UTAZÁS

Egy békés hétvége

Szerző:
Szabó Anna
Vannak olyan helyek az országban, amik mintha kiesnének a hazai turisták útvonalából. Talán, mert messze vannak, talán, mert azt gondoljuk, nincs ott olyan sok látnivaló, talán mert nem elég jó a reklámjuk. Nekem ilyen volt Békés is.
Egy hétvégét szántunk a megye felderítésére, és óvatosan már péntek délután nekivágtunk az útnak, ami a fővárosból tényleg nem rövid, és nem egyszerű. Viszont megéri végigmenni rajta, mert a békési táj gyönyörű. Jómagam, tősgyökeres dunántúliként hosszabb alföldi tartózkodások alkalmával egy idő után elkezdem nagyon is hiányolni a táj kiemelkedéseit. Egy idő után Békésben is hiányzott, de még így is elismertem, hogy van valami különös varázsa annak, hogy akármerre nézel, nagy távolságokat látsz be.


Elindultunk hát, és úgy terveztük, Gyulán szállunk meg. Útközben, hiszen hosszú az út, megálltunk Szarvason. A város határában, még közvetlenül előtte mindenképpen érdemes egy sétát tenni a híres-neves Szarvasi Arborétumban. Furcsa hely ez: nekem, személy szerint kisebbnek tűnt, mint a Vácrátóti, de aztán erre a hitemre rácáfolt minden útikönyv. Mindenesetre zegzugos, nagy fás, és annyiban is különleges, hogy a végében a Holt-Kőröshöz érhetünk ki. A Kőrösök egyébként is okoztak némi fejtörést az út során. Kíváncsi lennék, hogy az ottlakókon kívül hányan vannak tisztában a Fehér, Sebes, Hármas-kőrösök mibenlétével és tájban elhelyezkedésével. A hétvége után próbálom azt hinni, hogy én már igen, de remélem, nem kell ezért nagyobb értékeimmel felelnem!
A séta után különösen jólesett a finom vacsora a parton lévő Halászcsárdában!

Szarvas persze más látnivalókat is tartogat, a folyóparton szebbnél szebb házak vannak, és itt van az „ország közepe” is – ide kisebb túrával juthatunk el. Ne hagyjuk ki a szlovák tájházat és a szárazmalmot sem!


Továbbhaladva Békés szívébe, Békéscsabát megkerülve nemsokára Gyulára érhetünk. Mit is tudunk Gyuláról? Fürdő, kolbász, Vár. Ez le is fedi a legnagyobb sztereotípiákat, de azért ne hagyjuk ennyiben a dolgot! Persze ezeket se hagyjuk ki. A város gazdag kulturális élettel büszkélkedhet, könnyen találunk szállást is (inkább az apartmanokat válasszuk, ne a szállókat!), és esténként számtalan hely közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt, ahova beülhetünk. Ne hagyd ki az Erkel házat sem!


Egy nap alatt bejárhatjuk Békéscsabát, és a déli vidéket – a szabadkígyósi kastély és arborétum, a mezőhegyesi történelmi lovastelep, tanyák és csárdák, Orosháza és Gyopárosfürdő. Ha északra fordulsz Szanazugnál megnézheted a Kőrösök összefolyását (újabb Kőrös-rejtély), Gyomaendrődön a nyomdamúzeumot. Különös ismertetőjele a tájnak, hogy a legtöbb faluban megtalálhatóak bizonyos állandó nevezetességek: 1 db katolikus, 1 db evangélikus templom. 1 db Wenckheim kastély és 1 db emléktábla arról, hogy Kossuth vagy Petőfi itt járt. De ezek olyan változatosságot tudnak mutatni mégis, hogy tényleg nem unjuk meg a nézelődést!

Békés kedves hely: itt segítőkészek az emberek, rendezettek a falvak, és bár nincs sok turista, mindenki megtalálja a neki való látnivalót!

Segítség a szálláskereséshez: Huninform
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL