GYERMEK

Így védd gyermekedet a rovarcsípések ellen!

Szerző:
Szabó Anna
A nyár, a jó idő egyik kellemetlen velejárója, hogy a rovarok is egyre nagyobb számban jelennek meg a kirándulóhelyeken. Jó hír, hogy hazánkban, sőt egész Európában alig akad olyan rovar, amelynek a csípése komoly veszélyt jelent. Ám allergiás reakció bárkinél felléphet.

 

Hazai rovarok


Kertjeinkben, parkjainkban a leggyakrabban előforduló ízeltlábúak a kullancsok, pókok, méhek, darazsak, legyek és szúnyogok. Közülük betegségeket kizárólag a kullancsok terjesztenek (Lyme-kór, vírusos agyhártyagyulladás), de a csípés akkor is kellemetlenségekkel jár, ha nem okoz maradandó károsodást. A rovarok vagy önvédelemből, vagy élelemszerzés céljából támadnak. Ha az előbbiről van szó, akkor általában irritáló testnedvet fecskendeznek a bőrünk alá, amelytől a csípés helye megduzzad, viszket, ég és fájdalmas. Az utóbbi esetében (tehát, ha az éhség vezérli az ízeltlábút) szúró, vagy rágó szervüket a bőrünkbe mélyesztik, és a segítségével szívják a vérünket, ilyen módon akár fertőzéseket is terjesztve. Ettől sokkal nagyobb lehet a baj, ha allergiásak vagyunk a rovarcsípésre, a szervezet ugyanis ilyenkor eltúlzott mértékben reagál a csípésre, s ez a túlzott immunválasz akár halálos is lehet. Aki tudja magáról, hogy allergiás, az mindig tartsa elérhető közelségben a gyógyszereit!


Vendégségben az ízeltlábúaknál


Az erdők-mezők alapvetően a rovarok élőhelyei, mi emberek csupán vendégek vagyunk a ”házuk táján”. Éppen ezért jó, ha előre felkészülünk a velük való találkozásra. Talán a védtelenségük okán, vagy, mert „finomabbak”, a gyerekeket sokkal előbb találják meg a csípős jószágok. Szinte hihetetlen, milyen hamar képesek ránk találni a vérszívók. Ez annak köszönhető, hogy az izzadtságunk szaga, az általunk kilélegzett levegő vonzza őket.

Ha sétálni, kirándulni indultok, már otthon fújd be a kicsit rovarriasztóval! Soha ne az érzékeny bababőrre permetezz! Helyette a ruhát, sapkát, cipőt fújd be! A szúnyog a vékony ruházaton keresztül is képes megcsípni, ám a többi rovar ellen hatékony védekezés lehet, ha hosszú ujjú, hosszú szárú darabokat adsz a gyermekre. A babakocsiban utazó kisbabát is óvd szúnyoghálóval, de akár egy szép függönyanyag is megfelelhet a célnak. Rovarcsípés sajnos otthon is előfordulhat, hiszen ezek az élőlények a legapróbb réseken is képesek besurranni a lakásunkba. Odahaza használj valamilyen elektromos rovarriasztót, és a nyílászárókat fedd be sűrű szövésű szúnyoghálóval! Az udvaron, kertben hangulatos, ha füstölővel tartod távol a hívatlan vendégeket.


Kullancs


A kullancsok kora tavasztól késő őszig megtalálhatóak a fák levelein, a bokrok között, vagy a fűben meglapulva. Általában a levelek hátoldalán várnak a zsákmányra, ilyen módon csaknem észrevehetetlenek. Amikor elhaladunk mellettük, és karunkkal, lábunkkal megérintjük az adott növényt, a kullancs erősen kapaszkodó lábával átmászik ránk, és észrevétlenül a melegebb testrészeink, a hajlatok felé indul. Megelőzésképpen viseljünk a fás, bokros, füves helyeken olyan ruházatot, amelynek összehúzható a szára, ujja!
A kullancs csípése csak akkor okoz(hat) betegséget, ha az állat fertőzött volt. Sajnos Magyarországon jó esélyünk van fertőzött kullanccsal találkozni, ezért tanácsos idejében beoltatni magunkat és a gyermekeinket. (A védőoltás csak az agyhártyagyulladás ellen véd!)

A kullancs csak akkor fertőz, ha már 4-5 órája a bőrben van. Előbb ugyanis jóllakik, s csak azután fecskendezi a fertőzött nyálat a bőr alá. A háziállatok bundáját is rendszeresen nézd át, belőlük is átmászhat a kullancs a kisgyerekbe!


Méh, darázs


A méheket és a darazsakat vonzzák a testszagok, az ételeink, italaink illata, de még a rikító, világos színű ruházat is. Ha egy méh, vagy darázs kedvet kapott a kisbabánkhoz és nem tágít mellőle, nem ajánlatos ingerülten hadonászni, mert ezzel csak felbosszantjuk, és támadásra késztetjük. Helyette próbáljunk meg nyugodtan odébb sétálni, az éppen fogyasztott ételt, vagy italt letenni, illetve a feltűnő színű ruhadarabot levetni.
Szabadban soha ne hagyjuk fedetlenül a gyermek ételét, italát (de a sajátunkat sem!), mert később észrevétlenül lenyelhetünk vele egy darazsat, s a szájban, torokban lévő csípés a légutakat elzárva akár halálos duzzanatot is okozhat. 

A méhek és darazsak a fullánkjukon keresztül lövellik a bőrünk alá a méreganyagukat. Bizonyos esetekben maga a fullánk is beszakad, ekkor jól látható a csípés közepén egy pici, szürke pötty, a fullánk vége.


Ha már baj van…


Sajnos lehetetlen minden csípést kivédeni, ezért jó, ha a házi patikában tartasz néhány orvosságot a tünetek enyhítésére. Kisgyermeknél fő szempont a viszketés megszüntetése, mert az állandó vakargatás fertőzést okozhat. A csípés okozta viszketésre kiváló a behűtött Fenistil gél, vagy csepp. Szintén jót tesz a calcium pezsgőtabletta, esetleg valamilyen szteroin tartalmú kenőcs. A népi gyógymódokat (hagymával bedörzsölés, szalonnával kiszívatás, vizes borogatás, stb.) inkább kerüljük, ezek ugyanis felülfertőzhetik a sebet. 

Kirándulás után alaposan vizsgáljuk át a gyermek testét, nem ragadt-e bele kullancs, különös tekintettel a hajlatokra! Ha találunk kullancsot, ne ijedjünk meg; egy csipesszel (patikában kapható kullancs csipesz, de szemöldök csipesz is megteszi) óvatosan fogjuk meg a bőr felszínénél, ügyelve, hogy ne nyomjuk szét, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki! Zsírt, olajat, vagy bármi mást tilos rákenni, mert az állat ettől fuldokolni kezd, és ezáltal belénk fecskendezheti a fertőzött béltartalmát. A közhiedelemmel ellentétben nem jelent veszélyt, ha bennszakad a kullancs feje, ez ugyanis magától kilökődik, a vírusok pedig a bélrendszerében találhatóak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL