FOGYÓKÚRA

Gyors fogyás gyors kombinálással

Szerző:
Szabó Anna
Suzanne Somers több ízben próbálta meg eloszlatni azt az általa mítosznak tekintett állítást, hogy a zsírral ellenségként kell bánni a súlykontroll és a jó egészség szempontjából. Szerinte számos étellel lehet zsírt fogyasztani, és fogyni. A szénhidrát azonban nagyobb ellenség.

 

Suzanne Somers, színésznő és több diétáskönyv szerzője úgy véli, hogy a hagyományos diéták tele vannak üres ígéretekkel, mert állandósítanak egy végső soron hízást eredményező megvonási és túlfogyasztási ciklust. Tapasztalatai a jojó diétával annak a következtetésnek a levonására késztették, hogy a magas koleszterin- és az alacsony zsírtartalmú étkezés nem tartja kontroll alatt a súlyt, illetve nem őrzi meg az egészséget. Suzanne szerint átprogramozhatjuk anyagcserénket kevesebb szénhidrát és szabadabb mennyiségű zsír fogyasztásával. Azt mondja, hogy az ilyen típusú diéta új eszközökkel látja el a szervezetet a zsírégetéshez, miközben állandó energiaforrást biztosít a sejtek számára.


A diétaprogramról


A Somers-féle diéta a harmonikus egyensúly helyreállítását ígéri, amit kulcstényezőnek tekint az ideális testsúly és az optimális egészség eléréséhez. A cukor és a keményítő elkerülése központi szerepet tölt be a zsírégetésben, ezért alacsony glükóz mutatójú ételek fogyasztását ajánlja. A kenyér, a gabonafélék, a tészta, a burgonya és az egyszerű cukor szeretete elősegíti a hormonális egyensúlyhiányt, inzulintermelést vált ki, és azzal a véráramot elárasztja.

Ez a diéta abban tér el a tipikus alacsony szénhidráttartalmú diétás programoktól, hogy kihangsúlyozza a gondosan kialakított élelmiszer-kombinációt. Az élelmiszerek öt klasszikus kategóriába sorolhatók: fehérje/zsír, zöldségek, szénhidrátok, gyümölcs és általánosan használt élelmiszerek (elsősorban magas glükóz mutatójú élelmiszerek, mint a cukor és a fehér liszt). Ezeket a különböző kategóriájú élelmiszereket csak valamilyen szigorú és bonyolult szabály szerint lehet fogyasztani. Például a gyümölcsöt önmagában kell enni, és üres gyomorral, mert gázt fejleszt és puffadást okoz, valamint megzavarhatja a többi élelmiszer emésztését. Továbbá három órát kell várni a fehérje/zsír étel és egy szénhidráttartalmú étel fogyasztása között.


A program működése


Első szint

Az első szinten az a feladatunk, hogy megtanuljuk étrendünkből kiküszöbölni az összes cukorféleséget, a keményítőtartalmú ételeket, köztük a fehér lisztet, a burgonyát és a banánt, valamint az olyan „rossz kombinációjú élelmiszereket”, mint a mogyoró, az olajbogyó és az alacsony zsírtartalmú tej és joghurt, majd a Somers-féle csoportokba kell elkülöníteni az élelmiszereket. A rossz kombinációjú élelmiszerek azért kapták ezt a nevet, mert szénhidrátot és zsírt egyaránt tartalmaznak. Jóllakásig ehetünk kalóriaszámlálás nélkül, amíg csak a helyes kombinációjú diétában engedélyezett ételeket fogyasztjuk. 



Második szint

Miután elértük a megfelelő súlyt, áttérhetünk a fenntartást szolgáló kettes szintre. A második szinthez érve már hozzászoktattuk hasnyálmirigyünket ahhoz, hogy ne válasszon ki inzulintöbbletet, mert kiküszöböltük a magas szénhidráttartalmú élelmiszereket, és ezért a továbbiakban több zsírt fogyaszthatunk. Továbbá a szervezetet arra késztettük, hogy a diétának ezen a pontján zsírtartalékokat használjon fel az energiához.

Ez a szint már nem annyira korlátozó jellegű, mint az egyes szint. Az rendben van, hogy átadjuk magunkat szénhidrátéhségünknek, olyan ételeket fogyasztva, mint a kenyér, a burgonya, sőt a desszertek, azonban csak mérsékelten és nem túl gyakran szabad ezeket enni. Ha a kettes szinten hízunk, Somers javasolja, hogy a fogyás érdekében térjünk vissza az egyes szintre.


Egyedülálló jellegzetességek


Somers kihangsúlyozza, hogy elsősorban élelmiszer-kombinációja különbözteti meg programját a standard alacsony szénhidráttartalmú diétáktól. Itt a diétának két szintje van, és Somers arra biztat, hogy váltogassunk a két szint között, hogy egy életen át fenn tudjuk tartani a súlyunkat.


1 napos mintaétrend

Reggeli – fehérje/zsír

Sülttojás: melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Zsírozzunk be egy kisebb sütőedényt, majd üssünk bele 4 tojást, és adjunk hozzá 1 teáskanálnyi tejet. Szórjuk meg sóval és borssal, és süssük kb. 15 percig, amíg besűrűsödik. 

Tipp: sütés előtt a tojásokra tehetünk kisebb-nagyobb mennyiségben salsát, darabolt sajtot, apróra vágott sonkát, vékonyra vágott metélőhagymát vagy aprított friss fűszernövényeket.


Tízórai - gyümölcs


Teljen el legalább 3 óra a reggeli után, és fogyasszunk bármilyen gyümölcsöt, tetszőleges mennyiségben.


Ebéd – fehérje/zsír


Sült hússzeletek pikáns merlot-öntettel: keverjünk össze 0,5 pohár bort 2 evőkanál Worcester-szósszal, 1 evőkanál balzsamecettel, 1 teáskanál barnacukorral, 1 teáskanál marhahúsleves-granulátummal és 1 teáskanál szárított kakukkfűvel, majd tegyük félre. Melegítsünk fel forróra erős tűzön egy nagy teflonserpenyőt. Tegyünk bele 2 marhahátszín szeletet, és süssük át 3 percig mindkét oldalát. Vágjuk félbe a szeleteket, és helyezzük el egy tálalótálon. Öntsük a boros keveréket a serpenyőbe, tegyük grill alá, forraljuk fel, és főzve keverjük 1 percig. Szedjük ki a lebarnult darabokat. Kanalazzuk a keveréket a húsra, szórjuk meg petrezselyemmel és tálaljuk azonnal.


Uzsonna - zöldség


Teljen el legalább 3 óra az ebéd után, és fogyasszunk bármilyen nyers zöldséget, salátát, tetszőleges mennyiségben.


Vacsora – jó szénhidrát


1 szelet teljes kiőrlésű kenyér vékonyan megvajazva, 1 szelet gépsonka, paprika, paradicsom, uborka, saláta.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL