KÖZÉRZET

A salaktalanító körte

Szerző:
Szabó Anna
A körte nem csak finom gyümölcs, de jó hatással van az epebajokra, emésztésre és gyomor problémákra valamint kiváló salaktalanító és méregtelenítő is egyben. Homérosz az istenek ajándékának nevezte.
A körte mérsékelt égövi gyümölcs. Hazánkban is több fajtáját ismerjük, a császárkörtétől a vilmoskörtéig, a világos zöld színűtől a sötétbarnáig. Valószínűleg a vackor volt az őse - vadkörte - és nemesítéssel, oltással szaporították. Erről tanúskodik Theophrastot írása (K. e. 370-286). A finom, lédús, ízletes gyümölcs már abban az időben is megbabonázta az embereket, mert Homérosz az istenek ajándékának nevezte. Nagyon igényes fajta, ezért a termesztése külön szaktudást igényel.


A körte nem csak finom ízletes gyümölcs, hanem számos betegség gyógyítója annak ellenére, hogy nem tartalmaz számot tevő mennyiségű ásványanyagokat. A körte jól tárolható, tartósítható, és ennek köszönhetően tavaszig élvezhetjük e pompás gyümölcsöt.

Mit gyógyít?
Segít a gyomorbaj a rossz emésztés, a rossz epeműködés és a belsőgyulladásokon.



Mivel a szervezetünkben sok salakanyag rakódik le,
a körte alkalmas a takarító szerepre és ha kúraszerűen fogyasztjuk, salaktalanít. Megtámogathatjuk a salaktalanítást 8,5 pH értékű fürdővel. Ezt úgy érjük el, hogy a fürdővízbe egy evőkanál szódabikarbónát teszünk. A hatás csak egy óra múlva jelentkezik, ezért töltsünk legalább 2 órát a vízben.

Epebetegeknek ajánlott egy pár napos körte kúrát tartani, sok ásványvíz és gyógytea (gyermekláncfű) fogyasztással.

A körte kipréselt leve jó hatással van a gyomorproblémákra, de megelőzésként is fogyaszthatjuk.

Az emésztési zavarokkal sajnos sokan küszködünk, de egy pohár körtelé, meg tudja tenni a hatását. A körtelé fogyasztás még jó hatással van a reumás fájdalmak enyhítésére is.

A körtével végezhetünk egy-kétnapos méregtelenítő kúrát, csak nem szabad elfelejteni, hogy mennyi az energia tartalma, (10 dkg körte 61 kcal tartalmaz) így 1kg-1 ½ kg gyümölcsnél több fogyasztása nem javasolt.

Felhasználása
Mint gyümölcs is nagyon finom, de többféleképpen is elkészíthetjük:
- gyümölcslét a gyümölcscentrifuga segítségével
- lekvárt
- kompótot
- gyümölcssalátát
- gyümölcsrizst
- készíthetünk belőle süteményt
- fogyaszthatjuk szárított formában
- adhatjuk joghurthoz és készíthetünk turmixot

A körte magában is finom, de fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, amelyek még finomabb ízt kölcsönöznek neki.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL