KÖZÉRZET

Depressziós vagy? Védekezz természetesen!

Szerző:
Szabó Anna
Itt a tavasz és úgy érzed, hogy semmihez nincs kedved? Nyűgős és állandóan levert vagy? Hívd segítségül a természetet! Néhány hasznos és praktikus gyógynövénnyel csodákat tehetsz a szervezeteddel.

 

Népek mumusa 

A depresszió ma már civilizációs betegséggé vált, s majdnem minden ötödik embert érinti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a depresszió sokkal súlyosabb, mint az asztma vagy a cukorbetegség, ráadásul jelentősen rontja a krónikus betegségben szenvedők állapotát. Gyakran összetévesztjük a szomorúsággal, rosszkedvűséggel, pedig esetében ennél többről van szó; a beteg fizikai, szellemi és érzelmi életére szüntelenül gyakoroló hatásról. Melyből nagyon nehezen vagy rosszabb esetben csak időszakosan tud kilábalni. 


Tünetek: 

• tartós szomorúság, rosszkedvűség 
• alvászavarok, csökkent energia, fáradtság
• csökkent vagy éppen fokozott étvágy; fogyás vagy hízás
• feleslegesség, tehetetlenség érzése
• koncentrálási nehézségek, érzékenység, gyakori sírás
• libidócsökkenés
• halállal és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok



Előzzük meg! 

Mint minden betegségnél itt is a prevención van a lényeg. Kialakulásához többféle tényezők is hozzájárulhatnak. A depressziót gyakran valamilyen veszteség okozza- a gyász, vagy egy kapcsolat megszakadása. Megváltozott élethelyzetek eredményeként is létrejöhet. Ugyanakkor a kapcsolati problémák, anyagi nehézségek és szociális problémák mind vezethetnek levert hangulathoz.


Fordulj a természethez! 

Antidepresszáns helyett forduljunk a jól bevált népi gyógyászathoz, mely a természet adta lehetőségeket használja ki. A gyógynövényekkel történő gyógyítás, az egyik legősibb ismert gyógyítási mód. Alkalmazása során a növényekben található számos hatóanyag orvosi felhasználásra kerül. Segítségükkel jelentős eredmények érhetők el hosszan fennálló, krónikus betegségek, ugyanakkor számos kisebb probléma esetén. Bizonyított tény, hogy egyes gyógynövényekkel javulás érhető el a depresszió esetén. 


Levertség elleni gyógynövények: 

Teakeverék 

Azonos mennyiségben összekevert, csészénként egy púpozott teáskanálnyi csalánt, cickafarkot, és zsurlót forrázzuk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le, majd reggelente és esténként egy-egy csészével kortyolgassunk el.


Mezei katáng

Egy púpozott teáskanálnyi mezei katáng gyökerét áztassuk be egy csésze hideg vízbe 12 órára. A hideg oldatot enyhén melegítsük fel és szűrjük le. A nap folyamán igyunk meg két csésze teát. Célszerű a napi adagot előmelegített termoszba tölteni. 


Szerkesztő kedvence: Orbáncfű 

Számomra az orbáncfű nyújtott segítséget mikor éreztem, hogy a depresszió kezd eluralkodni a „szervezetemen”. Minden este az alábbi szempontok szerint megittam egy csészényit, melynek hatására nyugodtabban teltek az estéim. 
Csészénként egy púpozott teáskanálnyi orbáncfüvet forrázzunk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le, és napközben két-három csészével kortyolgassuk el. Az orbáncfű jótékony hatását egy Németországban végzett vizsgálat is bizonyítja. Depressziós betegekkel végzett 24 vizsgálat szerint azoknak, akik orbáncfű-kivonatot szedtek 80%-ban javult az állapotuk, szemben a hagyományos gyógyszert szedőkkel.


Testmozgás

A felsorolt gyógynövényeken kívül vétek lenne kihagyni a depresszió ellen a másik csodafegyvert; a mozgást. Jól tudjuk, hogy segítségével nem csak a test, de a lélek is felfrissül. Egy egyszerű torna legalább olyan hatásos lehet a depresszió ellen, mint a szorongásoldó gyógyszerek – állítja egy új amerikai tanulmány. A Duke Egyetem pszichiátriai és magatartástudományi intézetének munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy súlyos depresszióban szenvedő betegek állapotát nagyon jól javíthatja egy testedző program is, amennyiben a páciensek szívesen vesznek részt benne. A torna jótékony hatásai különösen azoknál tűnnek tartósnak, akik életmódjuk részévé teszik a gyakorlatokat. 


Remélem, összeállításunkból mindenkinek sikerül megtalálni a saját csodafegyverét, és sikeresen elkerüli az oly lehangoló depressziót. 


Felhasznált irodalom: Maria Treben: Stressz a mindennapokban. Duna Könyvkiadó, 1993.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL