KÖZÉRZET

Egészséges vagy?

Szerző:
Szabó Anna
Ha odafigyelsz magadra, az jó esetben azt jelenti, hogy évente elmész a nőgyógyászodhoz rákszűrésre, meglátogatod a fogorvosod, és nagyjából tisztában vagy a vérnyomás és vércukor értékeiddel. Pedig sok betegség megelőzhető lenne egyszerű vizsgálatokkal.
Nőgyógyászati rákszűrés

Ez a teszt segít időben felfedezni a méhnyakon található elváltozásokat. A méhnyakrák, ha időben felismerik, nagyon jól gyógyítható, kezelhető. A vizsgálat során az orvos megtekinti a méhnyakat, hogy lát-e kórosnak tűnő elváltozást, és kenetet is vesz róla. Menj el évente 21 éves korod felett, vagy korábban, ha már élsz szexuális életet. A menopauza sem felmentés!


HPV teszt

A humán papilloma vírus (HPV) az egyik vezető oka a méhnyakrák kialakulásának, ezért nem árt odafigyelni rá. A vírus nemi úton terjed, és nagyon sok válfaja van. Ezek közül nem mind magas rizikójú a rák szempontjából. Amit azonban érdemes tudni: csak tünetmentessé tehető, a szervezetből nagyon nehéz kiirtani! Jó hír viszont, hogy a legújabb kutatások egy oltással kecsegtetnek, ami mindenkit megvéd majd ettől a vírustól! A nőgyógyászati rákszűrés alkalmával egyébként a HPV vírus jelenlétét is vizsgálni szokták!


Mammográfia

Az otthoni mellvizsgálat havonta már fiatal korban is nagyon fontos. Már csak azért is, mert a mellrák is remekül gyógyítható korai stádiumban. 40 éves kor környékén, vagy ha veszélyeztetett vagy (a családban fordult már elő mellrák), érdemes a mammográfiai vizsgálatot is évente beiktatni.


Csontsűrűség vizsgálat

A csontritkulás egyre több nőt érint. Ellene leginkább fiatal korban tehetsz kalciumdús táplálkozással és sok mozgással. 65 év felett, vagy olyanoknak, akik méheltávolításon estek át, a csontsűrűségvizsgálat nagyon fontos. Ha ugyanis látszik, hogy komoly méreteket kezd ölteni a csontvesztés, még le lehet lassítani a folyamatot, ami a legtöbb idős kori csonttörés oka.


Vérnyomásmérés

A magas vérnyomás hazánkban nagyon gyakori. Ráadásul ez az egyik fő rizikótényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Mivel tünetei nincsenek, észrevétlenül okoz károkat. Jó, ha tisztában vagy vele, fenyeget-e téged ez a veszély, ezért rendszeresen mérd vérnyomásodat, és ha 140/90 feletti átlagot kapsz, menj orvoshoz!


Koleszterinszint mérés

Szintén tünetmentes vagy, ha magas a koleszterinszinted, és észre sem veszed, ahogy lerakódásokat képez ereid falán, amelyek elmeszesednek, rugalmatlanná válnak. Ezért legjobb, ha évente megkéred orvosodat, küldjön el egy vérvételre. Itt jó alkalom lesz arra is, hogy vércukorszintedet is ellenőrizzék, és a nőknél sokszor alacsony vasszintre is fény derül.


Anyajegy teszt

Manapság, amikor a bőrrák veszélye egyre nagyobb, különösen kell vigyáznunk anyajegyeinkre. Ezért évente keresd fel bőrgyógyászodat, és akkor is, ha egy anyajegyed alakja megváltozik, viszket vagy fáj, netán váladékozik!
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL