A rizottó alapja a rizs, majd hozzájönnek a választott jelleget adó anyagok. Egyszerű és finom.
Szárnyasmáj-rizottó
Hozzávalók:
- 1000 g szárnyas máj (Lehet szívvel vagy szív nélkül is csinálni. Tipp: Ha szívvel együtt pirítod a májat, érdemes előtte a szívet félbevágni, hogy hamarabb megpuhuljon)
- 600 g rizs
- 250 g vaj vagy margarin
- 300 g gomba
- 80 g vöröshagyma
- 250 g zöldborsó
- 150 g reszelt sajt (pizza mozzarella)
- 1 csomó petrezselyem (Tipp: friss petrezselyem helyett nyugodtan használhatsz szárított petrezselymet is)
- majoránna
- őrölt fehér bors
A megtisztított, megmosott gombát, szárnyas májat egyforma kockákra vágjuk. Forró vajban vagy margarinban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát és a májat. Hirtelen lepirítjuk. Megszórjuk a petrezselyemmel, sózzuk és majoránnával, borssal fűszerezzük. Összekeverjük az elkészített párolt rizzsel, majd hozzákeverjük a főtt zöldborsót. A reszelt sajt felét is összekeverjük a rizottóval, a többi sajtot a tetejére szórjuk. (Szépen, ízlésesen tálalva egy levescsészébe nyomkodva, majd a tányérra borítva formázhatjuk.)
Garnélás-rizottó
Hozzávalók:
- 1600 g mirelit garnéla
- 250 g vaj vagy margarin
- 600 g rizs (Készítheted jázmin rizsből is. Főzési különbsége a hagyományos és a jázmin rizsnek , hogy a jázmin rizs párolását félbe vágott citrommal együtt készítsük. Pikáns ízhatást kölcsönöz ezzel ételünknek.)
- 50 g vöröshagyma
- tengeri só
- őrölt fehér bors
- 200 g konzerv kukorica (felhasználás előtt szűrjük le)
Forró vajban vagy margarinban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a garnélát. Fedő nélkül pároljuk, mert sok levet enged. Ha már kellőképpen elpárolgott a garnéla leve, hozzátehetjük a konzerv kukoricát. Átforgatjuk kicsit, hogy átforrósodjon a kukorica is. Az elkészült rizzsel összekeverjük a garnélás ragut.
A rizottó hazájában, Olaszországban a rizst jelleget adó alaplével (pl. pecsenyelé) kásásra főzik és így adják hozzá a jelleget adó anyagokat és a reszelt sajtot
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Ingyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
GASZTROAz új avokádószkenner már a boltban megmondja, mennyire érett darabbal van dolgod
Svájcban már kell tapizni az avokádót, mielőtt felvágnád....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK