GASZTRO

Áfonyás pite

Szerző:
Szabó Anna
Áfonya helyett ízlés szerint más gyümölcs is kerülhet ebbe a süteménybe, de érdemes kipróbálni ezzel az isteni, kissé fanyar gyümölccsel. Az omlós tésztának, és a szaftos áfonyás tölteléknek köszönhetően olyan sikerre számíthatsz, hogy alig tudsz majd megmenteni 1-2 szeletet a délutáni kávé mellé.

 

Tészta hozzávalói

- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só

Elkészítés


A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, adjuk hozzá a vajat, (vagy a sertészsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.

Töltelék hozzávalói

- 15 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 2,5 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 db babapiskóta
- 25 dkg áfonya

Az áfonyát alaposan mossuk meg, és csepegtessük le, a babapiskótát morzsoljuk össze. Tegyük egy tálba a tejfölt, az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd kézi habverővel alaposan dolgozzuk össze. Ezután keverjük hozzá a pudingport is.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, szórjuk meg az alját az összemorzsolt babapiskótával, rakjuk rá a lecsepegtetett áfonyát, majd óvatosan öntsük fel az összekevert masszával. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. Ha megsült, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL