GYERMEK

Miről árulkodnak a gyermekrajzok? - Gondolatok a gyermeki önkifejezés fontosságáról

Szerző:
Szabó Anna
„Nézd csak, mit rajzoltam?” – hányszor hallottuk már csemeténktől ezt a kérdést, csillogó szemeivel, büszkén mutatva kis irkafirkáját. Még ha ilyenkor nem is mindig ismerjük fel, pontosan mit vetett papírra gyermekünk, fontos, hogy megdicsérjük az igyekezetéért, hiszen már óvodás kortól, ha az önkifejezésnek épp ezt a formáját választja, sikerélményt tud hozzá társítani.

Kíváncsiak voltunk, egészen kisgyermekkortól kezdve mi mindent rejthetnek magukban a gyermeki rajzok, e téma körüljárásában Dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichiátere, pszichoterapeutája, felnőtt és gyermekterapeutája volt segítségünkre.

Rajzok segítségével milyen mértékben képes kifejezni, és igazán hány éves kortól magát egy gyermek?

„Ahogy a kisgyerek kezébe veszi a ceruzát- kezdi a szakember-, már valamit szeretne kifejezni, amit szavakkal még nem képes megfogalmazni. A verbalizáció erősödésével a rajzos kedv éppen ezért csökkenhet, hiszen akkor már a szavak ereje, színessége segíti az önkifejezést. A kezdeti rajzok persze még többnyire irkafirka jellegűek, ezeket egyébként firkarajzoknak is nevezzük, de már ekkor is nagyon sok információt árulnak el a szakemberek számára. (…) Az óvodás gyermek már megjeleníti az őt körülvevő kapcsolatokat rajzain keresztül, vagyis ha kérünk egy családrajzot, akkor jól megjelennek azok a viszonyok, amit ő megtapasztal egy családi működésben. A rajzok mentén ilyenkor már a vágyait is képes kifejezni, sőt a benne megjelenő indulatokat is” –hallhatjuk Dr. Süli Ágotát.

Mik a főbb motívumok, amiket egy gyermek lerajzol, mire lehet következtetni ezek használatából, vagy épp a kompozícióban való elhelyezkedésükről?

„Minden életkornak megvan a maga sajátossága –folytatja a gyermekterapeuta-, a kezdeti firkarajzot követően megjelennek az emberrajzok, a ház, a fa, virágok, saját kedvenc témáik, amik egyébként is foglalkoztatják őket. Ahogy az idegrendszer fejlődik, úgy a gyermek egyre precízebb vonalakat képes húzni, és a részletek kidolgozottsága is egyre nagyobb kihívást jelent. Amikor a rajzokat értékeljük, akkor a síkbeli elhelyezkedés is kifejező, érdemes odafigyelni arra, hogy kapcsolódnak-e egymáshoz a figurák, hogyan helyezkednek el a mentális térben egymáshoz képest. Az is egy fontos információ, ha az egész lapot betölti a rajz, vagy a gyermek csak egy kis képet alkot és a rajzlap nagy része szabadon marad. (…) Nem szerencsés az, amikor a szülő precizitást vár el, megpróbálja átszoktatni a másik kézre, hiszen ekkor a szülői elvárásoknak kezd el megfelelni a gyermek, ami hátráltatja az egyéni individuum kialakulását, és akár erős szorongást is okozhat” –fejezi be a doktornő.

 

Közeledvén a Gyermeknaphoz a Lehel úti Kika áruház különleges rajzpályázatot hirdetett „Álmaim gyerekszobája” címmel a XIII., IV., VI., VII. és XIV. kerületi óvodák részére, ezzel is támogatva a gyermeki önkifejezés, tehetség kibontakozását! A gyerekek május 5-ig küldhetik/vihetik be 3 korosztályban rajzaikat az áruházba, amelyeket az egyik legnépszerűbb gyermekcsatornával, a Minimaxszal közös Májusköszöntő Családi Hétvégéjén május 10-11-én 10.00-18.00-ig ki is állít, május 11-én pedig a győzteseket is kihirdeti! A kiállítás mellett számos program, többek között ingyenes lufihajtogatás és arcfestés, kézműves foglalkozás („A kedvenc Minimax-mesém” rajzversennyel), X-box játékok (Konzolvilág jóvoltából), óriás társasjáték (Tarzan Park felajánlásából) és Mese Kvíz, valamint élőben Picicica és Macikutya várja a gyerekeket. Május 10-én, szombaton 15.30-tól Vig Balázs, a Három bajusz gazdát keres c. mesekönyv szerzője interaktív meseelőadásával, majd a Csodák Palotája Fizika Show-ja kápráztatja el a látogatókat. Május 11-én, vasárnap 16.00-tól a nap fő fellépője a népszerű Buborék Együttes lesz. A hétvége további fellépői: Meteor Dance TSE, Csepp Színház és Színitanoda, Lendület Táncklub, Tanod’ art Művészeti Zenés és Színházi Műhely. Több kiállítóval is találkozhatunk a helyszínen, mint például a Pölöskei Szörp, Sápi Tímea Kézműves Gyümölcsborok, Kürcsi Kürtöskalács, Mokos Családi Pincészet, Tibi Méz, Piros Kockás, Csíkos Lekvár, Agria Kézműves Sajtműhely. Az esemény támogatói: Ecocentrum, Minimax, Spektrum Home.

A hétvége fő eseménye természetesen a beérkezett óvodások rajzaiból kiválasztott győztesek kihirdetése lesz, akik értékes jutalmaikat a helyszínen vehetik majd át. Vár minden kedves családot, a gyermeki tehetséget pártoló látogatót a Lehel úti Kika áruház Májusköszöntő Családi Hétvégéjén május 10-11-én!

Bővebb információ a hétvége kapcsán itt érhető el: http://www.kika.com/hu/aktualis

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL