ÁLLATI CUKISÁGOK

Az állatnak is vannak jogai!

Szerző:
Szabó Anna
"Amíg az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak." Nos, az emberek gondolkodnak, csak sajnos nagyon eltérő módon. Sok állatvédő szerint ezért szerencsés, hogy egyre szigorúbb állatvédelmi szabályokkal óvhatjuk meg a környezetünkben élő, kiszolgáltatott kedvenceinket.

 

Talán az idei év legfontosabb vívmánya, hogy minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező ellátni egyedi azonosítóval, vagyis mikro chippel. Ennek a beültetése és regisztrációja maximum 3500,- Ft többlet költséget jelent a gazdinak, de cserébe egy életre szóló biztonságot jelent kedvencének. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol minden kutya bőre alatt van egy chip, melyből elvesztés esetén a megtaláló a legközelebbi állatorvosnál megkapja a gazdi adatait, aki hanyatt homlok rohanhat a kis tekergőért… Mindennek a feltétele természetesen egy jól működő nyilvántartás, ahová az állatorvosok regisztrálhatják kedvencünket és ahonnan szükség esetén lehívhatják adatainkat. Ne feledjük: a telefonszám, esetleg lakcímváltozást be kell jelenteni, ha azt szeretnénk, hogy megtaláljanak ilyen esetben.


Lassan megszűnő előítéletek


A törvénymódosításnak köszönhetően fellélegezhetnek azon tenyésztők és gazdik, akiknek régebben pusztán a kutya fajtája miatt rásütötték a bélyeget négylábú társukra, miszerint: veszélyes eb! Az új rendelkezés szerint egyedi elbírálás alapján lehet veszélyesnek minősíteni a kutyát, ha már fizikai sérülést okozott. Veszélyes ebbé egy, az állatvédelmi hatóság által kijelölt szakértő nyilváníthatja csak a kutyánkat, akit ezek után szigorú szabályok szerint tarthatunk. Mindez persze jó hír azoknak, akik kiváló idegrendszerű, megbízható, robosztus, külső megjelenésében ijesztő, de galamblelkű ebeket tenyésztenek vagy tartanak, hiszen velük szemben lassacskán megszűnhetnek az előítéletek.


Ugyanakkor sokkal szigorúbban veszik, ha valaki állatot veszélyeztet, elűz vagy elhagy, megkínoz, viadalra kényszerít, akár ilyen céllal szaporít vagy abban fogad, szervezésében részt vesz - bármilyen formában – (elég, ha pl. a telkén megtűr ilyen eseményt)! Mindezek ellen egyre magasabb bírsággal harcolnak a hatóságok.

Ám az egyszerű hétköznapokban is igyekeznek több jogot biztosítani a portáinkon lakó kutyáknak. A kutyákat méretük szerint sorolják 3 kategóriába: 20 kilóig kis testű, 20-40 kiló között közepes, míg 40 kiló felett nagytestű ebnek számít kedvencünk. Ennek a szabályozás kimondja, hogy tilos kistestű ebet tíz, közepes testűt tizenöt, nagytestű kutyát húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestű kutyát négy, közepes testűt hat, nagytestű kutyát nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.


Kölyöknek az anyja mellett a helye


Nagyon fontos változás, hogy a kutya-, a macska- és a görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani. Ilyen kölykök vásárlása esetén legyünk körültekintőek és szigorúan tartsuk magunkat a törvényi előíráshoz! Ezzel sokat segítünk leendő kedvencünknek és magunknak is, hiszen a picik egészséges fejlődése és megfelelő szocializációja a tét. Sok-sok, a kisállatokat érintő változtatás is életbe lépett, a legtöbb kisállat kereskedésben kapható kis kedvenc élete is komfortosabbá válik, ha ezeket a változtatásokat sikerül betartatni, de ezzel egy későbbi cikkünkben foglalkozunk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL