FÉSZEK

Mesésen szép álmok, mesésen szép ágyban

Szerző:
Szabó Anna
A kapcsolat elején ritkán marad gyűretlen a lepedő. Idővel azonban változnak a vízszintesen töltött órák. Az alváson és a szerelmeskedésen túl megjelennek a gyerekek. A közös játékok mellett lehet együtt tévét nézni, ebéd után szunyókálni. Mire van felhatalmazása hálótársainknak?

Szép álmokat!

Az otthonunk egyik legintimebb része a hálószoba, a kuckó a kuckón belül, hely, ahol megpihenünk, ahová szerencsés esetben nem lát be, és nem jön be senki más, csak akinek erre felhatalmazást adunk. Az ágy uralja a hálószobákat. Lakberendezésileg elmondhatjuk, hogy mostanság ismét divatba jött a klasszikus-romantikus stílus. Anno, ugye különböző funkcionális okok miatt az ágyakat baldachin koronázta, gyönyörű súlyos vagy éppen fátyolkönnyű anyagokból készült függönyök keretezték a fekvőhelyet. Idővel a leegyszerűsített vonalak, a lakberendezésben is érvényre jutó modern stílus elsöpörte a romantika efféle habkönnyű megnyilvánulásait.

Az új évezred azonban a babák ágyainál elkezdte visszalopni a szép és egyben praktikus függönyöket, hiszen az apróságok a fénytől és a rovaroktól védve alhatták álmukat, mi anyukák, pedig ábrándozhattunk a látványon, hogy itt pihen álmaink álma, a gyermekünk. Legyen akármilyen a hálónk…tágas? Egy régi ház óriási szobája? Szűk? Lakótelepi épület mini sarka? Majdnem mindegy! Akkor, amikor már nálunk is elérhető a textíliák széles választéka, akkor, amikor leráztuk magunkról a variabútorok szorító kényszerpáncélját, szóval szabadon álmodozhatunk arról, hogy hol hajtsuk álomra a fejünket.




Ágyunk és a Feng Shui


A harmónia és a boldog kapcsolatok megőrzése érdekében a kínai bölcsek szerint az első és nagyon fontos szabály, hogy a hálóhely ne legyen az ajtó mögött, mert nyugtalanná tehet bennünket, ha nem tudjuk ki lép be. Az ajtóval szemben sem ajánlatos elhelyezni az ágyat, mert akkor kicsit ravatalozóra emlékeztet. Nagyon fontos továbbá, hogy ágyunk magasabban legyen, és lábakon álljon, így alatta az energia szabadon áramolhat, ellenkező esetben ébredéskor hát- és ízületi fájdalmaink lehetnek.

A fekvőhely valahol érintkezzen a fallal, mert a szoba közepén állva a benne alvó pár is elveszítheti stabilitását. Elegendő, ha az ágy három oldalról körüljárható. Fekvéskor a fejünk fölött ne legyen látható a gerenda, mert a kínai hagyomány szerint az komoly megbetegedéshez vezet. Ugyanilyen hatással van, ha valamilyen éles sarok vagy bármilyen él irányul az alvó felé, mert az gyengíti az aurát, nem pihenjük ki magunkat, és ez a helyzet előbb vagy utóbb betegséghez vezet.


A fészek ölelése

Az ágyunk történetet mesél rólunk. A mellette sorakozó könyvek, a párnák elhelyezése, a gyűrődések, a fölhajtott paplan mind-mind személyes információt közöl. Egy lakás enteriőrje a maga kaotikus életszerű berendezési tárgyaival, azt üzeni, hogy mi itt élünk, ez a privát terünk.


Az alvás pozitúrái személyiségünkről árulkodnak. Kutatások szerint hat testhelyzetből tudható, hogy melyikünk merev viselkedésű, ki cinikus, társaságkedvelő, visszafogott vagy éppen barátságos, segítőkész ember. Egy tudós megvizsgálta az alváskor felvett testhelyzetek élettani hatását is. Szerinte a hason fekvés serkenti az emésztést, míg a hanyatt alvók gyakorta horkolnak. Ahogy Guy de Maupassant francia regényíró mondta: - Az ágy a mi egész életünk. Abban születünk, abban szeretünk és abban halunk meg.


Ókori eleink pompás lakomákat is fekve költöttek el. Még korábban az egyiptomiak pedig a csatákba vittek magukkal összecsukható tábori ágyat. Ősemberi elődünk valószínűleg elleste a nagy majmok szokását, akik a fák lombkoronáiba készítettek maguknak lombos ágakból kényelmes fészket. A századok alatt egy biztosan nem változott: az ágyból nehéz kiszállni. A puha párnák, a paplan… az ágyam, az ágyad, a családi ágy, a fészek, ami körbeöleli a testeket… a fiatalt, a szeretőt, a férfit, a nőt, érzelmest, kisgyermeket és az anyát, az öreget, az elmúlásra készülőt. Az ágyunk kicsit olyan, mint egy oltár, ami a mesék helyszíne. Őrizzük is meg ilyennek.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL