ÁLLATI CUKISÁGOK

Így biztosíts kutyád számára boldog időskort

Szerző:
Szabó Anna
Egy alomnyi kölyökkutyánál szebb a világon, csupán egy kosarában békésen szunyókáló öregecske eb lehet szebb és édesebb. Persze ahhoz, hogy ezt észrevegyük, bizony fel kell nőni a feladathoz! Okosnak és egyben szerencsésnek is kell lennünk ahhoz, hogy kiskutyánk gondos tartás mellett megérje az öregkort. Lássuk mik is ezek…

 

Engedelmesség


Függetlenül attól, hogy kutyánk milyen életet él, aktívan sportol, vadászik, kiállítjuk, esetleg terápiás eb, már a kölyökkorban szoktassuk hozzá őt az alap engedelmességhez, hiszen csak így kerülhetjük el, hogy gondatlanságból baleset érje. Minden helyzetben stabilan a biztonságot adó gazdi mellé visszahívható legyen. Mindezek mellett az engedelmesség az alapja annak, hogy a gazdival különféle játékokat kipróbálhasson, megtanulhasson. Ezek pedig elengedhetetlenül fontos részei annak, hogy motiválni tudjuk, fizikailag és szellemileg is képesek legyünk lefárasztani őt a hétköznapokban. Az pedig tény, hogy a boldog, motivált kutyák, sőt az ilyen gazdik is, egészségesebbek, pozitív módon kezelik és oldják meg a feladatokat, problémákat, amikkel szembesülnek életük folyamán.


Helyes táplálás


A kutya táplálása során, ugyanúgy, ahogy a magunk étrendjének összeállításában, törekedjünk a minőségre. Szánjunk időt annak átgondolására, mennyivel olcsóbb egy jó táp, vagy egy jól összeállított saját készítésű koszt… mint később a táplálkozásából adódó orvosi számlák, sőt maga az állat egészsége. Legújabb etetési mód, mellyel sokat javíthatunk kedvencünk egészségi állapotán az, ami a legközelebb áll a természetes étrendjéhez. Erről korábbi cikkünkben is olvashattatok >>

Rendszeres állatorvosi ellenőrzés


Szerencsések vagyunk, ha kis kedvencünk élete során csupán a kötelező oltások alkalmával találkozik állatorvossal, ez a kor előrehaladtával sajnos változni fog. De ne aggódjunk, inkább készüljünk fel jó előre. Ha nem is adódik probléma, ha már idősebb kutyusunk van, akkor két oltás között félidőben látogassunk el állatorvosunkhoz, és kérjük meg, hallgasson rá a szívére, tüdejére. Figyeljük meg alaposan, és ha változást látunk rajta pl. aprócska csomók, szemölcsök, mozgásában, étvágyában, kedvében változást veszünk észre, említsük meg! Alkalmanként ezek egyszerű táplálék kiegészítőkkel javíthatóak. A sétákat igazítsuk az ő igényeihez, menjünk akkor nagyobb sétára, ha a nap melengeti öreg csontjait, és inkább többször leveset.


Az öregkor alapjait fiatalon kell lerakni!


Az őszülő pofijú örök ifjak végtelen nyugalmat árasztó energiája minden családban, minden falkában csak jó hatással lehet. Gyerekre, felnőttre egyaránt. Ugyan, idősebb kutyánál a szobatisztaság már ugyanúgy probléma lehet, mint egy kölyöknél, mégis, ő utánuk egy elnéző mosollyal fogjuk meg a felmosó fát, hiszen ki ne emlékezne arra, hogy ugyanilyen volt mikor fiatalka volt. Tudnunk kell még, hogy az öreg kor alapjait a kutyáknál is fiatalon kell lerakni! Még időben ivartalanítassuk kis kedvencünket, ezzel ugyanis megelőzhetjük az ivarszervek rákos daganatait. Sok mozgással őrizhetjük meg legtovább a csontjaik és izületeik fiatalkori állapotát. Már fiatal korban is fordítsunk figyelmet a fogak épségére, a fogkövesség megelőzésére és ezzel a fogíny védelmére.


Válasszunk helyesen!


Ha eldöntöttük, hogy kis kutyát szeretnénk, válasszunk olyan tenyésztőt, akinél az öreg kutyáknak ugyanolyan becsületük van, mint a fiataloknak, és maradjunk is kapcsolatban vele, hogy tapasztalataival, ötleteivel segíteni tudjon minket. Akihez közelebb áll az örökbefogadás gondolata, nyugodtan nézze meg az örökbe fogadható kutyák között az idősebb kutyákat, ugyan ők az állatvédők legféltettebb kincsei, de ha igazán megérdemeljük, a kutya érdekében szívesen adnak nekünk kicsit idősebb kutyát is örökbe! Ám aki ilyen kincshez jut, becsülje is meg, hiszen mint mondtam… ők az állatvédők legnagyobb kincseik, őket nem lehet venni! Ki kell érdemelni, és méltónak kell lenni rájuk. Cserébe jutalmunk lesz a végtelen nyugalom és harmónia, amit csak ők adhatnak a gazdinak. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL