LELKIPATIKA

A depresszió néha fáj...

Szerző:
Szabó Anna
Így van, hiszen nem lehetsz mindig vidám és jókedvű, ez senkinek sem megy és nem is lenne normális. Viszont, ha rád tőr a melankólia nem tudod, hogyan kezeld, mitévő legyél, hogy kilábalj belőle. Ezért most megmutatjuk, mi az, amire szükséged van olyankor.

 

A depresszió aránytalanul nagymértékben inkább a nőkre hat. Kétszer annyi nő szenved depresszióban, mint férfi, főleg válás vagy haláleset miatt. Évente 12 millió nő tapasztalja ezt, és minden nyolcadik nő egész életében szenved tőle. Sok szakértő állítása szerint ez akár minden negyedik nő is lehetne.


Miért hajlamosabbak a nők a depresszióra?


Nincs ebben semmi trükk vagy ravaszság, talán a hormonok játsszák a főszerepet, illetve a genetika. Emellett a társadalmi elvárások is nagy hatással vannak a kialakulására, hiszen a nőknek annyi, de annyi szerepben kell tökéleteset nyújtani. Legyenek jó feleségek, jó anyák, jó munkaerők, jó szeretők, és így tovább. Az effajta nyomás bizony könnyen hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

 


Egy korszakalkotó tanulmány, amely 2007-ben készült, megállapította, hogy a magasabb beosztásban dolgozó emberek, kétszer annyira hajlamosak a depresszióra, mint az alacsonyabb beosztásban dolgozó társaik. Emellett a depresszió függhet a bőrszíntől, attól, hogy valaki egyedül vezet-e háztartást vagy sem, attól, hogy hány műszakban dolgozik, és még sorolhatnánk. Sokan szégyellik vagy bűnösnek érzik magukat a depressziójuk miatt, vagy egyszerűen nincs idejük foglalkozni vele, pedig nagyon fontos lenne a megfelelő szakmai segítség.


Depresszió = tabu


Napjainkban, amikor már a menstruáció, a különböző női betegségek és a szex sem tabu, a depressziót még mindig tabuként kezelik nagyon sokan. Ezért van, hogy a nők körülbelül fele nem keres orvosi segítséget, és egyáltalán nem beszél a problémáiról. Ezért sok orvos vagy pszichológus, úgy közelíti meg, hogy megpróbálja megértetni a páciensekkel, hogy ezt ne betegségként kezeljék, hanem egy bizonyos érzelmi reakcióként. Nem szabad kikerülni az orvosi segítséget, ne félj, nem lesz ettől semmilyen stigma rajtad, senki sem fog másképp rád nézni. Arról nem beszélve, hogy rengeteg hatásos és biztonságos gyógymód létezik.


Magától nem lesz jobb


Tény, hogy a nem kezelt depressziónál a legrosszabb, amit tehetsz, hogy vársz, és azt hiszed, hogy majd hirtelen jobb lesz. Egy finn tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik depressziósak, azoknak kétszer annyi az esélyük metabolikus szindrómákra és a diabéteszre is. Emellett azt is bebizonyította, hogy a depressziós nők, evési zavarokkal küzdenek, többet esznek és sokan túlsúlyosak közülük. És nem utolsó sorban a párkapcsolatok végét is jelentheti, sőt a libidó csökkenését is. Tehát a depresszió nem csak a szomorúságról szól, hanem sok más tünettel együtt jár, mint a csalódottság, ingerültség. 

Más, figyelmen kívül hagyott jelek, mint az alvás vagy étkezési zavarok, zavarhatják a környezetedben élőket is, azon kívül a rossz gondolatok öngyilkossághoz is vezethetnek. Szóval, ha azok a dolgok, amelyek eddig boldoggá tettek, jó érzéssel töltöttek el, mára már nem jelentenek számodra semmit, mindenképpen keress fel egy terapeutát. 

Kutatások kimutatták, hogy a nők több mint fele, akik részt vettek bizonyos kezeléseken és végig is csinálták, jobban érzik magukat, nagyon megkönnyebbültek. Úgy tartják, hogy a beszélgetésterápia a kezelések alapja a mai napig, mindamellett talán a leghatásosabb gyógymód is, ami megakadályozhatja a későbbi kellemetlen történéseket. Az erősebb depresszió mellett mindenképpen kell az orvossal konzultálni az antidepresszánsok szedéséről magában, vagy egy terápia kiegészítéseképpen. 


Ha lehangolt vagy és depressziós, a legfontosabb, hogy nagyon vigyázz és figyelj oda magadra. Maradj aktív, mozogj, amennyit csak tudsz és aludj annyit, amennyi a szervezetednek szükséges. Nem kell szupernőnek lenni mindenáron és ne feledd, a depresszió nem kudarc. Tedd meg, amit tudsz, a többit meg engedd el, ne vállalj többet, mint amit el tudsz végezni. 

A depresszió nyilvánvaló tünetei

A mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés hiánya
- Fáradékonyság, levertség
- A beteg értéktelennek érzi magát, 
- Sokszor ok nélküli sírógörcsök
- Étvágytalanság, vagy fokozott étvágy
- Memóriazavarok
- A koncentrációs készség zavara
- Az emlékezés képességének elvesztése
- Halál utáni vágy, súlyos esetben öngyilkosság
- Rendszeres alvászavarok
- Korai ébredés vagy álmatlanság, esetleg aluszékonyság
- Libidócsökkenéslvánvaló tünetei

 

Depresszióteszt

Válaszolj - lehetőleg őszintén – a feltett kérdésekre. A kérdéssor végére érve számold össze, hányszor válaszoltál igennel, és hányszor nemmel. Máris kiderül, fenyeget-e a depresszió veszélye.

1. Gyakran érzed magad fáradtnak és ingerültnek? 
2. Elvesztetted az érdeklődésedet olyan dolgok iránt, amik valamikor izgattak?
3. Változott a testsúlyod vagy az étvágyad? 
4. Változtak az alvási szokásaid? 
5. Újabban néha bűntudatot érzel? 
6. Képtelen vagy koncentrálni, dolgokra emlékezni, határozni? 
7. Tapasztaltad, hogy gyengébb és fáradékonyabb vagy?
8. Annyira nyughatatlan vagy és tevékeny, hogy azt már mások is észrevették? 
9. Reménytelennek, értéktelennek érzed magad? 
10. Szoktál a halálra vagy öngyilkosságra gondolni?

 


Ha ötnél több kérdésre válaszoltál igennel, meglehet, hogy depressziótól szenvedsz. De ez a teszt nem helyettesíti az orvos véleményét. Viszont jó, ha ennek alapján dokihoz fordulsz. Ő is ilyen kérdéseket fog feltenni.
 
 
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL