GASZTRO

Csirkés rétes görögösen

Szerző:
Szabó Anna
Jó kis laktató rétes ez, csupa mediterrán fűszerrel megbolondítva. Akár ebédre is elkészítheted, de ha tízóraira választod, akkor sem fogsz benne csalódni!

Hozzávalók:

A töltelékhez:
Kb. 3 csésze (7,5 dl) csirkealaplé (leveskockából is lehet)
6 kicsontozott, bőr nélküli, fél csirkemell
6 csésze (38 dkg) lazán felaprított spenót alaposan megmosva
3 evőkanál olívaolaj
1,5 csésze (15 dkg) felaprított újhagyma
1/3 csésze (15 dkg) friss kapor felaprítva
1/3 csésze (1,5 dkg) friss zöldpetrezselyem felaprítva
40 dkg feta sajt
15 dkg (kb. 1,25 csésze) cheddar sajt lereszelve
3 tojás ½ kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
1 kávéskanál cayenne-i bors vagy csípős piros paprika
¾ csésze (10 dkg) felaprított, pirított dióbél
Só és frissen őrölt bors

A réteshez:
12 db réteslap
10-12 dkg olvasztott vaj a tészta megkenéséhez

 

Elkészítése:

1. A töltelékhez öntsünk egy lábasba annyi alaplét, amennyi a csirkemellet ellepi, és forraljuk fel. Tegyük bele a csirkemellet, állítsuk a lángot takarékra, és fedő nélkül főzzük meg benne a húst (8-10 perc), majd vegyük ki, hagyjuk kihűlni, és aprítsuk fel. Az alaplét később felhasználhatjuk valami máshoz.

2. Nagy serpenyőben egy kevés vízzel tegyük fel párolódni a spenótot, és közepes hőfokon kavargassuk, míg megfonnyad (kb. 3 perc). Csepegtessük le, és facsarjuk ki alaposan.

3. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, tegyük bele az újhagymát, és pároljuk puhára (kb. 5 perc). Keverjük össze egy tálban a csirkével, a spenóttal, kaporral, petrezselyemmel, a fetával és reszelt sajttal, a tojásokkal, a szerecsendióval, korianderrel, cayenne-i borssal meg a dióval, majd sózzuk, borsozzuk alaposan.

4. Melegítsük elő a sütőt 170 ºC-ra (gázsütő 3-4-es fokozat). Kenjünk meg egy réteg rétestésztát az olvasztott vajjal, rakjunk rá egy másik lapot, ezt is kenjük meg, és ugyanígy járjunk el még további két réteggel, majd a hosszanti oldala mentén kenjünk rá vékonyan csirkehúst.

5. Hajtsuk be a tészta két végét, és tekerjük fel. Addig folytassuk ezt a műveletet, míg a tészta és a hús elfogy. (Ebből a mennyiségből három rúd készül.) Rakjuk a rétest tepsire, és a középső rácson süssük aranybarnára (25-30 perc). Pihentessük 10 percig, és fűrészes késsel vágjuk 2,5 cm vastag szeletekre.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL