REJTÉLY-MISZTIKA

A titanic története

Szerző:
Szabó Anna
1912. április 2-án a Titanic készen állt a kipróbálásra, és kihajózott az Ír-tengerre. A próba sikeres volt. Smith kapitányt bízták meg a hajó irányításával. A hajó hamarosan elindult első, és egyben utolsó útjára.
Ki volt Smith kapitány?

Smith kapitány Southamptonban élt. Az utasok körében közkedvelt hajóskapitány volt, az alatta szolgálók, pedig kedvenc kapitányukként tisztelték. Ő volt az ideális rangidős kapitány a White Star számára, és elismerten a legjobban fizetett kapitány volt az Atlanti-óceán északi felén. Már évek óta ő irányította a White Star hajóit első útjukon, és mivel már nem volt messze a nyugdíjtól, a Titanic első útja karrierje csúcspontját jelentette volna.



Az előzmények

A Titanic április 2-án délelőtt 10 órakor indult Belfastból, és másnap este 10 órakor ért Southamptonba, éjfélkor, pedig már a White Star dokkjában állt.
Április 4-én felkészítették a hajót a tengeri utazásra, és a személyzet körében is alkalmaztak változtatásokat, amíg a hajó Southamptonban volt. Smith kapitány Henry Wilde-ot kérte maga mellé főtisztnek. Murdoch emiatt főtisztből elsőtiszt lett, Lightoller elsőből másodtiszt, Blairnek pedig, aki eddig a másodtiszt volt, el kellett hagynia a hajót.


Amíg a hajó Southamptonban tartózkodott, a kereskedelemügyi minisztérium emberei megvizsgálták és ellenőrizték.

 



A Titanic első újta

Április 10-én délben a Titanic elindult első útjára. A hajó mozgása olyannyira megzavarta a kikötő vizét, hogy a New York nevű hajó megfeszítette a köteleit, és elindult a Titanic felé. A kikötői vontatóhajóknak azonban sikerült visszafogniuk a New Yorkot, és így elkerülték az ütközést.


A Titanic este 6: 30-kor ért Cherbourgba, és ott újabb utasok szálltak a fedélzetre. Az éjszaka folyamán tovább haladt Queenstown felé, ahol szintén utasokat – főleg kivándorlókat – vett fel. Az egyik alkalmazott itt elhagyta a hajót, néhány utas pedig, aki eredetileg is Írországba készült, leszállt a hajóról.
A fedélzeten ekkor 322 első osztályon utazó, 277 másodosztályon utazó és 709 harmadosztályon utazó ember tartózkodott. A hajó éjjel 1: 30-kor indult el Queenstownból, és a Roche Point mellett elhaladva Amerika felé tartott.



Baleset történt - Vajon komoly?

Április 15-én hétfőn az újságok nem megerősített hírekre hivatkozva azt állították, hogy a Titanicot baleset érte. Az első hírek szerint ütközés történt. Az emberek azt rebesgették, hogy a hajó jéghegynek ütközött, de nem történt komolyabb baja, és az új-skóciai Halifax felé vontatják.


A következő nap kora reggeli óráiban végül megerősítették a hírt: a Titanic elsüllyedt.


Folytatjuk!


Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL