KÖZÉRZET

Melyik jógafajta illik hozzád?

Szerző:
Szabó Anna
A jóga nem csak egy futó divathullám. Egyre többen tapasztalják a testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásait. Itt az ideje, hogy te is kipróbáld. De melyiket is válaszd? Mi összegyűjtöttük neked a különböző jógafajtákat!

 

Bikram jóga – A feszes test eléréséhez

Nyugaton már elterjedt ez a jóga, melyet más néven forró jógának is neveznek, ugyanis a kilencven perces foglalkozás egy 37-39 fokra fűtött teremben zajlik. Ez a rendkívül fárasztó jóga Bikram Choudhury súlyemelő nevéhez fűződik, aki egy súlyos térdsérülés miatt kénytelen volt feladni sportpályafutását. Ez a jóga csak edzettebbeknek ajánlott, nekik is kiemelten fontos a folyamatos vízutánpótlás. Az izzasztó melegben végzett nyújtógyakorlatok hatása nagyon látványos eredményt ígér. 



Tantra jóga - A tudatosságra törekvőknek

A Tantrának mintegy 80 ága ismert. A legáltalánosabb ága a szexuális energia tudati szintre való emelésével, átalakításával foglalkozik, a férfi-női energiák egyesítéséről szól. A gyakorlatok végzése közben kitágulnak az érzékeid határa, és egy magasabb tudati szintre emel. Hatása az ember életének minden szintjére kiterjed: erősíti a testet, lecsendesíti az indulatokat, gyorsítja a gondolkodás folyamatát, és egy olyan belső egyensúlyi állapotot eredményez, amely a spirituális tudáshoz nyitja meg az utat. 


Iyengar jóga - A tökéletesség felé

A világszerte ismert jóga célja a fizikai, mentális, érzelmi, valamint spirituális fejlődés. Az ászánákra (testhelyzetekre) épülő mozgás hatására vitalitásra és erősebb koncentrálóképességre tehetsz szert. Az órákon végzett gyakorlatokhoz különféle segédeszközöket is alkalmaznak, mint például padok, téglák, párnák, vagy kövek. A módszer segít a sérülések és a stressz kezelésében is.



Hatha jóga - Kezdőknek ajánlott

Az egyik legősibb jógafajta. Nagy előnye, hogy a gyakorlatok kivitelezése nem igényel sem túlzott erőfeszítést, sem átlagon felüli hajlékonyságot, azonban mégis jól átmozgatja a testet. Nem követel olyasmit, melynek végrehajtása megoldhatatlan lenne, akár egy teljesen kezdő is hibátlanul képes a mozdulatok kivitelezésére. Az oktatótól is függ az elvárás, de általánosan igaz, hogy csak addig kell tartani egy-egy pózt, amíg jólesik. A határok feszegetése nem jellemző ugyan, de lépésről lépésre erősíti az izmokat. 



Nalini jóga - Csak nőknek

A Nalini jóga egy kifejezetten nők számára kifejlesztett mozgás, mely gyakorlataival erősíti a medencealapi záróizmokat. Ezen kívül hangsúlyosan foglalkozik különböző női betegségek, mint inkontinencia és meddőség fizikai és lelki hátterének felderítésével és megoldásával. A lágy és nőies mozgás által erősödik a testtudatosság, és a szexuális energiák is felszínre kerülhetnek.



Power jóga - Dinamizmust kedvelőknek

A Hatha jóga egyik válfaja azoknak való, akik erőteljes, dinamikus mozgásra vágynak. Az ászánákat egy meghatározott sorozatokba rendezve, egyhuzamban, megállás nélkül hajtják végre. A gyakorlatsor olyan, mint egy tánc melynek a ritmusát a légzés adja. A légzés és a mozgás összehangolását vinyászának hívják. Ez a mozgás jó méregtelenítő hatású.



Mantra jóga - Az okkultizmus híveinek

Az egyik legelterjedtebb szellemi jógaiskola. Meditációra épülő gyakorlatsorból áll, melyek közben szanszkrit szavakat és imákat ismételgetnek. A mantrák egy része a hallóközpontra hat, és ezen keresztül változtatja meg a közérzetet. Bizonyos mantrák pedig a magasabb gondolkodási folyamatokat befolyásolják. A két hatás együttesen egy lelki-szellemi fejlődést eredményez.



Kismama jóga – Babaváróknak

Ez a jóga testileg és lelkileg is felkészíti a kismamákat a szülésre, illetve megalapozza a szülés utáni regenerációs időszakot. Természeti népektől átvett mozdulatokra és gátizom tornára épül, a testi változásokhoz igazodva.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL