GASZTRO

Pezsgőkrémes epres csoda

Szerző:
Szabó Anna
Igazi remekmű ez a sütemény, és a csodával határos, milyen gyorsan lába kél...

Hozzávalók:

A tésztához:
4 levél citromfű
160g vaj
70g porcukor

1 tojás
250g liszt (+a nyújtáshoz)
Zsiradék a forma kikenéséhez
Hüvelyes gyümölcsök a díszítéshez

A pezsgőkrémhez:
4 ív fehér zselatin
150ml száraz pezsgő
3 tojássárgája
100g cukor
1tk reszelt citromhéj
2ek citromlé
250ml tejszínhab

Az epres bevonathoz:
400g eper
½ csomag piros zselépor
150ml epres gyümölcslé (vagy piros szőlős)
20g cukor
A tetejére:
2tk porcukor

 

 

Elkészítése:

1. A tésztához aprítsd fel kicsi darabokra a citromfű leveleket. A vajat, a porcukrot egy csipetnyi sóval keverd el jól, egészen a cukor olvadásáig. Adj hozzá egy szem tojást, és keverd tovább, majd dolgozd össze a liszttel és az aprított citromfűvel. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára pihenni.

2. A tésztát nyújtsd ki 32cm átmérőjű kerek formára, közben pedig zsírozz ki egy 28cm átmérőjű tortaformát. Tedd bele a tésztalepedőt, majd a villával egyengesd el az oldalánál.

3. Tedd 200 ºC-ra előmelegített sütőbe, úgyhogy a tetejét lefeded egy sütőpapírral, majd 20 perc után vedd ki és távolítsd el a papírt. Tegyél rá bogyós gyümölcsöket, és süsd további 8-10 percig, míg az oldala aranybarnává nem válik.

4. A pezsgőkrémhez áztasd be hidegvízbe a zselatinlapokat. A pezsgőt, a tojássárgáját, a cukrot, a citromhéjat és levet egy nagy fémedényben keverj össze gőz fölött habverővel. A zselatint ebben oldd fel teljesen.

5. Vedd le a gőzről, és hidegen keverd tovább. Amint a krém elkezd megkeményedni, add hozzá a tejszínt is. Tedd ezt a masszát legalább három órára a hűtőbe, majd oszlasd el a tészta tetején.

6. Az epreket pucold és mosd meg jó alaposan, majd vágd fel vékony szeletekre. A piros zseléport, a gyümölcslevet és a cukrot keverd össze, és forrald fel. Hagyd langyosra hűlni. Az eperszeleteket gondosan oszlasd a krém tetején. Majd erre öntsd a zselés bevonót, végül szórd meg porcukorral. Szeletelés előtt hagyd fél órát pihenni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL