KÖZÉRZET

A tíz legegészségesebb étel

Szerző:
Szabó Anna
Mindannyiunknak vannak kedvenc ételei, és persze sok olyan is akad, melyeket nem vagyunk hajlandóak a szánkba venni. De mik azok az ételek, amiket mindenképpen be kell iktatnunk étrendünkbe, mert egyszerűen csodát művelnek?
1. Tonhal

A lehető legjobb a tonhal, valamint más, zsírsavakban gazdag halfajták. Az ilyen halak sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek segítenek a koleszterinszint lejjebb vitelében, és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kutatások arra utaló jeleket is találtak, hogy az omega-3 zsírsav szerepet játszhat az olyan betegségek kialakulásának megelőzésében, mint a magas vérnyomás, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, a depresszió, és talán a rák. Ezek a betegségek a világon mindenhol rengeteg embert érintenek.



Legalább hetente kétszer vagy háromszor egyél omega-3 zsírsavban gazdag halakat.


2. Tojás

Egy tojásban csupán 75 kalória van, mégis tartalmazza a napi szükséges fehérjebevitel 12%-át, valamint rengeteg fontos tápanyagot, például A-, B6-, B12- és D-vitamint, folsavat, vasat, foszfort és cinket. A tojássárgája emellett számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek a szem bizonyos részeibe beépülve javítják a látást, és fontos szerepet játszanak a vakság leggyakoribb okainak legyőzésében.


Mielőtt elkezdenél az eddiginél több tojást enni, győződj meg arról, hogy a koleszterinszinted nem túl magas, ugyanis a tojás sok koleszterint is tartalmaz. Ha azonban semmi gond nincs a koleszterinszinteddel, akkor hetente egyél meg két-három tojást, és máris sokkal egészségesebb leszel!


3. Bab

A kutatások szerint a babevés csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. Ennek az az oka, hogy a bab rengeteg antioxidánst tartalmaz, valamint B-vitamint, káliumot és rostot is. Egy adag bab csupán 80 kalóriával ér fel, de alacsony a zsírtartalma, és sok komplex szénhidrátot tartalmaz.



A hüvelyesek nagyszerűek köretnek, és hús helyett is lehet őket fogyasztani. Mivel a hüvelyesek nem tartalmaznak olyan fehérjéket, mint a hús, gabonával és tejtermékekkel is ki kell egészíteni az étrendedet, ha nem eszel húst.


4. Kakaó

A csokoládéimádók örülhetnek: a csokievés csökkenti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát. Azok az anyagok azonban, amelyeknek ilyen kedvező hatásaik vannak, csupán az étcsokoládéban találhatók meg.


Ha naponta eszel egy falat jó minőségű étcsokoládét, biztosan egészségesebb leszel, és ha emellett vigyázol az étrendedre, elhízni sem fogsz.


5. Brazil dió

A brazil dió gazdag szelénben, ezért nagyszerű fehérjeforrás. Ez különösen a vegetáriánusok számára jó hír, mivel a brazil dióban található fehérjék tartalmazzák az összes olyan aminosavat, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, és amelyek egyik másik növényi eredetű ételben sem találhatók meg. A brazil dió ráadásul több szelént tartalmaz, mint a hús, ami azért is fontos, mert a szelén erős antioxidáns. A brazil dió emellett sok cinket is tartalmaz, ami segíti az emésztést és az anyagcserét.


Egy adag (30 gramm) körülbelül 8 közepes méretű diónak felel meg. Mivel a brazil dió sok zsírt tartalmaz, hetente legfeljebb háromszor célszerű enni belőle, és csak úgy, hogy valamelyik eddig fogyasztott zsírforrást helyettesítse. Ha azonban nagy a szívbetegség kockázata, inkább alacsonyabb zsírtartalmú magvakat egyél, például mandulát.


6. Fokhagyma

A fokhagyma fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a rák kialakulásának kockázatát, és a tüdő működését is kedvezően befolyásolhatja. A fokhagyma erősíti az immunrendszert, ami különösen télen jár kedvező hatásokkal.


Minden nap tegyél 1-2 gerezd fokhagymát az ételedbe. Csak arra vigyázz, hogy ne főjön szét.


7. Joghurt

A joghurt kalciumot tartalmaz, ami segít a csontok egészségének megőrzésében, valamint olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a bélben élő baktériumok egyensúlyát, és így egészségesebbé teszik az embert.


Egyél meg minden nap egy pohár zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot, és máris jobban fogod magad érezni!


8. Citrusfélék

A citrusfélék rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaznak, és a látás megőrzésében, valamint a rák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszanak. A citrusfélék emellett csökkenthetik a szívbetegségek és a szembetegségek kialakulásának kockázatát.



A citrusfélék nagyon finomak – próbálj minél többet fogyasztani belőlük.


9. Banán

A magas káliumtartalmú ételek (amelyek között a banán az első) csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A kálium emellett fontos szerepet játszik az izmok, a szív és az idegek működésében, segít a szervezetben lévő folyadékok egyensúlyának megtartásában, és megakadályozza, hogy a kalcium a vizelettel kiürüljön a szervezetből.



Ha lefekvés előtt banánt eszel, akkor jobban fogsz aludni, és fogyókúrázáskor is nagy segítség a banán, hiszen édes, egészséges, és energiát ad.


10. Áfonya

Az áfonya olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és az új kutatások azt mutatják, hogy az áfonyalé fogyasztása segít a belek vírusos megbetegedéseinek legyőzésében.


A legjobb hatás eléréséért igyál minden nap 3 dl áfonyalevet.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL