LELKIPATIKA

Így rázd le magadról a bizonytalanságot

Szerző:
Szabó Anna
Bizonytalanság - annyira rossz érzés, amikor érzed, hogy valami nincs rendben, nem érzed túl jól magad. Alattomos módon befurakszik a mindennapjaidba, a megszokott kerékvágásodba, a gondolataidba. Első lépés, hogy legyőzd ezeket a rossz a gondolatokat, hogy azonosítsd őket és megváltoztasd őket.

 

Különböző módszerekkel át fogunk téged segíteni, hogy ezt elérd, különösen két területre fókuszálva, ahol az emberek hajlamosak elveszteni az önbizalmukat.


Alakítsd át az önképedet


A kelleténél kevesebb önbizalom bénító tud lenni az önképedre nézve. Ha valamiért nem érzed magad jól, elég, ha a munkádban kudarc ért, máris kitalálhatod, hogy nem akarsz emberek közé menni, nem nézel ki elég jól és a többi. Most mutatunk öt lépést, melyek segítségével ezen változtathatsz. 

1. Hallgass a belső önkritikádra!
Mondanád ezeket más embereknek? Valószínűleg nem. Ha legközelebb ilyen történne, beszélj egy jó barátoddal, és hagyd, hogy bátorítson téged.

2. Írj le legalább 10 dolgot, amit szeretsz magadban!
Valószínűleg ezek a dolgok, melyekben a legjobb vagy, ezek a személyiséged erős pontjai.
3. Ne hasonlítsd magad másokhoz!
Ahelyett, hogy azon gondolkodsz, hogy nem vagy annyira csinos, okos, vagy stílusos, inkább gondolj azokra a klassz dolgokra, amiket leírtál a listádra.
4. Tanuld meg a bókokat elfogadni
Ha valaki megdicsér téged, eszedbe se jusson, hogy csak azért teszi, mert kedves akar lenni. Gondolj arra, hogy igen, igaza van, ma tényleg fantasztikusan nézek ki!
5. Egy hónapon keresztül gyakorold az új gondolkodásmódodat 
Ennek legalább 30-40 alkalommal meg kell történnie, hogy átállhass az új hozzáállásra.

 

Gyakorold az önbizalmadat másokkal


Bizonytalanságunk egyik legnagyobb és leggyakoribb forrása a többi emberből fakad. Ki az, aki ne lenne ideges egy olyan buliban, ahol nem ismer senkit? Bizonyos társadalmi helyzetek, mint az állásinterjú vagy az első nap az egyetemen, összezavarhatják az önbizalmunkat, biztonságérzetünket.


Hat tipp, ami megnöveli az önbizalmadat

1. Nem kell nagydumásnak és folyton jópofának lenned, hogy szeressenek az emberek. Összebarátkozni nem azt jelenti, hogy meg kell mutatnod, te mennyire nagyszerű és szuper vagy. Végülis nem nehéz szeretni valakit, aki meghallgat, és még úgy is tesz, mintha valóban érdeklődne. Néha elég, ha csak érdeklődve figyelsz a másikra. 

2. Mindenki tesz vagy csinál kínos dolgokat. Amikor éppen ebben a szituban vagy, ne erre koncentrálj, hanem arra, hogy máskor meg milyen remekül megoldottál egy helyzetet vagy, amikor valaki éppen megdicsért. 

3. Hamisíts magadnak önbizalmat, amíg nem teszel rá szert. Így könnyebben tudsz másokkal beszélgetni. Ha érzékelik, hogy magabiztos vagy, minden sokkal könnyebben megy, és neked pont ettől nőhet meg az önbizalmad. 

4. Szakíts időt arra, ami igazán érdekel. Tarts lépést a napi történésekkel, így mindig lesz miről beszélgetned másokkal. Ha mások látják, hogy szenvedéllyel tudsz beszélni bizonyos dolgokról, nagy érdeklődéssel fognak téged hallgatni. 

5. Mindig legyen alapvető a szemkontaktus. Soha ne úgy beszélj az emberekkel, hogy közben elnézel, vagy lesütőd a szemedet. Aki nem mer, vagy nem képes a másik ember szemébe nyíltan belenézni, az nem egyenes ember. 

6. Mosolyogj, hiszen nagyszerű vagy!



Ne feledd, ha valaha úgy éreznéd, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni a bizonytalansággal, még mindig felkereshetsz egy szakértőt. 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL