GASZTRO

Grapefruittal a betegségek ellen

Szerző:
Szabó Anna
Származásáról nagyon keveset tudni. Annyi bizonyos, hogy 1750 környékén Barbadoson tűnt fel először, s főleg az Újvilágban termesztették.

- Vérkoleszterinszint csökkentő

Ilyen irányú hatásában a grapefruit vetekszik az almával. Mindkét gyümölcsben -e jótékony hatás egy vízben oldható élelmi rost jelenlétének köszönhető a- pektinnek. Rendszeres fogyasztásával mintegy 8%-ra csökkenti a vérkoleszterinszintet, és csökken a rákos megbetegedések kockázata. Ez igaz az almára is.


Holland kutatók szerint a citrusfélék fogyasztása a gyomorrák kialakulásának rizikóját csökkenti.
Svéd kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél nem volt jelentős a citrusgyümölcsök és a sárgarépa fogyasztása.


Azokon a területeken, ahol citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos betegségek okozta halálozási arány kisebb.

- Sok C-vitamint, rostot, valamint pektint tartalmaz.

Fogyasztásra ajánlott mennyiség: Naponta ½ grapefruit.

A legtöbb pektin tartalom a grapefruit és a narancs gerezdjeit elválasztó a héj alatt található fehér színű hártya tartalmazza.
A koleszterincsökkentő hatás akkor a legerőteljesebb, ha ezt a kevésbé jó ízű, rágós anyagot is elfogyasztjuk és nem szedjük le a gyümölcs húsáról.
Ha juice-ként fogyasztanánk a gyümölcsöket, nem fejtené ki vérkoleszterin-csökkentő hatását

Íme egy igen egészséges finomság grapefruittal.

Grapefruitos mazsolás csirke

Hozzávalók:
- 1 nagy (kb. 1 kg-os csirke)
- 0,5 dl olaj (lehetőleg kukorica vagy olíva)
- 2 dl grapefruit-juice
- 2 grapefruit
- 2 evőkanál méz
- 5 dkg mazsola
- 2 dl tokaji szamorodni
- 1 kiskanál keményítő (kukorica keményítő, melyet nagyobb áruházakban be lehet szerezni, pl. Dr. Oetker: Étkezési Keményítő)
- 1 kiskanál gyömbér
- 2 evőkanál szójaszósz (üveges kiszerelésben lehet kapni nagyobb áruházakban, nagyobb boltokban)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 5 dkg hántolt mandula (mandulaszirom, melyet zacskós kiszerelésben vehetsz meg, pl: Kalifa)
- só
- őrölt fehér bors
- pirospaprika
- ételízesítő (vegeta)

A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, egy kisebb tálkába tesszük, ráöntjük a bort és egy pillanatra felmelegítjük, hogy puhuljon, majd félretesszük.
A megtisztított csirkét kisebb darabokra (10-12 felé) vágjuk és megforgatjuk só, őrölt fehér bors és pirospaprika keverékében. Felhevített olajon elősütjük szép pirosra minden oldalát. Hozzáadjuk a grapefruit-juice-t, a zúzott fokhagymát, kevés ételízesítőt és 2 dl vízzel felöntve majdnem teljesen puhára pároljuk. Ez kb. 30-35 perc. Ezután hozzáöntjük a boros mazsolát, a mézet, majd rövid párolás után a csirkedarabokat kivesszük, tálra tesszük. Párolólevét kevés hideg vízben feloldott keményítővel sűrítjük. (Csak akkor öntsük a léhez a keményítős vizet, ha már forrásban van. Forrásban lévő ételt sűrít a keményítő.)
Szójával, valamint gyömbérrel ízesítjük. Ha felforrt, belekeverjük a félig habbá vert tejszínt és a kockákra vágott grapefruit -ot is. Ráöntjük a csirkére, s meghintjük pirított mandulával. Párolt rizzsel és cikóriasalátával tálaljuk.

Nehézségi fok:

Amit a cikóriáról tudni kell:
Egyike a legősibb zöldségféléknek, mostanában ismét terjed a felhasználása. Világos, sárgásfehér levélrózsáit fogyasztjuk.
A korszerű táplálkozási követelményeknek megfelel, és bővíti a téli friss zöldségválasztékot.
Segíti az emésztést, ásványi sókat és karotint tartalmaz.

Jellegzetes ízű ételek készíthetőek belőle:
- krémleves
- vajban vagy olajban sütés után köret és saláta

Elkészítése:
- A cikória levelei kesernyés ízűek, ezért fogyasztás előtt sós-ecetes lében pácoljuk.
- A cikória megzöldült levelei már fogyasztásra alkalmatlanok, mert nagyon keserűek.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL