KÖZÉRZET

Így akadályozd meg a hajhullást

Szerző:
Szabó Anna
A hajhullás természetes, napi 50-100 hajszál távozásakor még nem kell pánikba esni. Azonban, ha a felső értékhez közelítünk, vagy drasztikusan megnő a kihullóak mennyisége, érdemes szakemberrel konzultálni. A hajhullásnak számos oka lehet.

 

Összefüggésbe hozható a környezeti hatásokkal, helytelen táplálkozással, vitaminhiánnyal, betegségekkel, stb. 


Életkori szakaszok 

Jól tudjuk, hogy vannak olyan életszakaszok, melyek alkalmával több hajszálunktól szabadulunk meg. Csecsemőkorunkban a 6-8. héten hull ki hajunk, mely után új, terminális szálak fejlődnek. A következő állomás kamaszkorunkhoz kötődik, amikor megnő androgén szintünk. A kismamákat is érinti a hajvesztés problémája, általában a nyolcadik héten indul el és fél év után áll vissza a régi egyensúly. Végezetül szintén hormonális hatásoknak betudhatóan időskorban veszítjük el legtöbb hajszálunkat. Ugyanakkor nem árt megemlíteni a kritikusabb évszakokat is, mint tavasz vagy ősz, amikor sokkal több hajunk hullik ki. 


Környezeti hatások 

Környezetünk, levegőnk szennyezettsége egyaránt okozhat külső és belső zavart is. A szennyeződések rátapadnak a hajszálra, és ilyenkor kezd a haj töredezni, elvékonyodni, gyakran ki is hullik. A mindennapos környezeti ártalmak - napsugárzás, röntgen és UV sugárzás - szintén a hajszálak szerkezeti károsodásához illetve kihullásához vezethetnek, valamint olyan betegségek kialakulásához, amik hajhullással párosulnak.



Betegségek 

A hajhullás általában egy betegség, probléma tünete. Tüdőgyulladás, egyéb felső légúti megbetegedések, skarlát, kanyaró, egyes fogbetegségek miatt is kihullhat a haj. Ugyanakkor az állatoktól elkapott gombás fertőzések, vérszegénység is tényező lehet. Különböző betegségek mellett bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet. 


Hajhullás és a táplálkozás 

A hajnövekedés gyorsasága és a haj minősége szorosan összefügg a felvett táplálék minőségével. Ám sajnos korunk táplálkozási szokásai, egyre kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez engedik jutni a szervezetünket. Pedig az egészséges haj növekedéséhez szükséges tápanyagok hiánya hajhullást okozhat. Mindezt a túlzott só- és cukorfogyasztás, jódhiány, vashiány, az A, B, E, H vitaminok hiánya okozhatja. 



Stressz, felfokozott életvitel 

Mint minden másra, a folyamatos testi-lelki terhelés és stressz hatására a szervezetből nagy mennyiségben távozik B2-vitamin és cink. Mind a két anyag összefüggésbe hozható a hajhullással. A B2-vitamin segíti az oxigén-felhasználást a körömben, a hajban, és a bőrben, a cink pedig szükséges lenne a kollagének, fehérjék kialakulásához. Mivel a cinkhiány mindkét nemben gátolja a tesztoszteronnak a hajhagymaműködését gátló dihidro-tesztoszteronná alakulását, ugyanúgy fokozott hajhullást vált ki. Ezen kívül a gyönyörű hajkoronáért gondoskodni kell többek között elegendő vas, szilícium valamint a B-vitaminok beviteléről is.


Gyógynövényekkel hajhullás ellen

A mezei zsurlóban, a csalánban, a borágóban található kovasav nagyon sok szilíciumot tartalmaz, így ezek teaként és öblítőként alkalmazva erősítik a körmöket és megállítják a hajhullást, serkentik a hajnövekedést. 

Tipp: Bánó kalcium-kovaföld kapszula


Csalános hajmosás 

Fejmosáshoz használjunk friss csalánfőzetet. Tíz jó maroknyi friss csalánt 5 liter hideg vízben lassan melegítsük, 5 percig hagyjuk ázni, szűrjük le és mossunk vele hajat. 


Hajkúra 

5 liter hideg vízben melegítsünk fel majdnem forrásig azonos mennyiségben friss csalán, nyírfa-, bodza- és diólevelet és egy szál vérehulló fecskefüvet. Néhány percig hagyjuk ázni, szűrjük le, majd jól mossuk át a hajat. A végén tiszta vízzel öblítsük le.




Diófalevél 

Két púpozott teáskanálnyi apróra vágott diólevelet forrázzunk le egy csésze forró vízzel, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le és a főzettel masszírozzuk a fejbőrt. 


 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL