ÁLLATI CUKISÁGOK

Nyerd el a társad bizalmát!

Szerző:
Szabó Anna
Biztonság – Bizalom – Barátság, azaz Ember és Ló közötti kommunikáció, kölcsönös megértés, együttműködés. A cél: a lóval való foglalkozást, lovaglást olyan stabil alapokra helyezni, melyről ló és lovasa együttműködve, harmóniában tud fejlődni és elérni célját, legyen az hobbilovaglás, fogathajtás, vagy akár versenyzés.

 

A lovakhoz való helyes hozzáállás és lovas tudás nem függ sem a lovak fajtájától, sem lovaglási stílustól, vagy verseny szakágtól! Elsősorban azt kell megtanulnod, hogyan tedd a lovadat együttműködővé, lendületessé, a lovazást küzdelem helyett sikerélménnyé. Meg kell értened a lovak természetét, etológiáját, így egy csodás eszközt kapsz a kezedbe, a helyes kommunikációt, mellyel kivívhatod a lovak tiszteletét és szeretetét.


A módszer – az ősi lovas tudás


A módszer eredete nem köthető egy személyhez, időponthoz, vagy történelmi eseményhez. Már Xenophón is írt az ideológiáról, a ló kiképzésének elemeiről, de írásban hivatkozik még régebbi szerzők műveire is. Tehát a lovakkal való helyes bánásmód, a domesztikációjukkal egyidejűleg, egy folyamatként alakulhatott ki. Ez pedig nem más, mint az ősi lovas tudás! Ez a tudás Amerikában jóval folyamatosabban maradt fent a verseny és hobbylovaglás világában is, mivel a munkalovaglás a mai napig létezik, így szorosabb maradhatott a kapcsolat a lovak világával. Sajnos Európában ezzel szemben a klasszikus idomítás tanai szinte elvesztek, vagy csak félre- és átértelmezett töredékekként jutnak el az átlag lovas számára, a lovaglás úri sporttá szűkülésében, a lovas iskolák versengésében és nyereségorientálttá válásában. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nagy tudású klasszikus idomítók, vagy azt, hogy a régi időkben csak ezzel az ideológiával találkozhattunk. Ugyanúgy vannak ma is nagy tudású lovasemberek, mint ahogyan régen is olvashattunk a lovakkal való erőszakos, durva bánásmódról. Ez csak annyit tesz, hogy mint minden szakmában, itt is meg vannak a magasan képzett, nagy tudású mesteremberek, és a képzetlen, hiányos tudású, ezáltal türelmetlen és durva kontárok.

 

A természetes, vagy klasszikus lókiképzés nem egy új találmány! 

Nem Pat Parelli 7 játékát, vagy Monty Roberts csatlakoztatását jelenti, hanem a lovakkal való helyes bánásmódot. Ahol a lovakkal foglalkozó, őket kiképző, vagy „csak használó” személy munkája teljesen tudatos. Lovát a munka során pozitív mentális állapotban tartja, együttműködővé teszi, maximálisan odafigyel lova fizikai adottságainak megfelelő irányba történő fejlesztésére, ezáltal egészsége megőrzésére. Megfelelő és határozott (nem erős, vagy durva) jelzéseket használ. Ezenfelül ismeri lova jelzéseit, értelmezni képes annak reakcióit. 

Ne feledd: a ló mindig helyesen cselekszik, csak jól kell kérni! A lóval való foglalkozás alapja a ló ösztöneinek, lelki természetének és fizikai felépítésének a pozitív értelembe vett kihasználása. Ehhez természetesen jól kell ismerned a lovat, annak elhelyezkedését a természetben, önmagával és az emberrel szemben.


A lovak ösztönei nagyon erősek, főleg az életvédő és a szaporodási nemző ösztönök. Mivel prédaállatok, először menekülnek, aztán gondolkodnak.


Miben tér el a mai modern képzéstől/oktatástól?


Az általános lovas oktatástól eltérően, egy sajátos, ló- és emberközelibb oktatási-képzési rendszer azoknak, akik most kezdenek lovagolni, vagy csak szeretnék jobban megismeri, megérteni ezeket a csodálatos élőlényeket. Illetve akkor is segít, ha úgy érzed, elrontott lovad van, vagy éppen még csikókorban van.

Az oktatási rendszer 3 lépcsőből áll:


• Biztonság: az első lépés, hogy megtanuld, hogyan mozogj a lovak körül, úgy ahogy az a legbiztonságosabb mindkettőtök számára, bármilyen lónál, bárhol, bármikor. 
• Bizalom: második lépésben megtanulod, hogyan nyerd el a lovak bizalmát, azáltal, hogy megérted a lovak "működését". Meg tanulsz a lovakkal kommunikálni, vagyis úgy kérni a lótól, hogy azt ő megértse és végre is hajtsa. Először földről, majd nyeregből, ahol közben megtanulod a lovaglás technikai részét is.
• Barátság: harmadik lépésben megtanulod, hogyan válj egy ló vezetőjévé, igazi gazdájává. Elsajátítod a módot, hogy ne csak a ló bizalmát, de a szívét is elnyerhesd, hogy a lovad - bármerre mész - kövessen, szívesen legyen a társaságodban és szeressen veled dolgozni.


Ami a ló számára a legfontosabb


• Biztonság – a megszokott környezet, vagy az alfa/vezér jelenléte
• Táplálék – a ló kisgyomrú állat, tehát szinte folyamatosan táplálkozik
• Kényelem, azaz komfort – szereti, ha békén hagyják


2 személyes ménes: te és a lovad


Mivel a lovak erősen szociális lények, kisebb-nagyobb közösségekben, ménesekben élnek, melyeknek általában egy idősebb, tapasztaltabb ló a vezetője – ő az alfaállat. Övé a döntés, merre és mennyit mozog a ménes – ez a túlélésük kulcsa. A méneseken belül alá- és fölérendelt viszonyok vannak, ezen felül megfigyelhető a klikkesedés, amely egy érdekes, fejlett szociális viselkedés. Tehát, ha a lovaddal foglalkozol, meg kell teremtened a saját kis 2 személyes méneseteket, ahol neked kell lenned a ménes alfája/vezetője. Hogyan? Először is be kell bizonyítanod a lovadnak, hogy nem vagy ragadozó. El kell érned, hogy lóként kezeljen, és ne féljen tőled. Ezek után a vezetőjévé kell válnod, és ezt a pozíciót rögzítened kell. Ezáltal lovad együttműködővé válik, így elkezdheted vele a tanulás folyamatát, egy közös jelrendszer kialakítását.


Most légy őszinte magadhoz, és válaszolj az alábbi kérdésekre!


• Jó a kapcsolatod a lovaddal? Úgy érzed, tisztel, követ, engedelmes? 
• Kapcsolatotok egymás kölcsönös megértésén alapul, és annyira bensőséges, hogy állandóan jelen van a feltétlen bizalom és tisztelet?
• A Lovad minden esetben maximálisan együttműködő veled?
• A Lovad számára öröm a veled töltött idő?


Ha csak egyetlen kérdésre is NEM választ adtál, akkor a közöttetek lévő problémákat bizony orvosolni kell!


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL