GASZTRO

Klasszikus és vasárnapi: húsleves

Szerző:
Szabó Anna
Nincs az a magyar család, ahol ne ismernék a húslevest, és ne tudnák, hogy hivatalosan a vasárnapi ebéd szerves része.


Hozzávalók:

1 kisebb tyúk (vagy ha nem szeretsz a darabolással bíbelődni: ízlés szerint 1 kg tyúkhús, de legyen benne zsírosabb rész is)
2 szál sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér szárával
1 darab zeller
1 darab karalábé
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 szem burgonya
Só, bors, köménymag, babérlevél

 

Elkészítése:

1. Tisztítsd meg és darabold fel a tyúkot, ha darabonként vetted, akkor is most meg. Majd tedd fel kb. 4 liternyi bő vízbe főzni takaréklángon.

2. Közben tisztítsd meg a zöldségeket. A vöröshagymát és a fokhagymát csak mosd meg és vágd le a durvább részeket – de ne a teljes héját, mert az szép színt ad a levesnek. A paprikát vágd hosszában ketté, és távolítsd el a magházat.

3. Ha a hús elkezd forrni, és a víz tetején megjelenik a habja, egy teaszűrő segítségével vedd le a húshabot.

4. Ezután tedd bele a zöldségeket – a burgonya kivételével –, a sárgarépából mindig fele annyi mennyiség kell, mint a fehérrépából, a petrezselyem és zeller zöldjét célszerű egy madzaggal (nem kék spárgával) átkötni – a végén így könnyebb lesz szűrni. Sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint köménnyel és babérlevéllel.

5. Alacsony tűzön főzd tovább a hús és a zöldségek puhulásáig, amikor már a zöldségek fogkemények, akkor tedd bele a burgonyát.

6. Közben főzz ki bő, lobogóan forró vízben csigatésztát vagy cérnametéltet.

7. Ha minden megpuhult a levesedben, húzd le a tűzről és kezd el leszűrni. Ehhez szükséged lesz, minimum három mélyebb edényre, és egy nagyobb szűrő kanálra, valamint egy új fazékra. A nagyobb daraboktól haladva a kisebbek felé, vegyél ki mindent a levesből: külön tálra a húst, külön a zöldségeket, hagymákat, zöldségzöldet, valamint egy tálba azokat, melyeket nem szerettek, és tudod, hogy a szemétben landol, de kellett a leves ízvilágához.

8. Végül a nagyobb szűrőkanalat tedd a tiszta fazék tetejére, és öntsd át rajta keresztül a levest. Ezzel a „zavaros” oda nem való dolgokat is eltünteted.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL