GYERMEK

Játsszunk és tanuljunk gyermekünkkel

Szerző:
Szabó Anna
Gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gyermek jobban eszik, ha érzi, ő is kivette a részét az előkészítésben. Az étkezés nagyon fontos esemény egy gyermek életében.

- A legegyszerűbb otthoni tevékenységek is számtalan alkalmat adnak a tanulásra.


Szakítsunk időt arra, hogy leüljünk csemeténkkel, amikor eszik, és együnk vele együtt, ha lehetséges, mert így jobban megérti az étkezés társas jelentőségét, és ugyanakkor példát is mutathatunk neki arra, hogy mindent meg kell enni ami a tányérra kerül, ne pazaroljunk. Még ha nem is tud mindig együtt lenni a család, teremtsünk néha alkalmat arra, hogy közösen étkezzünk gyermekünkkel.


Az asztal megterítése fontos része a folyamatnak, és ebben még egy nagyon kicsi gyermek is örömmel segédkezik.

Fontos, hogy ügyeljünk a gyermek biztonságára, amikor evőeszközt használ. (Érdemes venni figurás, színes gyermek étkészletet, amely nem éles és kevésbé hegyes.)

A terítés jó alkalmat ad arra, hogy beszéljünk csemeténknek a ,,jobb” és a ,,bal” fogalmáról, amikor megmutatjuk neki, hogy a villát a tányér bal oldalára, a kést pedig jobb oldalára kell tenni.


Ha használunk alátéteket a terítésnél, azokat is felrakhatja a gyermek az asztalra.
Beszéljük meg, hogy lesz -e desszert is, és szükség van -e villára is hozzá. Hagyjuk, hogy a gyermek maga döntse el, kinek hol terít meg az asztalnál.
Ha pl. csak ketten étkezünk, döntse el ő, hogy egymással szemben üljünk -e, hogy jobban tudjunk beszélgetni, vagy egymás mellett.

Amikor az alátéteket lerakta, és a helyükre kerültek, segítsünk neki abban, hogy mi kell még az asztalra:

- Mindketten vizet fogunk inni?
- Kell -e valami más még az ételhez, pl. só, bors, salátaöntetek vagy
ketchup?


Hagyjuk, hogy ő hozza oda ezeket az asztalhoz, és rendezze el úgy, hogy mindenki elérje őket.
Természetesen az étkezés befejeztével le is kell szednünk az asztalt, csemeténk ebben is a segítségünkre lehet.

Játszva tanuljunk!

,,Kiválogatás”

Tegyük az összes evőeszközt (kivéve az éles késeket) egy kupacba az asztalra. Kérjük meg csemeténket, hogy gondosan válogassa szét a tárgyakat külön csoportokba, késekre, villákra, kanalakra, kiskanalakra.
Élvezettel fogja rakosgatni az eszközöket a megfelelő csoportokba.

,,Gyere át egy teára”

Hívjunk meg sok-sok játékot ebédre (pl. plüss állatkákat), és üljünk le velük egy terített asztal mellé (Tegyünk ki igazi vagy műanyag, kevésbé veszélyes evőeszközöket is). Kérjük meg csemeténket, hogy terítsen meg miden játék állat számára, tegyen nekik tányért, kést, villát és kanalat.
Fogyasszuk el együtt az ebédet (legyen az igazi vagy csak képzeletbeli).

,,Névjegykártyák”

Készítsünk névjegykártyákat egyet-egyet a család minden tagjának (vagy a játék állatoknak). Segítsünk csemeténknek felírni a vendégek nevét a kártyákra. Döntse el ő, ki hova ül, és tegye a megfelelő helyekre a kártyákat. Kérjük meg rá, hogy szóljon a család többi tagjának (vagy a játék állatoknak).

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL