KÖZÉRZET

A túlzott egészségmánia betegséghez vezet

Szerző:
Szabó Anna
Mindig azon jár az agyad, hogy vajon, amit megettél egészséges-e? Az odáig rendben van, hogy vásárlásnál figyelsz rá, de ha már e köré szerveződik az egész életed, akkor gyanakodhatsz az ortorexia nervosára. Hogy mi az? Megmutatjuk...


Bizonyára a te ismerőseid körében is nem egy akad, aki gyanúsan szemlél minden asztalára kerülő ételt. Netalán még azt is, amit korábban nagy lelkesedéssel a legkisebb gondolkodás nélkül befalt volna. Persze, mindenki szeretne jól és jót enni, azt adni meg a szervezetének üzemanyagként, amire a legjobb.

Azonban az egészséges táplálkozás elsősorban kiegyensúlyozott – ásványi anyagban, vitaminban, tápanyagban gazdag – étkezés jelent. De ha az életedből 10-15%-nál többet tesz ki az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettség, illetve annak űzése, akkor érdemes egy pillanatra elgondolkodnod.


Vajon az evés van érted vagy te az evésért? Netalán jobban aggódsz a kelleténél ételeid minőségéért? Sokan lesznek, akik hirtelen felszisszennek majd az ortorexia nervosa leírásának olvasása közben, de sebaj. Ez is legalább akkora probléma, mint a többi evési zavar: az anorexia, a bulimia.

 

A baj már közöttünk van

Hol másutt, mint az egészség- és szépségipar, valamint a különböző népbutító őrületek fellegvárában, az Egyesült Államokban írtak először az ortorexia nervosáról, vagy egyszerűen az egészségfüggésről. 2001-ben egy amerikai pszichológus Steven Bratman megjelentette a tünetegyüttesről szóló könyvét.

Az azóta eltelt hét évben sajnos még mindig nem lett bevett fogalom a pszichiátriában, de legalább egyre többen cikkeznek róla. Mindenekelőtt a mániákus étkezési zavarok közé sorolta, valamint leírta azt is, hogy leginkább a huszonöt évnél idősebb, az átlagosnál jobban kereső nőket érinti.

 

Gasztrománia, ami már betegség

Az ortorexiások élete elsősorban az ételek köré csoportosul. Főként annak minősége és a megfelelő elkészítése. A betegnek az okoz örömet, hogy minél nagyobb rituáléval készítse el, bíbelődjön vele, fantáziáljon róla. Ezért cserébe szigorúan töröl az étlapról minden – az aktuális trendnek megfelelő – egészségtelen hozzávalót: tejterméket, puffasztó zöldségeket, készételeket, tojást, lisztfélét, cukrot.

Szélsőségesen és kényszeresen ragaszkodik az egészséges életmódhoz, az általa jótékonynak hitt ételekhez. Retteg még a gondolatától is, hogy esetleg olyan falatot nyel le, ami megbetegítheti, netalán idővel meg is ölheti.

A mindennapi életre ez úgy vetődik le, hogy a fűszer csak akkor jó, ha zöld; a gyümölcs rostjai bár jót tesznek az emésztésnek, de maga a gyümölcsfogyasztás candidát okoz… Emellett mindent a legjobb forrásból, a legjobb helyről beszerezve természetesen. Vagyis szép lassan a konyha engedelmes rabja lesz, éppen azzal, hogy étrendjét már-már stratégiai szinten tervezi. Természetesen idővel ez a perfekcionizmus áttevődik a mindennapi életre, a későbbiekben átveszi felette irányítást is. Extrém esetben eltávolodik barátaitól, amit egyáltalán nem bán, hiszen több ideje marad a konyhára...

 

 

 

Élvezeti érték az első helyen

Hibáztathatnánk a médiát is, hiszen egymásra kontráz az egészségőrületre. Mindig más és más hozzávalót űz ki a kedveltek köréből. Arról nem beszélve, hogy magától értetődő álomcélként kezeli a minél egészségesebb – ez talán nem is baj – főként pedig fitt, szép, és karcsú életet. Nem alakot, életet. Teszi mindezt úgy, hogy az ételre már nem, mint éhségünk csillapítójára, hanem gasztronómiai élvezetre tekint.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL