GASZTRO

Epres krémsajtos jégkrémszelet

Szerző:
Szabó Anna
Nincs is jobb, mint a vízparton ülve fagylaltot, vagy éppen jégkrémet nassolni. Persze nem mindenki mehet vízpartra, és lehet, hogy fagylalt sincs otthon - ilyenkor jobb, ha saját magunk készítünk egy finom jégkrémszeletet. Eperrel, cseresznyével, meggyel, vagy éppen őszibarackkal is mennyi édesség. Ráadásul az összeállítása nem tart fél óránál tovább.

 

Nagy előnye, hogy az elkészült jégkrémszeletet akár 1-2 hónapig is a fagyasztóban tárolhatjuk, majd fogyasztás előtt kb. 10 perccel elegendő kivenni, hogy a krém egy kicsit meglágyuljon, és ne legyen vad hideg.

Kekszes alap hozzávalói

- 18 dkg Győri Édes keksz

- 15 dkg Győri Édes kakaós keksz

- 15 dkg Rama margarin

Elkészítés

A kétféle kekszet tegyük egy tálba, és kézzel morzsoljuk össze úgy, hogy jó morzsás legyen. A margarint olvasszuk fel, adjuk hozzá a morzsalékos kekszhez, és keverjük alaposan össze.

Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a széleken, majd öntsük bele, és lapítsuk el egyenletesen a margarinnal összekevert kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe addig, amíg az epres krémet elkészítjük.

Krém hozzávalói

- 40 dkg eper

- 2 dl zsíros habtejszín (Hulala)

- 20 dkg fehér csokoládé

- 50 dkg mascarpone

- 10 dkg porcukor

- 2 cs vaníliás cukor

- 40 dkg vaníliás jégkrém

A krém elkészítése

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd botmixerrel pépesítsük. Egy szitán szűrjük át, hogy a magok ne kerüljenek bele, és szép selymes legyen.

A tejszínt és a fehér csokoládét gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk össze, majd vegyük le a gőzfürdőről, és tegyük félre, hogy kihűljön.

A jégkrémet vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk kicsit meglágyulni. A mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot tegyük egy keverőtálba, robotgéppel keverjük simára, majd adjuk hozzá a pépesített epret, és a felolvasztott csokoládés tejszínt. Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a jégkrémet, és addig keverjük, míg teljesen sima krémet kapunk.

Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, öntsük rá az epres, krémsajtos, jégkrémes keveréket, majd tegyük be a fagyasztóba néhány órára, vagy akár egy egész napra, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a fagyasztóból, és éles, vízbe mártott késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, majd díszítsük reszelt csokoládéval, és félbevágott eperszemmel a szeletek tetejét.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL