GYERMEK

Így mesélj a gyermekednek

Szerző:
Szabó Anna
Nincs ember, legyen az gyerek, vagy felnőtt, aki ne szeretné a meséket. Ha az életben legtöbbször másként alakul is, jó érezni, hogy a szereplők legalább a fantázia világában elnyerik méltó jutalmukat és büntetésüket. Cikkünkből megtudhatod, hogyan és milyen mesét olvass a gyermekednek.

 

A mese


A mese epikai műfaj, sok fajtája létezik, kezdve a népmesétől, melynek nem ismerjük a szerzőjét, az állatmesén át a modern meséig. Néhány vonás azonban mindegyikükben közös: a képzelet szüleményei, határok nélkül szárnyalnak téren és időn át, természetes jelenség bennük a csoda. A szereplők általában egy-egy embertípust mutatnak be (legkisebb fiú, öreg király, stb.) A mesékből kétféle embert ismerhetünk meg: a jót és a rosszat, s ezek a valóságban könnyen összemosható, vagy egymásba csúszó tulajdonságok a képzelet világában mindig jól elkülönülnek egymástól. Valljuk be, mi, felnőttek is sokszor vágyódunk egy ilyen tökéletes világba! Éppen ezért a mesék ideje sohasem járhat le, mindig szükség lesz rájuk. Már csak azért is, mert a szórakoztatáson túl a gyermekek életében komoly fejlődés lélektani jelentőséggel is bírnak.


A mese szerepe a kisgyermek életében


Mesélés közben észrevétlenül fejleszted a gyermekedet. Miközben téged hallgat, bővül a szókincse, megtanulja felismerni és elkülöníteni egymástól a jó és a rossz cselekedeteket, gazdagodik a képzelete. A kisgyermek szemében a világ - s benne a saját szülei - hatalmas, átláthatatlan és kusza dolgok szövevénye, melyet képtelen uralni, vagy megérteni. Nagyban függ a szüleitől, hiszen nélkülük elveszne. Szereti őket, de fél is tőlük, s olykor bizony haragszik is rájuk. Nehéz egy kicsinek megértenie azt, hogy az édesanyja akkor is szereti őt, ha éppen dühös rá, mert rossz fát tett a tűzre. Hasonlóképpen nem tud mit kezdeni az őt ért sérelmekkel, a félelmeivel, vagy a felnőttek vitáival. Ám mesehallgatás közben minden belső feszültségét feloldhatja. Azonosul a szereplőkkel, s a környezetét is beazonosítja. Így könnyedén elérheti, hogy a csatákból hősként, megelégedetten, s főleg megkönnyebbülten jöjjön ki. 

A mesék hatalmas ereje abban rejlik, hogy egyértelműek, s az erkölcsi tanulságokat a kicsik érzelmi és értelmi szintjén mutatják be. Nem óvhatjuk meg gyermekeinket a problémáktól, talán nem is volna jó, ha megtehetnénk. Azt azonban tudatosíthatjuk bennük, hogy a bajokra létezik orvosság, önerőből, vagy segítséggel, de mindig ki lehet lábalni a rossz időszakokból. Ha kisgyermeknek mesélünk, legyen a történet viszonylag rövid, kevés szereplős, egyszerű cselekménnyel, ugyanakkor mozgassa meg a gyermek fantáziáját, tudjon azonosulni a szereplőkkel!


Hogyan meséljünk?


Mesélni bárhol, és bármikor lehet, ám előnyös, ha már korán, akár csecsemőkorban beépítitek a meseidőt a napirendetekbe. Legjobb, ha ezek a kellemes, lecsendesítő percek elalvás előtt vannak, hiszen anyukája lágy hangjára minden kicsi könnyebben szenderül álomba. Amikor mesélsz, teremts megfelelő légkört a szobában! Kinevezhetitek a szoba egy kuckós sarkát mesesaroknak, de az ágyban ülve, vagy fekve is olvashattok. A lényeg, hogy a lehető legtöbb háttérzajt szűrjétek ki. Ne szóljon a tévé, sem zene, és, ha lehet még az ablakot is csukd be, hogy kizárd a forgalom zaját! Két-hároméves kor körül a gyermekek szeretik, ha a kedvenc meséjüket gyakran, akár naponta többször hallják. Lehet, hogy neked már a könyöködön jön ki a három nyúl története, őt azonban megnyugtatja, ha újra és újra átélheti ugyanazt az izgalmat, és végül ugyanazt a katarzist. Ebben a korban éppen ezért még nem igazán érdemes folytatásos mesével próbálkozni. Vedd számításba, hogy a kicsi csak néhány percig képes egy dologra figyelni, ezért ne légy csalódott, ha esetleg napokig nem tudtok a végére érni a leporellónak! Eljön majd a maratoni mesélések ideje is, ne aggódj! 


Vond be a gyermekedet is az olvasásba! Ő ugyan még nyilván nem ismeri a betűket, ám valószínűleg kitéve-betéve fújja a történetet. Vedd az öledbe, nézegessétek az illusztrációkat, és hagyd, hogy ő maga mondja el, miről szól a mese! Nem baj, ha nem használ kerek, egész mondatokat, és az sem, ha végül egész máshová lyukad ki, mint a szerző.


Mese felsőfokon


Az egyszerű felolvasást továbbfejleszthetitek a gyermeked és az aktuális élethelyzet igényei szerint. Egy-egy probléma feloldásában nagyon jó szolgálatot tehetnek például a bábok. Ezeket már nem csak elképzeli a gyermek, de meg is foghatja, meg is mozgathatja, a segítségükkel igazán belebújhat a szereplők „bőrébe”. Nem mellesleg pedig maga mondja el, saját szájíze szerint a történetet, beleszőve akár önálló gondolatokat is. 
A kicsik általában imádnak rajzolni. Biztasd gyermekedet, hogy amíg te mesélsz, ő rajzolja le, amit hall, vagy amit gondol! Te is csatlakozhatsz a rajzoláshoz, s akár egy új történetet is kialakíthattok. 

Ne félj szabadjára engedni a képzeletedet! A Piroska és társai csodálatos mesék, de a gyermeked igazán akkor fog kibontakozni egy mesében, ha magára ismer. Ezért ne habozz sztorizni a lakótelepi kislányról, aki mindig megijedt a fehér hajú szomszéd nénitől, vagy a buszsofőrről, aki mogorván szólt a gyerekekhez. 

És a rajzfilmek?

Nem állítjuk, hogy a rajzfilmeknek, vagy a családi moziknak nincs helyük a gyermeknevelésben. Igenis jó közös program lehet egy kicsiknek szóló film megtekintése, és olykor hasznos segítség egy mesecsatorna, ha éppen sürgős dolgod van, és nem tudsz foglalkozni a gyerekkel. Fontos azonban, hogy körültekintően válaszd meg, mit nézzen a gyerek, s ha éppen vasalsz, főzöl, vagy papírmunkát végzel, akkor is légy a közelben, hogy azonnal magyarázatot adhass a filmben feltűnő furcsaságokra. Jók tehát a filmek, de ne ezek legyenek túlsúlyban, mert sokkal kisebb a fejlesztő hatásuk, mint a felolvasásnak, hiszen a gyerek képzeletének szinte semmit nem kell „dolgoznia”, készen kapja a képet és a hangot egyaránt. Ha végképp nem érsz rá, filmek helyett válassz inkább meselemezeket, hangos könyveket, melyeken képzett színészek olvasnak fel. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL