LELKIPATIKA

Így találd meg az utat a lelki békédhez

Szerző:
Szabó Anna
Mindannyian sóvárgunk az után, hogy megtapasztaljuk magunkban a teljességet, az egység vagy az összetartozás érzését. Akkor tudjuk átélni a legnagyobb teljességet és egységet, amikor hagyjuk, hogy egyszerűen csak legyünk azon a ponton, ahol érzelmileg éppen vagyunk, elfogadva érzéseinket, körülményeinket. Ez a békesség állapota.

 

Olyan hely, vagy állapot ez, amelyben érezzük, hogy a Szellem pulzál lényünkön keresztül. A békesség állapotán keresztül megtanulhatunk együttműködni a Szellemmel. Amikor a belső nyugalomnak és békének e pontjából kezdünk élni, ráébredünk, hogy az intuíció belső hangjai olyan hangok, amelyeket már hallottunk azelőtt. Mindenkinek vannak ösztönös megérzései azzal kapcsolatban, hogy egy adott dolog hogyan fog végződni, ösztönösem megérezzük, mi lenne a helyes döntés. Ám hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ezen érzéseinket, mert nem működtünk eléggé együtt velük ahhoz, hogy meg tanulhassunk bízni bennük, és hogy megtanuljuk, mi módon szolgálhatnának bennünket.


Ezért lehet szükség arra, hogy újra feléleszd magadban a tudást a Szellemmel való együttműködésről és intuitív énedről, hogy elfogadd és emlékezz rá: minden kérdésed válasza ott van benned, életed minden kérdésére önmagadban van a válasz és az útmutatás. Ám ez olyan egyszerűen hangzik, sokszor mégis olyan nehéz. úgy érezheted, hogy a gondolatok igen egyszerűnek, ugyanakkor mégis nyomasztónak tűnnek. Ha így van, próbáld tudatodat az egyszerűségre fókuszálni. Mert a tudatosság a minden! A válasz nem a problémák megoldásában rejlik, mivel azzal csupán a tüneteket kezeljük. Ha meg tudod nyitni tudatodat a lehetőségek előtt, és felismered az életedben működő mintákat, akkor azzal, hogy tudatosítod őket magadban, lehetővé teszed, hogy megváltozzanak, és életedet pedig új, erős alapokra építheted. Állj meg néhány percre, és végezd el a következő gyakorlatot, hogy megleld végre a belső békédet.

Gyakorlat – Csendmeditáció
Helyezkedj el kényelmesen, csukott szemmel, egyenes háttal, talpaidat a padlóra helyezve, vagy lótuszülésben, kezeid nyugodjanak lazán az öledben. Vegyél néhány mély lélegzetet, hagyd ellazulni a testedet, majd engedd, hogy légzésed felvegye saját természetes, nyugodt és könnyed ritmusát. Figyeld, ahogy a levegő áthalad az orrodon. Minden figyelmedet ide fókuszáld!

Miközben kizárólag a légzésedre akarsz koncentrálni, talán azt veszed észre, hogy rengeteg „fecsegés” folyik az elmédben. Nem gond. Egyszerűen csak vedd tudomásul. Majd lépésről lépésre emelkedj felül a fecsegésen. Hagyd, hogy légzésed segítsen mind mélyebbre hatolni tudatodban. Belégzésnél érezd, hogy jelen tudatsíkod talaja megnyílik alattad, kilégzéskor pedig egyszerűen lebegj alá a következő mélyebb, nyugodtabb tudatszintre. Folytasd ezt mindaddig, amíg el nem érkezel az abszolút csend és nyugalom állapotába. Lehet, hogy a külső „fecsegés” számtalan rétegén kell keresztülhaladnod, mielőtt végre elérkeznél e helyre. Nem gond. Ne aggódj amiatt, hogy mennyi időt vesz igénybe. Csak folytasd a lélegzést, és hatolj egyre mélyebb és mélyebb szintekre. Miközben egyre mélyebb szintekre lebegsz, észre fogod venni, hogy egyre nyugodtabbnak, koncentráltabbnak, biztosabbnak érzed magad. Érezheted, hogy megnyílik a szíved. Megnyílsz önmagad előtt, és eléred lényed esszenciáját. Bár a felszínen sok a fecsegés, minél mélyebbre hatolsz, annál nagyobb csend vesz körül. Lebegj egy ideig, és amikor meditációdat teljesnek és befejezettnek érzed, nyisd ki a szemedet.

 

Intuíció: a Szellem belső hangja


Az intuíciót megmagyarázhatatlan belső tudásnak, megérzésnek, ösztönös tudásnak vagy reakciónak tartják. Olyan folyamat, melynek lévén hozzáférhetünk legmélyebb belső bölcsességünkhöz. Bensőnknek ahhoz a részéhez, ahol tudatában vagyunk a teremtés minden létezőjével való egységünknek. Az intuíció a Szellem bensőnkben megszólaló hangja. A Szellem e belső hangja a misztikus élet alapköve. Kultúránkban azonban nem bátorítják a belső hang tudatosságának kifejlesztését. Rendszerint félünk pusztán azon az alapon meghozni egy döntést, vagy megtenni valamit, hogy ösztönszinten, zsigereinkben késztetést érzünk rá, vagy mert meghallottuk belső hangunkat, ahogy azt súgja: „tedd meg!”. Nem tanítanak meg bennünket bízni ebben a belső hangban. A Szellem azonban létezik, és ott van mindannyiunkban, ott van a szívünk mélyén. A bensőnk felé fordulva megkezdhetjük intuitív utazásunkat a végtelen lehetőségek birodalmában, ha hajlandóak vagyunk elfogadni, hogy az élet sokkal több annál, mint amit külső, fizikai érzékszerveinkkel és racionális elménkkel érzékelünk belőle.


Határtalan lehetőségek rejlenek mindennapi, pillanatról pillanatra megélt életünkben. A következő öt lépés vezet ahhoz, hogy kifejlesszük magunkban a képességet a Szellem hangjának meghallására, és ezáltal véglegesen elérjük belső békénket:

Út a Szellem hangjához és a belső békéhez
1. Spirituális ébredés: a tudat megnyitása az Egyetemes Erő létezése előtt, mely minden létező teremtője és fenntartója.
2. Önfeltárás: elindulás lényünk isteni esszenciájának feltárásához és megismeréséhez vezető úton.
3. Blokkok eltávolítása: azoknak az érzelmi blokkoknak, belső ellenállásoknak és félelmeknek a felismerése, tudatosítása és feldolgozása, melyek megakadályoznak bennünket abban, hogy teljesen tudatára ébredhessünk isteni mivoltunknak és a lényünkön keresztül áramló szüntelen Szeretet áramnak.
4. Intuitív fejlődés: az intuitív elmének, mint a Szellem, a Szeretet, Isten és a Nagy Misztérium egyik aspektusának kifejlesztése.
5. Önátadás: teljesen alávetjük magunkat a Szellem útmutatásainak. Ez az önátadás egyáltalán nem passzivitást jelent. Aktív folyamat, mivel határozottan emelkedett tudatállapotban vagyunk, érzékeljük a Szellem útmutatásait, és hozzáállásunkon, tetteinken keresztül megfelelő módon reagálunk rá.



Ezeken a lépéseken természetesen nem szükséges egymás után vagy adott sorrendben haladnunk át. Mindenkinek meg vannak a maga sajátos tapasztalásai, ezért lehet, hogy valaki a második lépéssel kezdi, aztán tér rá az elsőre, és így tovább.


Kitárt szív, nyitott elme


Bárhogyan is közelítesz az információkhoz, próbáld meg nyitott és friss elmével és szívvel tenni azt. Engedd el előzetes elképzeléseidet azzal kapcsolatban, hogy minek, hogy kellene lennie – hogyan kellene viselkedned, gondolkodnod, vagy érezned az olvasottakra vagy az élményekre reagálva. Azonban ne feledd: a kényelmetlen érzés nem minden esetben jelenti azt, hogy meg kellene hátrálnod. 

Alan Seale
Intuitív Élet
(Mandala-Veda Könyvkiadó)


Az intuíció a Szellem hangja bennünk, megmagyarázhatatlan belső tudás, hogy megismerjük és megtapasztaljuk a végtelen számú lehetőséget, mely mindennapi tudatunk határain és kötöttségein túl létezik. Ehhez a belső bölcsességhez saját személyes spirituális és misztikus utazásunkon keresztül vezet az út. Amint beléptünk a 21. századba, egyre több és több ember ébred rá egyfajta önmagán belülről eredő elhívásra, hogy megnyíljon egy nagyobb világ határtalan lehetőségei előtt. Ez a könyv egyfajta útmutatóként szolgál az önfelfedezéshez, teremtőerőnk kibontakoztatásához s az intuitív fejlődéshez vezető utazáson. Úgy van felépítve, hogy hatékony vezérfonalat adjon a kezébe a novíciusnak, illetve azoknak is, akik már évek óta járják a spirituális ösvényt.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL