KÖZÉRZET

Már megint gyötör a migrén!

Szerző:
Szabó Anna
Gyötör a kínzó, lüktető, hasogató fejfájás és émelyeg a gyomrod? Ingerlékeny és dühös vagy, ha szólnak hozzád? Ne nyúlj rögtön a gyógyszerekhez, először próbáld ki a jól bevált házi gyógymódokat. Íme néhány módszer a migrén csillapítására.
Sajnos sokan szenvedünk a migréntől, ami életünk megrontója. Hirtelen jön a kínzó, lüktető, hasogató fejfájás és émelygés, ami teljesen tönkreteszi egész napunkat. Nem tudunk figyelni munkánkra, vagy éppen elszúrja pihenésünket, ingerlékenyek, dühösek vagyunk, ha hozzánk szólnak.



Egy dolgot kívánunk csak: távol lenni a legkisebb zajtól is a sötét kényelmes ággyal felszerelt szobában. A migrénes fejfájás napokig is eltarthat, de előfordul, hogy előre megérezzük a közeledtét.

Ilyenkor indokolatlanul fáradtabbak leszünk és rossz lesz a közérzetünk. Akinek már sokszor volt migrénje, az már rutinosan előre tudja, hogy mikor jön (Pl. időjárás változás során), és fel tud
készülni rá.


Ez a betegség a felmérések szerint a nők 80% -át érinti, a férfiakat csak kis számban.



Milyen kiváltó okai lehetnek?

- genetikai öröklődés
- stresszes életvitel
- lelki okok
- időjárás
- sok cigaretta
- egyes élelmiszerek: csokoládé, sajt, paradicsom, alkohol, kávé, erős tea


Milyen tünetei vannak?




Egyszerű migrén:
féloldali lüktető éles fejfájás, émelygés, fényérzékenység, előfordul beszédzavar, zajokra és hangos beszédre való rossz reagálás, hasmenés.

Klasszikus migrén: nem hirtelen tör ránk, előtte már egy félórával jelentkeznek a tünetei: vibrál vagy káprázik a szemünk.(a tünetek, ahogy elmúlnak, jön a migrén)



Mi segít?

A legegyszerűbb segítség a fejfájás-csillapító, de szervezetünk hamar hozzászokik, éppen ezért próbálkozzunk a jól bevált házi gyógymódokkal.

- 5 ml borsmenta olajat keverjünk össze 50 ml búzacsíra-olajjal, és ezzel masszírozzuk gyengéden a halántékunkat körkörös mozdulatokkal. (Vigyázat szembe ne kerüljön!)A borsmenta olaj csillapítja a fejfájást, és jó hatással van a hányingerre.

- levendula, eukaliptusz, citromfüves bedörzsölés is hatékonyan enyhíti a fájdalmat. A levendulaolaj gyógyítja a migrént, a citromfű nyugtat, és az eukaliptusz frissít. Ezeket az illóolajokat aromalámpába, vizes tálkába csepegtetve vagy párologtatóba is alkalmazhatjuk.(3-3 cseppet csepegtessünk)

- készítsünk rozmaringlevél-fürdőt, ami javítja az agyműködést. Egy evőkanál rozmaringlevelet leforrázunk 1 l vízzel, leszűrjük és a fürdővízhez öntjük. 15 percig kényeztessük magunkat a vízben. (A víz ne legyen nagyon meleg kb. 35-38 fokos!)

- gyógyteával is enyhíthetjük a fejfájást: Egy teáskanál kankalinvirágot leforrázunk egy csésze forró vízzel; és 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Még langyosan igyunk belőle! Naponta 3-4 csészével ajánlott inni.

- alkalmazzunk a homlokunkra hidegvizes-borogatást, és pihenjünk egy zajtól mentes sötét szobában.

- tornázhatunk is, fellazítja az izmokat. Végezzünk fejkörzéseket! (ez nagyon jó szokott lenni)

- masszírozzuk a szemünket és a homlokunkat körkörös mozdulatokkal!

Ha a fejfájást erős hányinger, hányás, látászavar, láz vagy szédülés kíséri, ajánlatos orvoshoz fordulni, mert nem biztos, hogy migrénről van szó, hanem komolyabb betegségre is utalhatnak az együttesen fellépő tünetek.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL