FOGYÓKÚRA

Fogyj tiltólisták nélkül a Forking diétával

Szerző:
Szabó Anna
Végre egy diéta, amelyben nincsenek szabályok, tiltólisták, szigorú receptek, és amelyben este is lehet enni. Még a kalóriákat sem kell számolgatnod, ha van a birtokodban egy kés, egy villa és egy kanál. Figyelj, mert nem mindegy, hogyan használod ezeket az evőeszközöket!

 

Milyen elven alapul a diéta?

Emlékszel még az ősrégi bölcsességre, mely szerint: „reggelizz úgy, mint a király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus”? A Forking diétának szintén ez a lényege. És amelyre alapul, az a szervezet belső órája, hiszen másképp működünk a nap minden szakában. Reggel is másképpen emészt a gyomor, és este is.

A diéta gyakorlatilag azokat a „bűnöket” igyekszik korrigálni, amelyeket a nap folyamán elkövettél. Hogy hogyan? Úgy, hogy este kizárólag villával ehetsz. Tehát olyan élelmiszereket vehetsz magadhoz, amelyeket csak villával lehet elfogyasztani. Sem kanalat, sem kést, sem az ujjaidat nem használhatod! A diéta nem von meg tőled semmit, viszont nem mindegy, hogy mit mikor eszel, és főként, hogy milyen evőeszközzel! Nem ehetsz például joghurtot, levest, főzeléket, mert ezeket csak kanállal tudod magadhoz venni. De nem csipegethetsz diót, mogyorót, pisztáciát sem, mert ahhoz meg az ujjaid szükségesek.

Ebédhez használhatod mindhárom evőeszközt – kést, villát, kanalat -, de a kezedet, az ujjaidat azt nem. Reggel viszont szabadjára engedheted magad, hiszen mindent lehet. Ehetsz késsel, villával, kanállal, kézzel-lábbal – bármit.

Egy nap a Forking diéta szerint

Reggeli

Ilyenkor a szervezetnek energiára van szüksége, és ha kellőképpen el is látod vele, akkor kisebb az esélyed, hogy egész nap torkoskodni, bűnözni fogsz. Reggel tehát fogyassz igazi villásreggelit, 2 tojásból rántottát vagy tükörtojást, sajtot, sonkát, kenyeret (lehetőleg teljes kiőrlésűt), vajat, lekvárt, stb. Utána természetesen megihatod a szokásos feketédet, kapucsínódat, tejeskávédat, teádat, gyümölcslevedet.


Ami reggel is tilos

Gyakorlatilag semmi sem tilos. Próbáld azonban elkerülni a túlzott cukorfogyasztást, mert attól csak az inzulintermelés fokozódik, amely hirtelen vissza is esik, ezért nem érsz el vele mást, minthogy 1-2 óra múlva megint farkaséhes leszel.

Ebéd

Délben mindent fogyaszthatsz, amihez evőeszköz szükséges. Húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, tésztát, burgonyát, rizst, főzeléket, stb.

 


Ami délben tilos

Kizárólag azok az élelmiszerek vannak tiltólistán, amelyekhez elfogyasztásához az ujjaidra is szükség van. Pl. kenyér, péksütemény, csokoládé, magvak, stb. Ne felejtsd el, hogy idetartozik a hamburger is, hiszen hiába próbálod meg a rend kedvéért késsel-villával enni, azért az tudva levő, hogy nem úgy szokásos.

Ebéd evőeszközzel: leves, tojás, saláta, főzelék, húsok, zöldségek, köretek, joghurtok, túrókrémek, befőttek (lehetőleg cukormentes).

Ebéd evőeszköz nélkül: kenyér, magvak, mártogatósok, szendvicsek, pizza, hamburger, sült krumpli, gyümölcs, sütemény, csokoládé.

Vacsora

Mindent fogyaszthatsz, ami normál körülmények között villával ehető. Természetesen itt is igazak a fentiek, hogy hiába próbálunk meg csokoládét vagy fagylaltot villával enni, nem az a megszokott. Ezzel tehát csak saját magunkat csapjuk be. Együnk inkább zöldséget, bogyós gyümölcsöt, rizst, halat, tésztaféléket, salátákat, hüvelyeseket, gabonaféléket.


Ami vacsorára tilos

Sajnos azért itt is akad tiltólista. A húst ugyanis most mellőznöd kell, hiszen sokkal nehezebben emészthető, mint a hal, így a gyomorban pang egész éjjel. A felvágott és a kolbászfélék is a húsok kategóriájába tartoznak, így arról is le kell most mondanod. Ne fogyassz sajtot és kenyeret sem, hiszen ezeket úgysem tudnád kizárólag villával enni. Komoly tiltólistán vannak továbbá a desszertek. Este már ne egyél semmilyen nassolni valót, desszertet, cukrozott és édesített termékeket.

Hogyan fogyhatsz a Forking diétával?

A Forking több okból is megkönnyíti a fogyást. Nagyon fontos szempont volt a kialakításánál, hogy az esti étkezési szokásokon változtat. Először is kizárja a zsírok és cukrok elraktározását, amelyeket a vacsoránál magadhoz vennél. (A szervezet ekkor tér nyugovóra és próbálja eltenni a felvett energiát a szűkösebb napokra.) Redukálja a felvett tápanyag mennyiségét: a korlátozás, amelyet a villával érsz el, az adagok csökkentéséhez vezet és hozzászoktatja a tested a kevesebb vacsorához. 

Mennyi ideig folytatható a diéta?

Mindennek nevezhető ez a diéta, de drasztikusnak nem. Arra tehát ne spekulálj, hogy néhány nap alatt ledobsz 2-3 kilót. Ez a módszer inkább egy életmód és nem fogyókúrás módszer. Ha tehát a türelmetlenek táborába tartozol, akik hamar feladják a küzdelmet, ha már az első napokban nem látnak eredményt, akkor ne is kezdj hozzá. Ez a diéta ugyanis lassú, de tartós fogyást eredményez, kb. havonta 2-3 kg-t. A Forking esetében tehát nincs megkötve, hogy meddig alkalmazod, hiszen mindössze életmódot változtatsz, ha betartod a szabályait.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL