FÉSZEK

Az íróasztal megvilágítása

Szerző:
Szabó Anna
Bármilyen is az iroda fekvése, a megfelelő fény alapvető tényező mind a hangulat, mind az eredményesség, valamint az egészség szempontjából. Az íróasztallámpák választéka igen széles, a klasszikustól a modern stílusúig bármilyen beszerezhető.

Ha egy szoba nem tetszik, nem érezzük jól magunkat benne, nem elég komfortos, első gondolatunk, hogy a színhatáson kellene változtatni, vagy esetleg a bútorokat, a függönyt kellene kicserélni. Azonban az esetek nagy többségében csak a megfelelő világítás hiánya okozza elégedetlenségünket. A munkaterület kiválasztásánál ezért elsődleges szempont legyen, hogy honnan kaphatunk elegendő fényt. A mennyezetvilágítás általában nem ad elegendő fényt az irodai munkához, ráadásul a számítógép monitorán a központi megvilágítás visszatükröződik, így lehetetlenné teszi feladataink nyugodt elvégzését. Ebben az esetben csak két lehetőségünk marad (mind a kettő rossz): lekapcsoljuk a világítást, vagy csak szükség esetén használjuk.

A munkahelyen alapvetően kétféle világításra van szükség. Az egyik a helyi világítás, amelynek fényereje elég erős a munkavégzéshez, illetve a világítótest több irányba is mozdítható. A másik a háttérvilágítás, amely diszkrétebb, és inkább a szoba többi részét világítja meg. Fontos szerepe még a háttérvilágításnak, hogy csökkentse a helyi világítás és a környezet közötti éles kontrasztot. Éjszaka a háttérvilágítást csak mesterségesen tudjuk megoldani, de nappal a természetes fényt megfelelően hasznosítva, hasonló hatást tudunk elérni.

 

A munkahely megvilágítása

A kényelmes szék kiválasztása mellett a megfelelő világítás a másik elengedhetetlen eleme a komfortos munkahely kialakításának. Dolgozószobánk rossz megvilágítása munkánk hatékonyságát is ronthatja, nem is beszélve az egészségünkre gyakorolt kedvezőtlen hatásáról: fejfájást, szemfájdalmat, álmosságot, szédülést, hát- és nyakfájást, általános fáradtságot okoz.

Amikor csupán egy levelet vagy számlaköteget kell végigfutnunk, egy oldalsó kis asztali lámpa is megteszi, de ha komoly és hosszadalmas irodai munkát végzünk vagy számítógéppel dolgozunk, akkor egy kifejezetten erre a célra szolgáló, csak a munkafelületet megvilágító lámpát kell beszereznünk, még abban az esetben is, ha az íróasztalunk egyébként világos helyen áll, hiszen borús időben és este, néha éjszaka is kell dolgoznunk, amikor a napfényre nem számíthatunk. Az állítható, de legalább fordítható (mindig az aktuális irányba, az asztal vagy a számítógép felé) világítótest a legelemibb követelmény, hasznos persze, ha a fény ereje is szabályozható. A két legnépszerűbb típus, a klasszikus állítható asztali és a hagyományos hajlított nyakú lámpa. Mind a kettő kapható csíptetős kivitelben is, így egy közeli polcra erősítve sok helyet megtakaríthatunk, ha kevés a hely az asztalon. A hagyományos spotlámpák (asztali, csíptetős vagy falra erősíthető változatban), és a modern asztali lámpák is hasonló elven működnek, változataiknak se szeri, se száma. Bármilyen kivitelűt is választunk, fontos, hogy a lámpát az író kezünkkel átellenben helyezzük el, elkerülve, hogy a saját kezünk árnyékolja a munkánkat. Szintén érdemes megbizonyosodni arról, hogy a lámpánk fénye véletlen se tükröződjön a helyiségben lévő számítógép monitorján.

Az égő kiválasztása szintén fontos tényező. Hagyományos izzóból használjunk minimum 60 wattosat, de ne feledjük, hogy a túl erős, kápráztató égő legalább annyi bajt okozhat, mint a túl gyenge. Ki kell tapasztalni, milyen erősségű égő a legmegfelelőbb a korunkhoz és a munkánkhoz (40 éves korban háromszor akkora fényerőre van szükségünk a tisztán látáshoz, mint 10 évesen). Az energiatakarékos és hosszú életű kompakt fénycsövekből kisebb teljesítményű is elég. A fényerő mellett fontos a fény színhőmérséklete (színe) is. Helyi megvilágításra a világossárga vagy a fehér fényt a legkellemesebb. Ne használjunk takarás nélküli vagy akármilyen gyengén is vibráló égőket, mert már rövidtávon is szemkárosodást okoznak. Amennyiben a munkafelület fölött polcok vannak, szereljünk fel egy fénycsövet az alsó polc alá, elülső takarás mögé bújtatva. Ez a megoldás praktikus lehet, ha nem áll rendelkezésre állítható lámpa, vagy ha a puritán egyszerűségű, modern irodai lámpa nem illik a meglévő berendezéshez.

Segítség a választáshoz: a lámpák 3 fénye

• A hagyományos háztartási izzóban volfrámszál izzik, az bocsát ki jellemzően meleg színű fénysugarakat, ezért sárgás színt kölcsönöz mindennek, amit megvilágít. A hagyományos égők olcsók, de rövid életűek, gyakran kell cserélni őket, és erősen felmelegednek a használat során, mert az energia legnagyobb részét hő és nem fény formájában sugározzák ki.

• A hagyományos fénycsöveket jellemzően a mennyezetre szerelik, mert meglehetősen terjedelmes szerkezetek. Igaz, sokkal tartósabbak és energiatakarékosabbak, mint a volfrámszálas égők, és nem is melegszenek fel, azonban hűvös, kékes fényt árasztanak, és kissé vibrálnak is, amit sok ember érez kellemetlennek. A kompakt fénycsövek ezzel szemben kicsik, a normál izzók foglalatába csavarhatók, nem vibrálnak, hosszú életűek, kevés áramot fogyasztanak, de nem használ nekik a gyakori kapcsolgatás. Kaphatók meleg fényűek.

• A halogénizzók a legkisebb méretűek, a legerősebb fényűek és sajnos a legdrágábbak. Fényük tiszta és természetes árnyalatú (se nem hideg, se nem meleg). Bár ezek is volfrámszálas izzók, halogéntöltetüknek köszönhetően, hosszú életűek. Pici kvarcüveg burájuk erősen felmelegszik.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL