KÖZÉRZET

Az igazi zsírégetés: kardioedzés ABC

Szerző:
Szabó Anna
Manapság egyre több edzésfajta közül választhatunk, nem is csoda, hogy néha nehéznek tűnik a nekünk való edzés kiválasztása. A fogyás, zsírégetés egyik legjobb módja a kardioedzés, de ezt sem érdemes, sőt nem is szabad elkezdeni csak úgy, átgondolatlanul.

 

Sokan mennek el fellelkesedve a legközelebbi fitneszterembe, hogy most aztán megváltoztatják életüket, lefogynak, megerősödnek, sportolóhoz illő állóképességet építenek, és megszabadulnak testük felesleges zsírszázalékától.

A kardioedzést viszont épp úgy meg kell tervezni, mint egy erősítő edzést, hiszen nem elég csak felpattanni az éppen szabadon maradt gépre, mert egy idő után vagy a túlterheltség, vagy az eredménytelenség veszi el kedvünket. És akkor még nem is beszéltünk a sérülésveszélyről!

 

Miért is válasszunk kardioedzést?

A nevéből is kitalálhatjuk, hogy ezek az edzések megemelik pulzusszámunkat, és így edzik a keringést is. Fontos azonban tudni, hogy a kardioedzés lényege, hogy a pulzus végig az úgynevezett zsírégető tartományban maradjon, ahol még tudsz beszélgetni. Ilyenkor a szervezet valóban zsírtartalékait éli fel, és kíméletes hatást gyakorol a szervezetre.

Ha betartod ezt az egyszerű szabályt, ezeket érheted el vele:
 • Kalóriákat használsz fel, és fogysz
 • Erősíted és edzed keringésed és szívedet
 • Emeli a tüdőkapacitásodat
 • Csökkenti a koleszterinszintet, és a magas vérnyomás és cukorbetegség  esélyét
 • Jobban érzed magad tőle
 • Segít az alvászavarok leküzdésében
 • Csökkenti a stresszt

 

Kezdd el!

Először is válaszd ki, milyen kardiomozgást akarsz végezni. Több lehetőséged is van! Ha szabad levegőre vágysz, kocogj, biciklizz vagy választhatod a nordic walkingot, de az egyszerű gyors gyaloglás is megteszi.

Ha az edzőtermet választod, akkor ott van a bicikli, a futópad, az ellipszistréner, lépcsőzőgép, vagy a legújabb őrület, a Cardio Wawe. Ezek egy részét akár otthonra is megveheted! A lényeg, hogy élvezd a mozgást, hiszen ha nem élvezed, úgysem fogod hosszú ideig csinálni! Márpedig igazán akkor lesz értelme a dolognak, ha legalább heti 3-szor csinálod. De persze váltogathatod is a mozgásformákat – ez csak növeli a hatást!

 

Meddig?

Ez természetesen attól is függ, hogy milyen az állóképességed, de ha nulláról kezded, akkor sincs baj! Kezdd néhány perccel, és fokozatosan növeld az adagot.

A lényeg a kardioedzésben nem az intenzitás, hanem az időtartam – a cél az alkalmankénti min. 40 perc. Próbáld erre időt szakítani – a legjobb módszer, ha fix időpontokat tűzöl ki magadnak, és ehhez igazítod a többi programodat!

Természetesen itt sem jó a túlzás – nem kell órákon át edzened, ezzel nem érsz el jobb eredményt, csak sérüléseket és túledzettséget! A pihenőnap pedig éppen olyan fontos, mint az edzés!

Ahhoz, hogy fenntartsd jelenlegi edzettségi szintedet 2-4 napot eddz egy héten. Ha fogyni szeretnél, legalább 4 napot iktass be.

 

Intenzitás

Hogy milyen intenzíven kell dolgoznod? A beszélgetős teszt jó mutató – ha még tudsz beszélni közben, zsírégető tartományban van a pulzusod. Ha már nem, akkor állóképességet növelsz. Persze ez sem baj! Ahogy egyre edzettebbé válsz, ez a tartomány is változik majd! Minél intenzívebben dolgozol, annál több kalóriát égetsz. Ám vedd figyelembe, hogy a zsírégetés csak kb. 20 perc után kezdődik. És vajon tudsz sprintelni 20 percen túl?

 

A lényeg

Egy a lényeg: ha eddig nem mozogtál, akkor éppen itt az ideje, hogy belekezdj! Nem baj, ha kicsiben, nem baj, ha lassan, de ahogy rákapsz az ízére, megszereted, és hiányozni fog, ha kimarad!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL