GASZTRO

Kímélő vacsorák

Szerző:
Szabó Anna
A nyár közeledtével sokkal könnyebb dolgunk van, ha össze akarunk dobni egy könnyű vacsorát. Hiszen friss zöldségfélék hozzáadásával igazán ízletes, könnyű ételeket készíthetünk, és a gyomrunkat sem terheljük meg nehéz, zsíros ételekkel.
Tavaszi zöldségleves

Tél végén szinte ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre. Készleteink kimerülő félben vannak, ezért ez a leves kitűnő vitaminpótló.


Hozzávalók

2 zsenge karalábé
4 zsenge sárgarépa
20 dkg friss zöldbab
30 dkg zöldborsó
kis fej karfiol
1,5 dl víz
só, húsleveskocka



Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, majd felaprítjuk. Egy fazékban vizet forralunk, megsózzuk, majd beletesszük a karalábét és a sárgarépát. Addig főzzük, amíg félig meg nem puhul.

Hozzáadjuk a többi zöldséget, és puhára főzzük. Néhány zsenge karalábélevelet is belefőzhetünk. A húsleveskockából levest forralunk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez. Forrón tálaljuk.

Tipp: A tavaszi zöldségeket lehetőleg zöldséghámozóval pucoljuk. Így tudjuk a legvékonyabban hámozni, és kevesebb vitamint veszítünk.


Sajtos saláta

Az laktató leves után nem is kívánhatunk könnyedebb második fogást, mint egy ízletes salátát.


Hozzávalók

1 fej zöldsaláta,
1 paradicsom,
15 dkg kuko­rica (konzerv vagy mélyhűtött),
10 dkg sonka,
10 dkg puha juhsajt,
petrezse­lyem,
1 szelet ecetes paprika,
olaj, ecet, só, bors, pirospaprika.


Vágjuk apróra a petrezselymet, az ecetes paprikát, adjunk hozzá egy kiskanál pirospaprikát, egy evőkanál olajat. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan dolgozzuk össze a puha juhsajttal. Fólia segítségével formázzunk belőle korongokat, tegyük 15 percre a hűtő­szekrénybe.

Mossuk meg a salátát, szedjük levele­ire. Kockázzuk fel a paradicsomot és a sonkát, tegyük salátástálba, és öntsük hozzá a kukoricát. Locsoljuk meg 4 kávéskanál olajjal és 2 kávéskanál ecettel, forgassuk né­hányszor át a salátát, majd tegyük a tetejére a sajtos korongokat. (380 kalória adagonként)


Mozzarellatál

Ha változatosabb ételre vágyunk, akkor kóstoljuk meg ezt a különleges vegyestálat.


Hozzávalók

2 mozzarella,
10 dkg olajos tonhal,
3 db olajos szardella,
1 csokor petrezse­lyem,
fél kanál kapribogyó,
1 kanál apróra vágott metélőhagyma,
8 db hónapos retek,
2 paradicsom,
4 kanál olaj.


Szeleteljük fel a mozzarellát, és szé­pen rendezzük tálra. Törjük össze vil­lával a tonhalat, a szardellát, és a petrezselyemmel, a kapribogyóval együtt keverjük az olajhoz. Ezt az olajos öntetet tegyük a mozzarella-szeletekre, majd díszítsük cikkekre vágott retekkel, paradicsommal, metélőhagymával. Fóliával fedjük be, és tálalásig tartsuk hűtőszek­rényben (410 kalória adagon­ként).

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL