SZÓRAKOZÁS

Esküvőszervező - Kell ez nekünk?

Szerző:
Szabó Anna
Mostantól nem csak Kérdezz-Felelek formában, hanem cikkekkel is próbálok segíteni minden esküvővel kapcsolatos témában. Minden hónapban az esküvő egy-egy fontos eleméről lesz szó, mint a helyszín választása, a menyasszonyi ruha, fotózás, vőfély, és így tovább... Manapság egy esküvőre készülő fiatal pár rengeteg lehetőség közül választhat és ez bizony nem mindig könnyű feladat...

 


Ezzel el is érkeztünk e havi témánkhoz, vagyis érdemes-e esküvőszervezőt megbízni, vagy mindenki meg tud birkózni a felmerülő feladatokkal önállóan is?

Először is fontosnak tartom megemlíteni, hogy az esküvőszervező egyáltalán nem luxus szolgáltató és általános tévhit, hogy sokkal többe kerül az általa megszervezett esemény, mint a „házi”. Ennek az az oka, hogy ha szervezőre bízzátok a nagy napot, ő minden szolgáltatótól, akit végül kiválasztotok, jutalékot kap, így Nektek nem kell külön fizetnetek a szervezésért. Ez az információ ma már több szervező weblapján is megtalálható és általánosan elfogadott a szakmában. Így az esküvőszervező biztosan nem jelent majd többletköltséget nektek, éppen ellenkezőleg, ha szűkösek a pénzügyi kereteitek, a maximumot hozza ki belőle, mivel rengeteg esküvői szolgáltatót ismer, így olyan alacsonyabb árfekvésű, de hozzáértő szakemberekkel hozhat össze titeket, akiket magatoktól talán nem találnátok meg.

Nézzük, mikor érdemes felkeresni profi esküvőszervezőt

~ Ha nem tudsz, vagy nem szeretsz egyedül döntéseket hozni és a párodat nem igazán hozza lázba, hogy milyen lesz a terítő színe vagy milyen virágok lesznek a menyasszonyi csokorban... (Tapasztalatom szerint minden menyasszonynak szüksége van valakire, akivel minden esküvővel kapcsolatos dolgot megbeszélhet; és még a legmagabiztosabb ara is igényli a visszajelzést, véleményezést az ötleteiről. Erre a feladatra persze alkalmas lehet egy barátnő, de ha a menyasszony túlzásba viszi, annak nem mindig lesz jó vége...)

~ Ha úgy érzitek, nincs elég időtök arra, hogy mindent személyesen végignézzetek, kipróbáljatok, megkóstoljatok; inkább havi egy, legfeljebb két délutánotok van rá, hogy ilyesmivel foglalkozzatok. (Én mindig arra törekszem, hogy az ifjú párnak a lehető legkevesebb idejét vegyem igénybe, és amit lehet egy időpontban intézünk. Például, ha már megvan a helyszín, több szolgáltatót is oda lehet hívni és egyszerre elővezetni az elképzeléseket.)

~ Ha nagyon közeli időpontot választottatok... (Nem mindegy, hogy 3 hónap vagy egy év alatt kell megtalálnod minden szolgáltatót és elrendezned minden előkészületet; arról nem is beszélve, hogy rövid idővel az esküvő előtt a szabad szolgáltatók száma is korlátozott, hiszen vannak olyanok, akiket évekre előre lefoglalnak...)

~ Ha szeretnétek, hogy valaki olyan foglalkozzon az esküvőtökkel, aki tökéletesen tisztában van mindennek a menetével, és mindent a kezében tart... (Nem szeretnék megbántani senkit, de pusztán az a tény, hogy voltál már esküvőn, nem jelenti azt, hogy meg is tudod szervezni úgy, ahogyan elképzelted. Menet közben bármilyen probléma felmerülhet, amire nem biztos, hogy gondoltatok, pl.: visszamondja az egyik szolgáltató vagy esetleg az esküvő napján történik valami, lerobban az autó, megbetegszik az anyakönyvvezető, rossz helyre szállítanak ki valamit...)

~ A legfontosabb érvem pedig: ha az esküvőtök napján csak magatokkal és a vendégeitekkel szeretnétek foglalkozni... (Az esküvőszervező összefogja az egész eseményt, mindent irányít és szükség esetén a problémákat is megoldja, mindezt a háttérben, észre sem fogjátok venni...)

Mi szól a saját szervezés mellett?

~ Ha van elég időd (legalább 1 év) és elég erőd hozzá... (Félreértés ne essék, esküvőt szervezni mindenki tud, nem szeretnék senkit elbizonytalanítani, láttam már saját szervezésből is profi esküvőt és végül is az a lényeg, hogy a párnak megfeleljen...)

~ Ha viszonylag kis esküvőről van szó és mondjuk egy helyen sikerül bonyolítani az egészet... (sok terhet vesz le a vállatokról, ha egy helyen történik)

~ Ha „csak” egy egyszerű esküvőre vágytok, és nem szeretnétek a teljes repertoárt felvonultatni szolgáltatók tekintetében

~ Ha vannak olyan rokonok, ismerősök, akik néhány dolgot megoldanak helyettetek; pl.: házilag varrott menyasszonyi ruha, otthon készült dekoráció, esetleg házilag készített esküvői torta

~ Ha úgy érzed, el tudod dönteni, kiket kell megbízni ahhoz, hogy tökéletes és gördülékeny esküvőd legyen, és ne idegeskedj a nagy napon (a kiválasztás szempontjairól majd olvashattok, amikor egy-egy szolgáltatásról írok...)

Ha mégis a profi szakember megbízása mellett döntesz, fontosnak tartok néhány dolgot:

~ Lehetőleg találkozz az esküvőszervezővel, mielőtt bármit is rábíznál (egyébként ez minden szolgáltatóra érvényes), sokat kell majd egyeztetnetek, kommunikálnotok, sok időt fogtok együtt tölteni az esküvőig, ezért véleményem szerint fontos a szimpátia.

~ Az előzetes ajánlat, ami az első találkozás után készül, elképzeléseitek figyelembe vételével, még abszolút nem szentírás!!! Mindössze egy nagyon jó irányadó dokumentum ahhoz, hogy elinduljon a szolgáltatók keresése, kiválasztása. Menet közben biztosan lesznek változások, akár új irányt is vehet a szervezés, minden csak rajtatok múlik.

~ Ha eldöntöttétek, hogy felkéritek az esküvőszervezőt, mindenképpen készüljön írásos szerződés, melynek egyik példánya nálatok marad. Ennek tartalmaznia kell, hogy pontosan milyen szolgáltatásokért, mennyit és mikor fizettek, mire vagytok jogosultak az együttműködés ideje alatt, valamint azt, hogy mi történik, ha az esküvő elmarad, vagy valamelyik fél visszalép. Ennek a szerződésnek lehet akár melléklete az előzetes ajánlat, de amint erre már kitértem, valószínűleg nem fog megvalósulni betű szerint.

~ Fontosnak tartom jó előre tisztázni, hogy a menyasszony milyen szoros kapcsolattartást igényel a szervezés ideje alatt... Vannak olyan szervezők, akik nem feltétlenül érzik feladatuknak mondjuk a menyasszonyi ruha kiválsztásában való részvételt, mivel nagyon időigényes. Ha ilyen jellegű feladatokkal is szeretnétek megbízni, ezt nem árt előre megbeszélni a későbbi félreértések elkerülése végett.

~ Egy fontos dolog: az esküvőszervező nem varázsló, nem gondolatolvasó és nem álmodja meg, hogy mit szeretnétek. Emiatt minden ötletet és elképzelést osszatok meg vele, lehetőleg időben! Ne egy nappal esküvő előtt derüljön ki, hogy még tüzijátékot, csokiszökőkutat és 5000 lufit is szeretnétek, de eddig nem került szóba... Valószínűleg ezek már nem lesznek ott, jó esetben is csak egy része.

~ Végül pedig, ha megbíztatok egy esküvőszervezőt, akkor bízzatok is benne! Lehet, hogy van olyan ötletetek, ami szerintetek zseniális, de az életben nem biztos, hogy jól működik. Ilyenkor a szervező nem akar nektek rosszat és nem néz titeket ostobának, csak elmondja, hogy az ötletetek milyen nehézségeket vagy problémákat okozhatnak. Erre a legjobb példa a fehér galamb... Sokak szerint gyönyörű látvány, ahogy a boldog pár elengedi a madarakat... Hát, lehet, DE ezek a galambok órákon át be vannak zárva egy ketrecbe, mielőtt végre elrepülhetnek, ilyenkor pedig az első dolguk, hogy pottyantanak egyet... nem tudom, melyik menyasszony látna szívesen a csodás fehér ruhája elején egy „szép” hosszú csíkot... Ugye, hogy elméletben milyen szép, de az életben nem biztos...

Nos remélem hasznos tanácsokkal szolgáltam az „esküvőszervezővel vagy anélkül” kérdésben és egy kicsivel könnyebb lesz dönteni, ha eljön az ideje. Ezzel, vagy bármely más esküvői témával kapcsolatos kérdéseiteket továbbra is várom és amilyen hamar csak lehetséges, válaszolok is rájuk.

A jövő hónapban az esküvői stílusok és trendek világába fogok némi betekintést adni.

Gáti Dóra
Esküvőszervező

 

Kérdésed van? Kérdezz bátran >>

 
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL