FOGYÓKÚRA

Fogyj a Kőkorszaki diétával

Szerző:
Szabó Anna
A Kőkorszaki diétát nem dolgozta ki senki, és nem fűződik senki nevéhez, hiszen semmi mást nem kell tennünk, mint követni az őskori ember táplálkozását. 1985-ben az amerikai Dr. Eaton felélesztette az ősi szokást, így jött létre az ideális módszer, az Ősi Kőkorszaki Diéta.

Hogyan működik a diéta?

Dr. Eaton szerint a génjeink meghatározzák táplálkozási szükségleteinket. Mivel ezek a gének majdnem teljesen olyanok, mint őseinké (kb. 0,02 % lehet az eltérés), a táplálék, amit a kőkorszakban fogyasztottak, tökéletesen megfelelő a mai ember számára is. A Kőkorszaki diéta lényege az alacsony szénhidrát bevitel, és mellőzi a tejtermékeket, ill. a gabonaféléket is. Mindössze 20-40% szénhidrátot, 20-35 % fehérjét, és 30-45 % zsiradékot engedélyez. Nem kell számolni a kalóriákat, és nem kell szigorúan figyelni a mennyiségekre sem. Az aranyszabály, hogy akkor hagyjuk abba az evést, amikor a gyomor már megtelt. A diéta segítségével megszabadulhatsz a felesleges kilóktól, ráadásul serkenti az emésztést, segít megelőzni az érrendszeri megbetegedéseket és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Megengedett ételféleségek

Sovány húsok, baromfi, hal és tenger gyümölcsei, tojás, alacsony keményítőtartalmú zöldségek, gyümölcsök, diók és magvak.



Mérsékelten fogyasztható ételféleségek

Hidegen sajtolt olajok, avokádó, tea, kávé, alkohol, aszalt gyümölcsök.


Tiltott ételféleségek

Gabonakészítmények, hüvelyesek, tejtermékek, készételek vagy konzervek, magas keményítőtartalmú zöldségek (burgonya), zsíros húsok, sós ételek, szénsavas italok.


Szakítás az idáig megszokott életvitellel

Dr. Eaton elmélete szerint a diéta elején hetente egy, kettő vagy akár három alkalommal is „bűnözhetünk”, tehát fogyaszthatunk olyan ételeket, amelyek tiltólistán vannak. Ha ugyanis nem tartjuk magunkat görcsösen a szabályokhoz, akkor könnyebb lesz hozzászokni az új életvitelhez.

Jó, ha tudod

A diétát nem lehet teljes mértékben őseink táplálkozásához hasonlítani. Hiszen abban az időben is akadt olyan ember, aki inkább növényeket élt, és akadt olyan is, aki inkább húsevő volt.


Egy napi mintaétrend

Reggeli:
 1 narancs, lazac apróra vágott fűszerekkel, egy maréknyi pucolt dió (nem sózott).

Ebéd: Saláta válogatott zöldségekkel, olíva és citromolajjal leöntve, grillezett pulykamell, egy maréknyi mandula, málna.

Vacsora: Borjúszelet, válogatott zöldségekkel, dinnye, egy maréknyi napraforgómag.

Várható eredmények

Az első hat hónap folyamán ez a diéta jelentősebb súlyveszteséget eredményez, mint a hagyományos alacsony zsírtartalmú, és magas szénhidrát bevitelű diéták. Azzal viszont tisztában kell lenned, hogy a hat hónap leteltével – ha nem vigyázol – gyorsabban jön vissza a súlyfelesleg, mint az átlagos diéták esetében.

Pozitívumok

A sok fehérjétől hamar teltségérzeted lesz.
A diétát, könnyű követni, hiszen hús, baromfi, hal, tojás, zöldség és gyümölcs bárhol beszerezhető.

Negatívumok

A Kőkorszaki diéta mindenféle tápanyag szükségletet fedez (D-vitamin kivételével), viszont egyhangúsága hosszú távon unalmassá válhat.
Rengeteg önfegyelmet és odafigyelést igényel.
Mivel az első héten nagyon nagy a súlyveszteség, könnyen kialakulhat a yo-yo effektus.
A diéta elején D-vitamin hiány léphet fel, amelyet mesterségesen kell pótolni.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL