150 g kockamargarin vagy vaj
5 dl tej
50 g friss vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-2 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamon
1 tojás
15 dl finomliszt
Fahéjas töltelék:
100 g kockamargarin vagy vaj megpuhítva
¾ dl cukor
½-1 evőkanál fahéj
Mandulás vagy más diófélével készült töltelék:
125 g darált vagy finomra aprított mandula, vagy egyéb csonthéjas
100 g kockamargarin vagy vaj megpuhítva
1 dl cukor
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
1. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban. Öntsük hozzá a tejet, és melegítsük 37 ºC-ra, ha friss élesztőt, 45 ºC-ra, ha szárított élesztőt használunk.
2. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, és adjunk hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több, mint a felét. Gyúrjuk addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrjuk hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset még mindig tegyünk félre későbbre. Dagasszuk a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórjuk meg liszttel. Fedjük le, és hagyjuk kelni 30-40 percig.
3. Borítsuk ki a tésztát enyhén megszórt felületre. Gyúrjuk, míg sima és rugalmas nem lesz.
4. Osszuk el 3-4 egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsuk ki 20x35 centis téglalappá.
5. Készítsük el a tölteléket. Keverjük jól össze valamennyi hozzávalót.
6. Mandulás vagy más diófélével készült töltelék: keverjük jól össze valamennyi hozzávalót.
7. Terítsük szét a tölteléket a tésztán, majd tekerjük fel keresztben a tésztát. Helyezzük az illesztett felével lefelé egy kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsire.
8. Háromcentinként vágjuk be háromnegyedéig a rudakat. Az egyik szeletet jobbra, a másikat balra hajlítsuk, váltakozva a tészta egész hosszában. Fedjük le, és hagyjuk közel a kétszeresére kelni. Kenjük meg felvert tojással. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süssük.
A sütő hőmérséklete: 200 ºC, légkeverésesé: 175 ºC.
OLVASS TOVÁBB!
Egészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK