GASZTRO

Szendvicsbár

Szerző:
Szabó Anna
A szendvics szülőatyjaként mindenütt John Montagut, a negyedik Sandwich grófot, mint szenvedélyes kártyást tartják számon, aki játék közben szendvicset evett, s ennek köszönhetően nem kellett felállnia az asztaltól, amikor szerencsésen jöttek a lapok.

A szendvicsek sokféle és változatos formában készülhetnek. A szendvics alapja a kenyérféle, mely lehet: rozskenyér, korpakenyér, búzakenyér (toastkenyér), búzakorpás kenyér. Az ínyenc kenyerek kedvelőinek: Graham-kenyér, Schlüter-kenyér, Steinmetz-kenyér, Toastkenyér, Fekete kenyér

Mi a különbség köztük?

- Rozskenyér:
A rozsliszt arányától függően: a rozsos kenyér 50% rozslisztből és 50% búzaliszt egyvelegéből készül. sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A rozskenyér kérge általában likacsos-érdes, finoman savanykás ízű. Tipp: Az erősebb sajtok, háziasan fűszerezett kolbászfélék illenek hozzá.


- Korpakenyér:
A korpakenyeret a hántolatlan gabonaszemekből és azok csírájának őrleményéből készítik. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely az emberi szervezetnek elengedhetetlen fehérjeforrás. A többi kenyérfajtával ellentétben fűszeresebb, diószerű ízű. Tipp: Ehhez a kenyérhez minden olyan házias kolbászféle, füstölt sonka, erősen fűszerezett húsféleség kiválóan illik. A csípősebb sajtok ugyancsak fantasztikus ízegyveleggel hatnak, ha korpakenyérrel fogyasztjuk.


- Búzakenyér (Toastkenyér):
A búzakenyér tésztáját vízből, tejből, zsírból, élesztőből, sóból, cukorból állítják elő. Ez a fajta kenyér gyorsabban szárad, ezért lehetőleg még a vásárlás napján érdemes elfogyasztani. A kenyér íze a kérge vastagságától függően lehet enyhe vagy igen intenzív. Tipp: Legjobban a finom-puha felvágottak érvényesülnek ezzel a kenyérrel. Különböző vajkrémek, főtt sonka, májas ételek illenek hozzá.


- Búzakorpás kenyér:
A tésztája nagyobbrészt búzalisztből és kisebb részben rozslisztből áll. Ha nem tartalmazna búzalisztet, a kenyér állaga nagyon kemény lenne, csak nagyon nehezen lehetne szeletelni. Az emésztésben is nagy problémákat, székszorulást okozhatna. Tipp: A rusztikus pástétomokkal (túrósajtok, Brie vagy camembert, szeletelt sajtok) ínycsiklandó ízhatás érhető el, ha ezzel a kenyérfajtával fogyasztjuk.

Az ínyenc ízek kedvelői számára:

- Graham-kenyér:
Elkészítéséhez nem használnak sót és savanyító eljárás nélkül készül. Diétás kenyérként is fogyasztható.

- Schlüter-kenyér:
Különleges sütési szabadalommal készítik, tésztája roszból és korpából áll. Ez a kenyér határozott, édeskés ízű. Különleges hatással szolgál az ínyencségek kedvelői számára.


- Steinmetz-kenyér:
Formában sütve készítik, rozs és búzaszemcsékből áll a tésztája. Hosszabb ideig sütik, mint más kenyeret, ezzel magyarázható különleges fűszerezett íze. Tipp: Sült húsok zsírjával megkenve, borsos kolbásszal, camemberttel fogyasztva nagyon finom.

- Toastkenyér:
Rozsból készült toastkenyeret is lehet venni, sötétebb színű, és erősebben fűszerezett ízhatású. Pirítósnak a legalkalmasabb.
A fehér toastkenyér búzalisztből készül. Tipp: Bármilyen felvágottal, vajkészítménnyel fogyasztható.

- Fekete kenyér:
Ezt a fajta kenyeret Wesztfáliában készítették először. Onnan ered eme különleges kenyérfajta. Malátás, édeskés, erős ízű. erről lehet felismerni ezt a kenyeret. Már tésztájának elkészítése is nagyban eltér a többitől: rozsőrleményből és sötét rozslisztből készül, melyhez kovászt kevernek és minimum 16, maximum 24 órán át sütik gőzkamrában.


A Szendvics keletkezése:

Sandwich-gróf, John Montagu furfangos szakácsa fejéből pattant ki az isteni találmány, a mai szendvics. Montagu szenvedélyének köszönhető, hogy az "összecsukott" kenyér megszületett a 18. században. Mivel a gróf zsíros, olajos kézzel nem akarta megfogni a kártyalapokat, konyhamestere egy szelet kenyeret borított a gazdag finomságokkal megrakott kenyérre. Ezzel feltalálta imádott, mindig szívesen fogyasztandó szendvicsünket.


Ínycsiklandó szendvics receptek:

Paradicsomos, bazsalikomos és angolszalonnás
szendvics


Hozzávalók:

12 szelet paradicsom
1 kiskanál só
1 kiskanál bazsalikom
1/2 kiskanál bors
8 szelet angolszalonna
4 császárzsemle
4 szelet cheddar sajt

A paradicsomszeleteket megszórjuk a fűszerekkel, megpirítjuk az angolszalonnát Leöntjük róla a kisült zsírt. Félbevágjuk a zsemléket. Mindegyik alsó félre 3 szelet paradicsomot teszünk, majd erre 2 szelet sült szalonnát és 1 szelet sajt kerül.
Sütőlemezre (rácsra) tesszük és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt olvadni kezd. Kivesszük a sütőből, ráborítjuk mindegyiket a zsemle felső felével.

Nehézségi fok:

Fokhagymás, paradicsomos melegszendvics

Hozzávalók:

1 db 30 cm-es francia botkenyér (a nagyobb bevásárló özpontokban helyben, frissen sütik)
1/2 pohár apróbb kockákra vágott vöröshagyma
1/2 pohár apróbb kockákra vágott zöldpaprika
2 pohár apróra vágott paradicsom
4 evőkanál fokhagymaízű vaj ( vajat olvasztunk, majd zúzott fokhagymát adunk hozzá. ne hevítsük túl, mert megkeseredhet)
2 pohár reszelt cheddar sajt

Hosszában kettévágjuk a kenyeret. A fokhagymás vajon óvatosan üvegesre pároljuk a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Rásimítjuk a kenyérre a tölteléket, megszórjuk sajttal, majd 2 percre előmelegített sütőbe tesszük. Forrón tálaljuk.

Nehézségi fok:

Milwaukee szendvics

Hozzávalók:

8 szelet vajas kenyér
450 g főtt, vékony szeletekre vágott csirkemell
170 g morzsolt rokfort sajt
1 kiskanál őrölt paprika

Vajazott felével egymásnak fordított két kenyérszelet közé teszünk egy-egy szelet csirkehúst és sajtot. Meghintjük a paprikával. Közepes tűzön, előmelegített sütőben sütjük, míg a kenyér pirulni nem kezd. Forrón tálaljuk.
Tipp: A húslevesben megfőtt csirkemell kiválóan felhasználható erre a célra.

Nehézségi fok:

Pikáns sonkás krém

Hozzávalók:

250 g krémsajt
1/4 pohár majonéz
1/4 kiskanál Tabasco-szósz (nagyobb bevásárló központokban a fűszereknél található)
2 evőkanál mustár
1 kiskanál finomra vágott hagyma
280 g főtt, darált sonka (vagy gépsonka)
1/2 kiskanál chili
1/2 kiskanál őrölt paprika

Összekeverjük a sajtot és a majonézt, hozzáadjuk a többi alapanyagot. Alaposan összekeverjük. Használhatjuk: szendvicsek kenéséhez, de mártogatáshoz is. Nagyszerű zöldségfélék mellé.

Nehézségi fok:


A fogyókúrázóknak:

Vitaminszendvics
 
Hozzávalók:

8 db graham vagy rozsos zsemle
6 dkg light margarin
1 fej saláta
2-3 zöldpaprika
20 dkg sovány tehéntúró
1 dl zsírszegény tejföl

petrezselyemzöld
2 banán

A zsemléket félbevágjuk, megkenjük margarinnal. Elosztjuk a zsemlék alsó felén a megmosott, metéltre összevágott salátát. Erre a vékonyan felkarikázott paprika, majd a sóval és a finomra vágott petrezselyemzölddel elkevert tejfölös túró kerül. A tetejére banánkarikákat teszünk, majd ráhelyezzük a zsemlék tetejét.

Nehézségi fok:

Almás melegszendvics

Hozzávalók:

8 szelet búzakorpás kenyér
8 dkg vaj vagy vajkrém
3 alma
16 dkg sajt (ízlés szerint)

Megvajazzuk a kenyérszeleteket, kb 1 cm vastag felkarikázott 2-2 szelet almát teszünk rá. Mindegyiket beborítjuk egy szelet sajttal, és előmelegített grillsütőben vagy mikróban grill fokozaton ráolvasztjuk.

Nehézségi fok:

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL