KÖZÉRZET

Intimtorna a mindennapjainkban

Szerző:
Szabó Anna
Amíg a medencefenék izomzata feszes, addig feladatát biztonsággal látja el. Ha elveszti feszességét, hatással van testünk működési folyamatára, főként az ürítési funkciókra, így alakulnak ki a szégyenbetegségek.
Az egész felsőtestünk súlyát, azaz terhét a medencénk hordozza, ez által a medencefenék izomzatára nap, mint nap nagy súly terhelődik. Erre a tenyérnyi izom területre terhelődik belső alhasi lágy szerveink és a belek súlya. Amíg a medencefenék izomzata feszes, addig megfelelően működik, feladatát biztonsággal látja el, viszont ha elveszti feszességét, kihatással van testünk működési folyamatára, főként az ürítési funkciókra és idővel kialakulnak a szégyenbetegségek.


Mit értünk medencefenéki izomzaton?

A két comb között azt az izomterületet, amely minden oldalon ki van feszítve a határoló csontok között. Ezt a mindennapjainkban gátnak is nevezzük.
Gátunk, némi anatómiai eltéréssel (amire a későbbiekben kitérek), nőknél és férfiaknál egyaránt egy többrétegű izomlemez, amely tudatosan irányítható. Testünk egyetlen vízszintes izomlemeze, úgynevezett harántcsíkolt izom, azaz akaratunktól függően működő izomcsoport. A harántcsíkolt izmok - felépítésükből adódóan - nem is veszítenek erejükből, ha kellő képen dolgoztatjuk. Gátizmunkat is képesek vagyunk tudatosan működtetni, tornáztatni, de ha nem tanuljuk meg, és csak funkcionálisan használjuk, akkor sajnos folyamatosan veszít erejéből, megtartási képességéből. Testünk egyetlen izma sem képes megtartani erejét mindennapi edzés nélkül. Például: hasizmaink, karizmaink, lábizmaink is harántcsíkolt izmokból állnak, mindennapi edzés, aktív torna hiányában folyamatosan gyengülnek, azaz izomsorvadás sorsára jutnak.


Nem tulajdonítunk nagy jelentőséget gátunkon a záróizmainknak. Ennek egyik oka az, hogy ez az izomcsoport szemérmetlen helyen található, nincs szem előtt, és - mint ilyenre - kevesebb figyelmet fordítunk. Másik ok, hogy kezdetben az izomgyengülés, az izomsorvadás nem okoz tüneteket, hiszen lassan, alattomosan következik be. A tünetekkel együtt élünk és észre sem vesszük, hogy a mindennapjaink részesei. Mindaddig, amíg minden jól működik, de amint a gáti gyengeségből eredő tünetek szégyenbetegséggé fejlődnek, akkor kétségbe esünk, és kénytelenek vagyunk odafigyelni, tudomást venni létezéséről.


Mi az, hogy szégyenbetegség?

A medencealapi izmok gyengeségéből adódó tünetek gyűjtőneve, amit a szégyenérzett miatt eltitkolva, és nem korrigálva súlyosbodhatnak, és a tapasztalatok szerint betegséggé fajulnak. Ilyen például a vizelet, szél és széklet megtartási nehézség, az aranyeres párna megjelenése.

Az egyik, a vizeletmegtartási nehézség, azaz vizeletinkontinencia, ami a felnőtt lakosságot tömegesen érinti. Pedig az ember civilizációs léte megköveteli, hogy a szervezet számára megkönnyebbülést adó ürítéses késztetést elfojtsa mindaddig, amíg a hely vagy a személyes szokásai ezt megengedik. Elfojtsa, azaz vissza tudja tartani, meg tudja tartani!

Az intim torna segítségével a gáti gyengeségből adódó tünetek javíthatók és meg is szüntethetők. A rendszeres torna végzésével elérhető, hogy gáti izomzatunkat frissé, rugalmassá, feszessé tegyük. Ha a medencefenék izomzata feszes, akkor megfelelően működik, és feladatát is biztonsággal látja el.


Természetesen minél hamarabb ismeri fel valaki a problémát, minél hamarabb jut ismerethez a helyreállítás lehetőségéről, és kezd ennek megfelelően komoly munkába, annál biztosabb, hogy teljes a regenerálódás. A súlyosabb tüneteknél a megfelelő szakorvos véleményével álljunk neki a tréningnek, mert a tünetek jelentősen javulhatnak. Műtéti súlyosságú elváltozás esetén, cél a mielőbbi helyreállítás, azaz rehabilitáció.


Mi az, hogy intim torna?

Az intim torna a medencealapi izmok és az alhasi szervek egészségvédelmét szolgáló komplex program; mely

- a medencealapi izmok megerősítését,

- az alhasi szervek tudatos védelmét szolgálja.


Bogdán Magdi / fecske
szakokleveles intim torna tréner

mobil: 06-20/395-0196

e-mail: mohafecske@t-online.hu

www.test-lelek-szellem.hu

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL