FOGYÓKÚRA

Csodás alak Portfolió diétával

Szerző:
Szabó Anna
A régi, rossz beidegződésekkel és tapasztalatokkal ellentétben, a helyes diétázás nem az éhezésről szól, és nem kell, hogy ártalmas legyen az egészségre. Ennek ékes bizonyítéka Portfolió diéta, amely rendkívül jó hatással van a koleszterinproblémákra, miközben megszabadít a súlyfeleslegtől.

 

A diéta lényege

A Portfolió diéta más, mint az eddig ismert diéták. Tudományos alapokon nyugszik, egy kanadai professzor dolgozta ki. Azon betegei számára hozta létre, akik magas koleszterin szinttől szenvedtek, ám idővel átalakult fogyókúrás módszerré. Nagyon hatásos és szigorú módszer, de bárki számára ajánlott. A lényeg, hogy laktató, zsírszegény ételeket fogyasszunk és megtartsuk a normális egyensúlyt. Ez így nem veszélyezteti az egészségünket és hosszú távon is megőrizhetjük súlyunkat. Miközben diétázunk, nem kell számolnunk a kalóriákat, hiszen hangsúly nem azon van, hogy kevesebbet együnk, hanem azon, hogy jobb minőségű ételeket vegyünk magunkhoz. 

Fókusz a roston

A rostok segítenek a cukorbetegség és a magas koleszterin elleni harcban. Napi 30g rostra lenne szükségünk az egészségünk és a jó alakunk megőrzése miatt egyaránt. Ezeknek a rostoknak a 70%-a nem oldódó kell, hogy legyen a többi oldódó. 

Mi a rost? Különféle nem emészthető anyagokból áll össze, amelyeket a növények tartalmaznak. Legtöbbször ezek szénhidrát formájában jutnak be a szervezetbe. 


Mi a haszna? A gabonákban található rostok gyorsítják az emésztést. Az oldódó rost, amit a zöldségekben és gyümölcsökben találunk, segít a cukorbetegség és a magas koleszterin elleni harcban. 

Hogyan juthatunk több rosthoz? Minden étkezésnél fogyasszunk zöldséget illetve gyümölcsöt, diót mandulát, lencsét, vörös babot. A korpát se mellőzzük étrendünkből. 

Más értékes ásványok

Antioxidánsok: Ezek a zsírtól védik a szervezetet, ilyen a C-vitamin, az E-vitamin. Ezért a Portfólió diéta azt mondja, hogy együnk minél több és minél színesebb gyümölcsöt. 


Telítetlen zsírok: a telített zsírok javarészt állati eredetűek (hús, vaj, sajt, tejszín), amelyek koleszterinnövekedéshez vezethetnek, a telítetlen zsírsavak viszont csökkentik azt. A Portfólió diéta azt mondja, hogy együnk minél több telítetlen zsírsavat. Főzzünk inkább növényi olajokkal. 


Növényi fehérje: Ezt a csonthéjas gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, szójában találjuk meg. Sok bennük a vas, a magnézium és a rost. A Portfólió diéta azt mondja, hogy az állati eredetű zsírokat váltsuk le növényi eredetűekre. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült tésztaféléket, péksüteményeket.

Kövessük az utasításokat

Egyensúlyban legyen a mérleg!
Nem kell mindennap koplalni, a lényeg, hogy megtartsuk az egyensúlyt. Ha tehát egyik nap alaposan teleettük magunkat, akkor másnap korlátozzuk az evést, és igyekezzünk csak gyümölcsöt, folyadékot fogyasztani. A lényeg mindig az egyensúlyon van! Táplálkozzunk egészségesebben: vörös húsok helyett inkább fehér húst vegyünk magunkhoz, együnk több zöldséget és gyümölcsöt, mint általában. És ami nagyon fontos: sűrűn fogyasszunk halat. 


Csökkentsük a cukorbevitelt! 
Kerüljük a finomított cukrot, hiszen a vércukor szintet hirtelen és gyorsan megemeli. Emellett a cukrot zsírként tárolja a szervezet. A finomított cukrot cseréljük le mézre, juharszirupra, illetve nád-vagy gyümölcscukorra. 

Felejtsük el a finomított lisztet!
A finomlisztet mellőzzük, és csak teljes kiőrlésű gabonaféléket használjunk. Kerüljük továbbá a fehér kenyeret, csakis teljese kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket fogyasszunk.


Mozogjunk!
Hetente többször legalább fél órát sétáljunk, ezt az időt időről időre fokozatosan növeljük, ameddig még jól esik.

Kezdjük a napot ezekkel a finom reggelikkel!

1. 1 csésze tea, cukormentes müzli szójatejjel, egy marék áfonya, vagy málna
2. 1 csésze tea, 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 szelet füstölt lazac, egy kis sovány sajt, 1 kivi
3. 1 csésze tea, szójajoghurt aszalt gyümölccsel, vagy csonthéjas gyümölccsel, 1 banán
4. 1 csésze tea, 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér juhsajttal, egy fél grapefruit 
5. 1 csésze, forró csokoládé szójatejjel, 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér zsírszegény vajjal, egy kis adag almapüré cukor nélkül

Öt tipp nassolásra és ebédre

1. Rizs, tonhal, uborka, paradicsomsaláta, egy kis sovány sajt, egy fürt szőlő.
2. Reszelt sárgarépa, 2 főtt tojás, 1 paradicsom, 1 joghurt, egy marék mandula és dió
3. Kecskesajtos szendvics, amit teljes kiőrlésű kenyérrel, fejes salátával, és rákdarabokkal fogyasztunk, utána 2 db narancs, mandarin, vagy klementin
4. Pulykasonkás, salátás szendvics, teljes kiőrlésű kenyérből, 1 joghurt, 1 banán
5. Szeletelt retkes, szardíniás, olívaolajas szendvics, 1 alma

Öt gyorsan és könnyen elkészíthető étel vacsorára a Portfolió diétának megfelelően

1. Cikória és dió saláta, 1 sült csirkemell sült cukkínivel, 1 körte
2. 1 szelet borjúhús, párolt gomba, zöld saláta, egy kis darab juhsajt, 1 szelet ananász
3. Majonézes uborka, borjúhús olívabogyóval és paradicsommal, hántolatlan rizs és almapüré
4. Céklasaláta, 1 szelet grillezett lazacfilé, spenót szójababkrémmel, 10 db licsi
5. Paradicsomsaláta és majonézes uborka, 4 szelet grillezett kacsa, egy kis vajon párolt zöldborsó, 1 alma

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL