ÁLLATI CUKISÁGOK

Csapatépítő tréning kutyának, gazdinak egyaránt

Szerző:
Szabó Anna
Legtöbbünk életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, kutya nélkül nem élet az élet. Mégis félünk, mert egy kutyával mégis csak bonyolultabb az élet. Kedvencünknek, ha napközben sokat van egyedül, rengeteg ideje és energiája marad arra, hogy „gondolkodjon”, vagyis rosszaságokon törje a fejét.

 

Ilyenkor számtalan jó tanáccsal találkozunk, kutyás ismerőseink bevált tippekkel, praktikákkal próbálnak segíteni. Mi most közös programokat ajánlanánk, ami jót tesz a gazdinak és örökmozgó kedvencének egyaránt. Nézzük, mit sportolhatunk együtt kedvencünkkel – sőt, jó esetben a családdal.


A megunhatatlan agility


A gazdit és kedvencét együtt működésre tanítja, remekül lefárasztja és óriási sikerélményt ad, ahogyan együtt fejlődhetnek az edzések során. Ahhoz, hogy kutyánkkal agility edzésre járjunk, szükség van az alap engedelmes képzés meglétére. Többnyire így is keverednek be edzésre a párosok, hiszen olyan csábító a kutyasuliban bámészkodni a boldogan agilityző gazdik és kutyáik láttán. A tréningen a gazdi vezetésével a kutyának 12-20 akadályt kell teljesíteni, ezek némelyikén egyensúlyozni kell. Egyiken-másikon kúszni vagy mászni, amit a gazdi jelez, miközben kíséri kedvencét futás közben. Igazán összehangolt munkára van szükség a nehezebb akadályok leküzdésekor, hiszen a hordó vagy cső is olyan akadály, ami instabil - ez igazi bátorságpróba sok kutyusnak. Versenyeken a nyertesek a leggyorsabban és legkevesebb hibaponttal teljesítő kutyák viszik a pálmát, de sok gazdinak a tréning nem a verseny miatt fontos, hanem a közös edzés és élményszerzés miatt, mely változatos, szórakoztató módon segít egyre jobban összehangolódni a kutyának és gazdájának. Az edzések és versenyek magával ragadó hangulata gyerekek és felnőttek számára egyformán élvezetes elfoglaltság - szinte észrevétlenül mozogjuk le a napi stresszt és főként az elfogyasztott kalóriákat.


Hasonlóképp szórakoztató elfoglaltság a flyball 

Immáron negyven éve űzik ezt a kutyás sportot, ami igazi csapatjáték. Akár családostól vagy együtt sétáló kisebb csapattal is belevághatunk. Nincs hozzá szükség másra, mint labdaimádó kutyákra és sportos gazdikra. Egy-egy csapatot általában négy kutya alkot. A feladat akadályokon át futva eljutni a labdaadogató géphez, majd ugyanazon a pályán visszafutni a kutyának, szájában a labdával. Nem csak a gyorsaság és az ügyesség számít, hiszen csapatok küzdenek egymás ellen. Amikor az előző versenyző visszaért a startvonalhoz, a csapattagok közül indulhat a következő. Edzések során az egyéni munka mellett a csapattagok munkáját is össze kell hangolni. A sikerélmény garantált, sőt, a pályán nem csak fizikailag, szellemileg is jól lefáradnak az ebek és a gyerkőcök is, akik nem csak sportolnak, hanem barátságokat kötnek, és nagy leckéket tanulnak az életről. 

A flyballhoz hasonlóan régi múltra tekint vissza a kutyás frizbi


A tengeren túlról, Amerikából érkezett és hódította meg a kutyások szívét. Aki profi szintre fejleszti frizbitudását versenyeken, több számban is indulhat - a legkedveltebbek a freestyle és távolsági futamok. Ha a kutyánk szeret visszahozni dolgokat. az már fél siker ebben a sportban, ugyanis a feladat helyes kivitelezésénél fontos, hogy a frizbi visszaérkezzen a dobóhoz. Gyakorolhatunk kutya suliban, de ha nem szándékozik a gazdi versenyeken indulni, akkor a séták során is edzhetünk kedvencünkkel. A játékhoz szükség egyedül egy kifejezetten kutyák számára gyártott frizbire van szükség, és persze lelkesedésre. 


Mind három sport esetében tartsuk szem előtt, hogy ne hajtsuk túl se magunkat sem a kutyánkat. A cél elsősorban, hogy jól érezzük magunkat és edzés után fáradtan, de épségben érjünk haza. Valamint, hogy a sok kellemesen eltöltött óra alatt kutyás barátok között töltődjünk fel, jól nevelt kutyánkkal, közös élményekkel. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL