GASZTRO

Galette mascarponés-diós krémmel és cseresznyével

Szerző:
Szabó Anna
Ennek a tésztának az elkészítése roppant egyszerű, és gyors. A tölteléknek pedig tényleg csak a képzelet szab határt, lehet akár édes, akár sós, mindegyik változat isteni finom.

 

Hozzávalók - 3-4 db-hoz

- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
-1-2 ek tejföl
- 1 ek hideg víz
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés

A lisztet egy csipet sóval, és a vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Végül kanalanként beletesszük a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe helyezzük legalább 60 percre. Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék hozzávalói

- 2-3 marék dió
- 25 dkg mascarpone
- barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- fahéj
- cseresznye
- 1 db tojás

A töltelék elkészítése

Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe helyezzük és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Figyelni kell, nehogy megégjen!) A sütőből kivéve teljesen kihűtjük és ledaráljuk.

A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk az előzőleg ledarált pörkölt diót is.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és lecsepegtetjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, jó vékonyra kinyújtjuk, majd a kinyújtott tésztából kivágunk 3-4 nagyobb kört. (Legjobb, ha ehhez egy fedőt használunk, és azt vágjuk körbe.) Mindegyik kör közepére rákanalazunk a mascarponés, diós krémből, majd úgy simítjuk el, hogy maradjon a szélétől egy kb. 2 cm-es üres tésztacsík.

Megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, megszórjuk egy kevés barna cukorral, és őrölt fahéjjal, majd az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatjuk a töltelékre. Az egész tojást felverjük, megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra vágott dióval.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Vissza a receptekhez>>>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL