GASZTRO

Kacsamell cseresznye-mártással, krumplipürével

Szerző:
Szabó Anna
Hétvégére ideális a sült kacsamell, de ennek hiányában akár csirke, vagy éppen pulykamellet is süthetünk a krumplipüré, és a cseresznyemártás mellé. Az egész éjszakát a pácban töltő kacsamell rendkívül finom szaftos és ízletes lesz, a krumplipüré és a cseresznyemártás pedig remekül illik hozzá.

 

Sült kacsamell hozzávalói

- 2 db kacsamell filé
- kacsasült-fűszerkeverék
- só
- olaj (v. kacsazsír)
- 1 dl fehérbor

Elkészítés

A melleket megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, és mindkét oldalát besózzuk. Az olajat (vagy olvasztott kacsazsírt) összekeverjük a fűszerkeverékkel, és alaposan megforgatjuk benne a melleket. Lefedve néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a húst. (A legjobb, ha egész éjszaka a hűtőben hagyjuk pácolódni.)

Egy teflon serpenyőt felhevítünk, belehelyezzük a melleket és mindkét oldalát 4-5 perc alatt szép pirosra elősütjük. Az elősütött húst egy tepsibe helyezzük, aláöntünk 1 dl fehérbort, és a pácolásból visszamaradt fűszeres olajat, alufóliával lefedjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük.


Cseresznyemártás

- cseresznye (befőtt, vagy fagyasztott gyümölcs is megteszi)
- cukor
- vaníliás cukor
- fahéj
- szegfűszeg
- citromlé
- cherry-brandy aroma
- étkezési keményítő
 - víz

Elkészítés


A kimagozott cseresznyét feltesszük főni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ízlés szerint cukorral, a fűszerekkel, a citromlével és a cherry-brandy aromával ízesítjük, majd kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.

A keményítőt simára keverjük egy pici vízzel, majd a forrásban lévő cseresznyéhez, állandó keverés mellett hozzáöntjük. Alaposan felforraljuk, majd amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. (Nem szabad sokáig főzni, ha már belekevertük a keményítőt, mert különben újra felhígul a mártás.) Közben elkészítjük a krumplipürét.

Tálalás előtt a sült kacsamellet felszeleteljük, majd a krumplipürével, és a cseresznyemártással együtt kínáljuk.

Vissza a receptekhez>>>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL