GYERMEK

A helyes táplálkozás szerepe a gyermekek életében

Szerző:
Szabó Anna
Mit vigyen a gyermek tízóraira, uzsonnára? Ez minden szülő számára fejtörést okoz, de íme, néhány tipp, amely tartalmaz minden olyan élelmiszert, ami szükséges a fejlődő szervezet számára.
Az iskoláskorú gyermek optimális testi és szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és életmód. Ideális esetben az egészséges táplálkozásnak megfelelően, napi ötször étkeznek.


Mivel hétköznapokon napjuk nagy részét az iskolában töltik, így étkezéseik egy része is ott zajlik. Ha a gyermek a menzán ebédel, az iskolai étkezések közül csak a tízórairól és az uzsonnáról kell gondoskodnia a szülőnek. Érdemes otthon csomagolni elemózsiát, és nem minden esetben a gyermekekre bízni, hogy vegyenek valamit a büfében vagy a közértben.



A változatosságnak szintén nagy szerepe van az étkezésben, hiszen az összes makrotápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát) és mikrotápanyagot (vitaminok, ásványi anyagok) csak a kellően változatos, minél többféle élelmiszert tartalmazó étrenddel lehet biztosítani a fejlődő szervezet számára.

A megfelelő tápanyag-ellátottság, a helyesen összeállított étrend, a rendszeres étkezés és életmód mind hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és egyes betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

A tízórai és uzsonna fő alkotó elemei

Törekedni kell arra, hogy a tízórai és az uzsonna, lehetőleg tartalmazzon gabonaféléket és/vagy tejterméket és/vagy gyümölcsöt, zöldséget.

- gabonatermékek: teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyér, graham kenyér, rozsos, korpás, magvas kenyerek, kiflik, zsemlék, különféle müzliszeletek, puffasztott gabonatermékek, kekszek

- tejtermékek: sajtok, sajtkrémek, túró, túrókészítmények, túrókrémek, kefir, natúr és ízesített
joghurtok, tej

- zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, sárgarépa, saláta, káposzta, stb.) elsősorban szendvicsek alkotójaként, valamint saláták formájában a legalkalmasabbak tízóraira, uzsonnára.

- gyümölcsök: A kivi, narancs, és a tavaszi, nyár eleji gyümölcsök közül a málna, eper (ezekből egy kis citromlével, mézzel gyümölcssaláta is készíthető)

Néhány ötlet tízóraira, uzsonnára

Energia-tartalom
1 db korpás kifli + 1 pohár joghurt 223 kcal
30 g teljes kiőrlésű keksz + 2 dl 100 %-os narancslé 229 kcal
1 db müzliszelet + 2 dl tej 212 kcal
3 db puffasztott rozsszelet + 1 körte 187 kcal
1 szelet rozskenyér + margarin + 1 szelet sonka + 1 szelet óvári sajt + paprika 279 kcal
1 rozsos zsemle + kőrözött + paradicsom 204 kcal
200 g gyümölcssaláta (alma, narancs, kivi, banán) kevés citromlével, mézzel 158 kcal
Vitaminsaláta sajtkockákkal (50 g kukorica, 50 g fejeskáposzta, 50 g sárgarépa, 50 g saláta, 50 g retek, 20 g óvári sajt, 10 g kefir) + korpás kifli 367 kcal


Forrás: www.edestenyek.hu
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL