UTAZÁS

A legszebb hazai tavak - szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Ha nagyon meleged van és szeretnéd magad lehűteni, pattanj biciklire, vagy autóba, és mártózz meg a hazai édesvizű tavak hűs vizében. Megannyi lehetőséget nyújtanak mind az aktív, mind a passzív kikapcsolódásra.

 

Dorogi- tó

Komárom-Esztergom megye, de talán az ország egyik legtisztább állóvize is egyben a Dorog és Esztergom-kertváros határában „létesített-keletkezett" Palatinus. A Palatinus déli oldalára horgászstégeket építettek, a nyugati és keleti parton helyi strandot üzemelnek. A büfék, falatozók szép számmal jelen vannak. A tó búvármerülésre, és egyéb vízi sportok űzésére is alkalmas. A fürdőzők mellett szörfösök, vízisíelők és kajakosok is élvezik a tó adta lehetőségeket.


Fotó: logato.hu


Dunaharaszti-tó

A dunaharaszti tó vízisípálya rendszeréről híres. A négy oszlopos, 824 méter hosszú pálya egyszerre 9 síelő vontatására képes. Bármilyen verseny megrendezésére alkalmas. A pályát bárki használhatja, aki tud úszni. Lehetőség van páros lécet, tányért, monósít, térddeszkát, trükksít használni. Ezek használata és a mentőmellény ingyenes!

Természetesen wakeboardozni is lehet, amelyekkel a kezdeti lépéseket valamint az első ugrásokat is meg lehet tanulni!A vízisípálya és környéke egészen speciális mikroklímával rendelkezik. Tapasztalati tény, hogy a budapesti záporok és zivatarok ellenére, a legtöbbször itt süt a nap és meleg nyár van


Fotó: sportutazás.hu


Omszki-tó

A fővárostól északra, Budakalász határában fekszik, szép természeti környezetben az Omszki-tó. A mesterségesen kialakított, nádas övezte bányató környezete parkosított. Kötélpályás vizisípálya is üzemel, de jet ski őrültek is szép számmal száguldoznak a tó felszínén. A tó horgászat szempontjából sem nevezhető rossz területnek; már csak azért sem, ingyenes a horgászat is.



Tisza-tó 

Kelet-Magyarország legnagyobb szabadvízi strandja a Tisza-tó. Itt aztán biztos nem fogsz unatkozni, és a zsúfoltságtól sem kell tartanod. Ideális hely pihenésre és kikapcsolódásra. A tó területén vízisípálya is üzemel illetve, illetve a tengerpartokról ismert óriás banánt is kipróbálhatod. A tavon romantikus csónakázásra és vizibiciklizésre is van lehetőség. Távcsövet is érdemes magaddal vinni, mert rendkívül gazdag élővilág található errefelé. Ha flörtölni szeretnél, telepedj a strand foci pálya mellé, vagy ahol jó kilátás nyílik a jet-skizőkre. A homokos part nem mélyül gyorsan, így kisgyerekekkel is ideális hétvégi program a Tisza-tói strandolás. 


Fotó: mth.gov.hu


Fertő tó

Európa legnagyobb sós vizű tavának csupán egynegyede esik magyar földre, de ezen a területen is mindössze egyetlen strand található. Osztrák részen szinte minden falura esik egy. Pedig milyen gyönyörű vidék ez! A Fertőrákos melletti partszakaszon hangulatos vitorláskikötő is található. Strandolásra ugyan nem a legkedveltebb hely, a köves, iszapos part, de hajókirándulásra, szörfözésre és vitorlázásra tökéletesen megfelel.



Bánki tó

A Börzsöny és a cserhát találkozásánál található ez a picike tó, ahová főleg romantikázás céljából érdemes ellátogatni. Csónakázáson és fürdőzésen kívül mást nemigen lehet itt csinálni, de éppen ez időtlenég a hely varázsa. Ez inkább a nyugalmat keresők paradicsoma.


Fotó: bankfalu.hu


Borostyán tó

Egy erdő által határolt területen található a Borostyán-tó, Zalalövőn. Mivel mindössze 22 hektáros területen fekszik, gyalog is másfél óra alatt körbesétálható. A strandokon jól eloszlik a tömeg, nem kell zsúfoltságtól tartanod. Lehet vízibiciklit, kajakot és kenut bérelni, a parton pedig strandröplabdázni és kosarazni. Érdemes több napra maradni, mert a környéken nagyon szép kirándulóhelyek találhatóak.



Vadása-tó

Egy újabb eldugott kis tó, Vas megyéből. Családias a hangulat, már a bejáratnál kedvesen elbeszélget velünk a jegyszedő. A Vadása-tó egyik felét a strandolók birtokolják, a másik fele árnyas horgászparadicsom. A bójánál sem túl mély a víz, ezért sok kisgyermekes család keresi fel hétvégenként a tó strandját.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL