FOGYÓKÚRA

Schwarzbein diétaprogram az álomalakért

Szerző:
Szabó Anna
Dr. Diana Schwarzbein endokrinológusképesítést nyert. Diétaprogramjának végső célja, hogy a magas inzulinszintet normál szintre csökkentse. Nincsenek kalóriakorlátok, és nem kell az élelmiszereket és magunkat folyamatosan méricskélni.

Az alapötlet

Schwarzbein meghatározó alapelve: étkezésünk és egyéb életmódbeli szokásaink meghatározzák „anyagcserekorunkat”. Minél idősebb az anyagcserénk, annál nagyobb esélyünk van a betegségekre. Ha elkerüljük a korosodást felgyorsító életmódbeli szokásokat, beleértve a magas szénhidráttartalmú diétát, a stresszt, a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, természetes módon lecsökkentjük az idővel bekövetkező degeneratív betegségek kockázatát, mint amilyen a rák, az ízületi gyulladás és a szívbetegség, miközben ideális testfelépítésre teszünk szert.

Schwarzbein szerint az egyik állapot, amit nem tudunk elkerülni, az inzulinrezisztencia (IR). Ez idővel mindenkinél kialakulhat. Akkor fordul elő, amikor a sejtek ellenállnak a glükóz befogadására irányuló inzulinparancsnak. Ha a sejtek nem reagálnak az inzulinra, a hasnyálmirigy több hormont pumpál ki, míg végül a vér inzulinszintje legyőzi a sejtek ellenállását, és glükózt juttat beléjük. Az IR olyan magas inzulinszintet idéz elő a véráramban, hogy az végül is elősegíti a súlygyarapodást. Schwarzbein állítása szerint ez felgyorsítja az anyagcsere-korosodást, és ez zavart idéz elő az egészségi állapotban. A felgyorsult anyagcsere-korosodás elkerülése céljából az IR-t a lehető legtovább késleltetni kell.

A program

Az olyan számok középpontba állítása, mint a zsír- és fehérjegrammok mennyisége, az élelmiszer iránt egészségtelen megszállottságot idéz elő. A szénhidrátok azonban kivételt jelentenek, legalábbis a program kezdeti fázisában, amikor a tudatosság fokozása tűnik fő célnak. A doktornő indoklása szerint miután tudatában vagyunk az élelmiszerek szénhidráttartalmának, természetes módon fogjuk korlátozni a szénhidrátfogyasztást.


A program két szakaszból áll

{HUSVET2009}

1. Gyógyító fázis: ebben a fázisban a szénhidrátfogyasztást az adott anyagcsere-igények szintje alá csökkentjük. Ez a szakasz addig folytatódik, amíg a megfelelő testfelépítést el nem érjük. Mivel erre nincs teszt kialakítva, Schwarzbein arra biztatja a diétázókat, hogy törekedjenek erőteljes, friss, kissé izmos kinézetre, és erős csontokra.

2. Karbantartó fázis: ebben a szakaszban az anyagcsere-igényeinknek megfelelő szénhidrátot fogyasztunk.
Mindkét fázisnak van egy életmód-összetevője. Schwarzbein szerint nem elég megváltoztatni a diétát, hanem mozogni kell, és ki kell küszöbölni a serkentőket, köztük a gyógyszereket, a koffeint és az alkoholt, a stresszt pedig kezelni kell.

A diétaprogram jellegzetessége

Ez a diéta az anyagcserezavarok korrigálását állítja a középpontba, hogy csökkentse a testzsírt, és elkerüljük az idő előtti korosodást, valamint a vele járó betegségeket, a szívbetegséget és a rákot beleértve. Az egészséges életmód legalább olyan hangsúlyt kap, mint az alacsony szénhidráttartalmú diéta.

Engedélyezett szénhidrát: eltérő, a test felépítésétől, a súlytól és az aktivitási szinttől függően.
Engedélyezett fehérje és zsír: legalább napi 60 gramm fehérje, a nőknek és 70 gramm a férfiaknak, a zsír nem megengedett.



Egy napos mintaétrend

                     

Reggeli:

• 0,5 csésze magvas gabona,
• kb. 120 ml alacsony zsírtartalmú tej,
• 0,5 csésze apróra vágott eper.

Tízórai:

• 1 kemény tojás,
• 1 szelet sajt (csökkentett zsírtartalmú mozzarella).

Ebéd:

• Tonhal saláta: 2 csésze vegyes zöldsaláta, 1 kis paradicsom, 200 gramm lecsurgatott, dobozos fehér tonhal, egy evőkanál balzsamecettel, és egy evőkanál olívaolajjal.
• 30 gramm egész magvas sós keksz,
• 300 gramm nyers mandula.

Uzsonna

• Gyümölcsturmix: 0,5 csésze fagyasztott málna 1 teáskanál vanília kivonattal, 2 kocka jéggel, 240 gramm alacsony zsírtartalmú joghurttal és mesterséges édesítőszerrel keverőgépbe helyezve és habosra keverve.

Vacsora

• Narancsos csirke: 120 grammos csirkemell, 0,5 csésze gombával sütve, ¼ apróra vágott hagyma, 0,5 evőkanál narancslekvár, kis mennyiségű szójaszósz, víz, só bors.
• 1 csésze párolt brokkoli,
• 1 teáskanál vaj vagy margarin.

 

Mit lehet helyette enni?

Az unalom és a hiányérzet véget vethet bármely jól kidolgozott diétaprogramnak. Ha ezt a programot választjuk, aligha lehet kétségünk, hogy egyes kedvenc ételeinket mellőznünk kell. Nem muszáj azonban feláldozni mindent a fogyás és a jó egészség nevében. Összeszedtünk néhány helyettesítő ételt.

Helyettesítendő

Helyettesítő

Tészta marinaszósszal Búzakorpa tészta vagy párolt darabolt spagetti olívaolajjal és fokhagymával, friss paradicsomszósszal borítva.
Rizs  Búzakorpa
Instant zabpehely Gyorsfőzésű zab
Sült krumpli Sütőben sütött pirított burgonya
 Gyümölcsjoghurt Natúr joghurt + 0,5 csésze bogyós gyümölcs + mesterséges édesítő.
 Hamburger Sima pulykafasírt (100 % darált pulykamellből), 30 gramm cheddar sajttal, zöldsalátával, paradicsom- és hagymaszeletekkel.
Tonhalas szendvics fehér kenyérből Jégsaláta/fejessaláta-levelekbe göngyölt tonhalas saláta.
 Pizza Pizza búzakorpahéjon feleannyi sajttal és kétszer annyi zöldséggel készítve.
Egy tábla tejcsokoládé  Olvasztott keserű csokoládéba mártott eper.
Jégkrém Joghurttal, bogyós gyümölccsel, mesterséges édesítővel, vaníliával és jégkockával készítve.
Narancs üdítőital   Narancs
Fehérbor Fehérboros fröccs: fél pohár bor, fél pohár ásványvíz.
 Bagett  2 szelet zabkorpás kenyér


 
  

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL