FÉSZEK

Teremts nyugodt környezetet az étkezéshez

Szerző:
Szabó Anna
Egy kellemes hangulatú vacsora teljes kikapcsolódást nyújthat egy nehéz, fárasztó munkanap után. Ahhoz, hogy igazán feltöltődhessünk, lazíthassunk, nagyon fontos, hogy környezetünk a lehető legjobb körülményeket biztosítsa számunkra.

Az étkező nem csupán éhségünk csillapításának területe. Sokszor ezen a helyen jön össze a család, fontos beszélgetések, kellemes, meghitt baráti találkozások, ünnepek egyik legfőbb helyszíne. A meghitt, nyugodt környezet nagyon fontos, hogy étkezéseink lelkünkre is jótékony hatást gyakorolhassanak.

Szerencsések azok, akiknek elég nagy konyhájuk van és így nem kell külön étkező helyiséget kialakítaniuk akár egy tágasabb előszobában, vagy a nappali egy részében. Ám ha mégis ki kell alakítanunk a magunk kis ebédlőjét, jól fontoljuk meg, mit és hogyan rendezzünk.

Az étkezőasztal

Nem ajánlatos üveg felületű asztalt választanunk, mert így vendégeink nem érezhetik magukat elég otthonosan, „ugrásra készen” kell állniuk. Nem jó, ha látjuk étkezőpartnereink lábát evés közben. Ha mégis üvegasztallal rendelkezünk, használjunk terítőt, vagy tányér alátéteket.
Tekintetünket megzavarhatja ha az ebédlőrész a bejárati ajtóra, a fürdőszobára, vagy a konyhára esik. Emiatt bizonytalanság érzetünk képződik, az étkezéshez pedig nyugalomra van szükségünk.



Milyen étkezőasztalt válasszunk?

A legjobb a masszív fából készült kerek, ovális, vagy sokszögletű asztal. Ne billegjen, ne legyen rajta hasíték, és legyen elég hely a lábunknak.

Olyan asztalt válasszunk, mely lehetőleg egyben van, vagy ha bővíthető, akkor ne legyen elválasztórész az asztalnál ülők között, ez ugyanis zavarhatja a tér harmóniáját.

Az asztal beszélgetőterébe ne lógjon be semmi! Középre ne helyezzünk nagy tárgyakat, pl. túl magas gyertyatartó, bortartó, üvegek, stb., hiszen megzavarhatja a kommunikációt, ha nem látjuk tökéletesen beszélgetőpartnereinket.


A főzőfülke

Ennek a helyiségnek akkor lehet igazán letisztult, jó közérzetet biztosító hangulata, ha lehetőleg mindig rendet tartunk benne. Ami nem túl egyszerű dolog, ha valaki rendszeresen főz. Ezért nagyon lényeges a terek jó kihasználása. Az éles konyhai eszközöket semmiképp se hagyjuk szem előtt, mert ezek rossz hatással vannak a pozitív energia áramlására. Akár a szobákban az éles levelű növények. Talán említenünk sem kell, hogy a leggyakrabban használatos tárgyakat hagyjuk csak elöl, vagy a szekrény legkönnyebben hozzáférhető részére helyezzük.

Ebben a helyiségben ugyanúgy érvényes a feng shui azon aranyszabálya, miszerint kerüljük az éles sarkokat, peremeket. A legideálisabb itt is a domború, lekerekített formájú bútorzat. Ne helyezzünk túl sok tárgyat a falakra, ebben a térben jobban segítik kreativitásunkat a szabadon hagyott falfelületek


Lényeges, hogy a konyha legyen jól szellőztethető. Ha nincs a konyhán ablak, bizony kompromisszumot kell kötnünk a feng shui elveivel. A térrendezés eme kifinomult elmélete alapján ugyanis nem ajánlott a szagelszívó használata, mert a berendezések működésük közben elszívják a csi energiáját. Mivel sajnos elég nagy szükség lehet az elszívóra, próbáljunk lekerekített, minél észrevehetetlenebb formájúakat vásárolni és cseréljük gyakran a szűrőket.

A napfényre ebben a helyiségben is ugyanolyan nagy szükség van ahhoz, hogy minél kellemesebben érezhessük benne magunkat.

Nagy divat és sokan nagyon szeretik az amerikai konyhákat. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy ilyen kialakításnál fokozottan kell ügyelni a szellőztethetőségre.
A főzés folyamatát jobb a nappalitól elzárt térben végezni, ám ha erre nincs lehetőségünk, próbáljunk meg térelválasztókat, pultokat használni.

A rend és a szabad felületek harmonikussá teszik a teret, ezért törekedjünk arra, hogy ne maradjon mosatlan edény, sok apró tárgy a helyiségben.


A szemét tárolása

Kerüljük a nyitott tetejű szemetesládákat és minél gyakrabban távolítsuk el a szemetet a konyhából. Semmiképp se tegyük olyan helyre, ahol szem előtt van, érdemes a lehető legjobban elrejteni, elzárni a kellemetlen szagokat árasztó hulladékot.

Tűz és víz

Mivel ebben a helyiségben általában előre meghatározott helyre kerülnek a vezetékek és csövek, nehéz megválasztani a tűzhely és a mosogató megfelelő helyét. Ha mégis van lehetőség arra, hogy kijelöljük hol legyen a tűz és a víz forrása, lehetőleg a keleti, délkeleti térségbe helyezzük őket.

A mosogató és a tűzhely ne legyenek közvetlenül egymás mellett. A legjobb, ha köztük valamilyen fém felületű berendezési tárgy helyezkedik el.

A tűzhelyre fölött ne helyezkedjen el nagyobb bútordarab, mert ez zavarja a csi áramlását és rossz hatással lehet az ott tevékenykedőkre, viszont erősíti a föld és fém elemeket, ha agyagból, vagy fémből készült tárgyakat teszünk a tűzhely fölé (pl. keskeny polcokra, párkányra)


Előnytelen, ha a tűzhely háttal van a bejárati ajtónak, mint ahogy az íróasztal, vagy a nappaliban található ülőgarnitúrák is bizonytalan érzést kelt, ha folyton hátra kell fordulni, hogy mi történik mögöttünk. Ha azonban nincs lehetőség arra, hogy ezen változtassunk, ajánlatos az ajtóra néző tükröt felszerelni, így azonnal észlelhetjük mögöttük zajló változásokat.


Padló burkolatok

Ebben a helyiségben nincs szükség szőnyegekre, a legelőnyösebb választás egy könnyen tisztítható járólap (kő, vagy csempe). A linóleumok, műanyag, vagy szőnyeg alapú burkolatok gyengítik a csi áramlását, mindazonáltal még nehezen is tisztíthatóak.


A konyha hangulata

Mindenképpen törekedjünk arra, hogy konyhánk elég világos legyen, ezért kerüljük a sötét burkolatokat.

Ébresztően és pozitívan hathat ránk egy vidám, meleg színekkel berendezett konyha, így a reggeli kótyagos állapotot is gyorsabban megszünteti.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL