KÖZÉRZET

A jóból is megárt a sok! A túlzott folyadékbevitel is veszélyes!

Szerző:
Szabó Anna
Szinte nincs nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról, ami szükséges szervezetünk működéséhez, fizikai és szellemi teljesítőképességünkhöz, egészségünk megőrzéséhez és a jó közérzetünkhöz. Természetesen helyes erre felhívni a figyelmet, mégis érdemes megjegyezni, hogy a túlzott folyadékfogyasztás veszélyes is lehet.

 

Valóban fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, hiszen az enyhe kiszáradás is kellemetlen tünetekkel járhat. Mégis érdemes megjegyezni, hogy nem tanácsos átesni a ló túlsó oldalára, a túlzott folyadékfogyasztás ugyanis veszélyes is lehet, extrém esetben akár halált is okozhat, legyen szó akár olyan ártalmatlan italról, mint az egyébként éltető víz.

Vízháztartásunk viszonylag szigorúan szabályozott, a napi ingadozása nem haladhatja meg a test víztartalmának 1 %-át, ez azt jelenti, hogy egy egészséges felnőtt esetében ez a tartomány mindössze 250-500 ml között mozoghat. Folyadékvesztés esetén, mint pl. a verejtékezés, azonnal működésbe lép testünk jelzőrendszere, szomjasak leszünk, vesénk pedig visszatartja a szervezetünkben lévő folyadékot. A legtöbb ember ezekre a jelzésekre reagálva pótolja a szükséges folyadékmennyiséget, azaz megfelelő mértékben inni kezd. Ritkán, de előfordul azonban az is, hogy valaki ilyenkor túlzásba viszi a folyadékbevitelt vagy az egész napos szomjazás után hirtelen akarja nagy mennyiségben pótolni az elvesztett folyadékot, és ez túlzott hidratációhoz vezet.

A túlzott folyadékbevitel lehet akut, amikor nagyon rövid idő alatt kerül túl sok folyadék a szervezetbe (pl. egy sörözés, sportolás alkalmával vagy drogfogyasztás miatt) és lehet krónikus is, amikor hosszabb távon jelentkezik a túlzott folyadékfogyasztás (pl. antidepresszáns tartós szedése esetén vagy kényszerivásban szenvedőknél)” – magyarázza Antal Emese, az EHI tudományos munkatársa.

Fotó: Európai Hidratációs Intézet

Az egyszeri, nagyobb mennyiségű folyadékbevitel többnyire ártalmatlan, ezt a szervezet gyakoribb és bőségesebb vizeletürítéssel korrigálja. Sportolóknál, fizikai munkát végzőknél, amikor a verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem nagyobb mennyiségű sót is veszít a szervezet, fontos, hogy ne csak a vizet, hanem a sót is pótoljuk. Ellenkező esetben hiponatrémia, vagyis a vér sóhiányos állapota alakulhat ki. Ennek következtében, pl. víz jelenik meg a vérben és a sejtekben, amely ödémát hoz létre, ez különösen az agynál lehet veszélyes. Enyhébb esetekben a túlzott vízbevitel sóhiánnyal együtt fejfájást, álmosságot vagy hányingert okozhat, de a koponyán belül megnövekedett nyomás korlátozhatja a vér áramlását, ami rohamokhoz és akár halálhoz is vezethet.

Hogyan kerüljük el a túlzott folyadékfogyasztást?

- Igyunk rendszeresen, egyenletesen elosztva a szükséges mennyiséget a nap folyamán, ezenkívül akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk
- Naponta 8-10 pohár folyadékot vegyünk magunkhoz kivéve, ha a meleg idő vagy a sportolás miatt nagyobb a folyadékveszteségünk
- Intenzív, vagy hosszas sportoláskor, fizikai munka esetén fellépő fokozott verejtékezéskor ne csak a folyadék, hanem a só pótlására is ügyeljünk, ilyenkor válasszunk nátriumtartalmú italokat (pl. sportitalok)
- Figyeljünk vizeletünk színére és gyakoriságára. Megfelelő hidratáltsági szint esetén a vizelet színe világossárga, ha ennél sötétebb, folyadékra van szükségünk, ha pedig átlátszó, vízszínű, akkor egyelőre nem kell folyadékot bevinni a szervezetünkbe.

 

 

  Fotó: Európai Hidratációs Intézet

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL