GASZTRO

Csirke: nyársra húzva, mogyorómártással

Szerző:
Szabó Anna
A grillszezon, az esős-napos változékony idő ellenére, már javában tart. Ezt az egyszerű receptet mindenképpen próbáld ki, akkor is, ha nincs lehetőséged a szabadban grillezni. Gondolj csak bele, egy grillserpenyő ma már nem túl nagy befektetés, ellenben egész évben használhatod.


Hozzávalók:

4 csirkemellfilé, egyenként kb. 250g

A páchoz:
4 ek Mogyoróolaj
1 biolime leve és reszelt héja
1 ek halalaplé
2 tk csípős csili-fokhagyma szósz
1 tk őrölt koriandermag
1 tk őrölt római kömény

A salátához:
1 salátauborka
1 ek apróra vágott mentalevél
2 tk frissen facsart lime-lé
1 tk cukor
½ tk durva szemű só

A mártáshoz:
125g mogyorókrém
125ml kókusztej
2 ek frissen facsart lime-lé
2 tk csípős csili-fokhagyma szósz
1 tk halalaplé
16db fanyárs, legalább 30 percre beáztatva

 

Elkészítése:

1. Közepes méretű tálban összekeverjük a páclé hozzávalóit.

2. A csirkemelleket keresztben 1cm-es csíkokra vágjuk. A húst elrendezzük a páclében, és alaposan összekeverjük. Lefedjük, és 1-4 órára a hűtőbe tesszük.

3. Az uborkát hosszában negyedeljük, kikaparjuk a magjait, és a húsát keresztben nagyon vékonyan felszeleteljük. Az uborkaszeleteket egy tálban összekeverjük a saláta többi hozzávalójával. Szobahőmérsékleten legalább 30 percig állni hagyjuk.

4. Egy kis lábosban összekeverjük a mártás hozzávalóit és nagyon kis lángon, habverővel olykor megkeverve 3-5 percig melegítjük, amíg sima mártást nem kapunk. Ne forraljuk! Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. A lábost levesszük a tűzhelyről.

5. A csirkehúst kiszedjük a pácból (utóbbira már nem lesz szükség), és 2-3 csíkot hosszában nyársra húzunk.

6. Magas hőfokú, kétzónás grillezéshez készítjük elő a faszenes sütőt.

7. A grillrácsot alaposan megtisztítjuk. A csirkenyársakat két menetben direkt magas hő felett grillezzük, lefedve 6 percig. Ügyeljünk arra, hogy a fanyársak vége az indirekt zónában legyen, nehogy meggyulladjanak. Négy perc sütés után megfordítjuk a nyársakat, és lefedve további 2 percig grillezzük.

8. Akkor jó, ha a hús tömör tapintású és teljesen átsült. Grillezés közben a nyársakat szükség szerint átrendezzük a rácson, hogy egyenletesen átsüljenek. Közben a tűzhelyen kis lángon megmelegítjük a mártást. A csirkenyársakat melegen, a salátával és a mogyorómártással tálaljuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL