ÁLLATI CUKISÁGOK

Kisbarátaink a tavaszi kertben

Szerző:
Szabó Anna
Végérvényesen itt a tavasz - a vérbeli kertészek már elő nevelték palántáikat és hetek óta szorongva figyelték, melyik pillanat a legalkalmasabb a fák metszésére. Figyelmünk középpontjába most a kiskertek kerültek, ám vigyázzunk kedvenceinkre, és kertünk kis lakóira is. Ami nekünk pihentető hobbi, az tollas, szőrös kisbarátainknak veszélyforrás lehet!

 

Itt az idő kiüríteni a madáretetőket, kidobni vagy elcsomagolni, és a fagyasztó mélyére száműzni a cinke golyókat. Ugyanakkor, ahogy melegszik az idő, a kert madarai hálásak lesznek nekünk, ha friss vízzel töltjük fel nekik a madár itatókat, vagy gondoskodunk egy-egy védett helyről a kertben, ahol összegyűlik az esővíz és biztonsággal ihatnak. A hazatérő fészkelő csiripek pedig a mostanság aktuális „kutyafodrászkodásból” visszamaradt szőrcsomókért, ugyanis fészek bélelésére annál puhább töltőanyagot nem is álmodhatnának, főleg városi környezetben.


Biztonság mindenek előtt

Szőrös kis négylábúink ugyan nem mind rajonganak a kozmetikáért, de támadnak a kullancsok és a bolhák, így ideje frissíteni a nyakörveket vagy újra kell cseppenteni őket - ezzel védve a fertőzésektől. A kerti munkák végzése közben is gondoljunk a biztonságukra, ha nem biogazdálkodást folytatunk, ügyeljünk, hogy a kártevők elleni védekezés vegyszereihez a kikevert permetszerhez, vagy annak kiürült csomagolásához véletlenül se férjenek hozzá! Mivel nekik nincs védőfelszerelésük, legjobb, ha ilyenkor elzárjuk őket, és csak akkor kapják vissza territóriumukat, ha végeztünk és el is pakoltunk! Lehetőség szerint, ha a szomszédunknak is vannak a kertben időző állatkái, figyelmeztessük, legyen lehetősége arra az időre neki is elzárni őket. Ha mégis baleset történne, a bundájukra került vegyszert azonnal mossuk le jó alaposan, és ha feltételezzük, hogy lenyelhetett belőle, ne kísérletezzünk házpraktikákkal, hanem forduljunk állatorvoshoz vele! Ugyan sokszor halljuk, hogy tej itatásával közömbösíthetjük a mérget, ne dőljünk be, aki nem állatorvos, vagy vegyész és nem tudja biztosan, hogyan segíthet bajbajutott kedvencén, forduljon állatorvoshoz vele. Feltétlenül jegyezzük meg a lehetséges szer nevét, hatóanyagát, mert a rendelőben kérdezni fogják. Semmiképp se hánytassuk az ebet, bizonyos esetekben ezzel csak ártunk!


A talajon folyó munkálatokat kedvenceink jó játéknak tekinthetik, és szívesen beszállnak a gereblyézésbe, fűnyírásba! Legyünk ekkor is körültekintőek, amíg rájuk nézve nem veszélyes, hagyjuk bolondozni, de ha kell, utasítsuk rendre őket. A szerszámok nekünk veszélytelenek, nekik a kíváncsiságuk okozhat jó esetben csak meglepetéseket, ezért amit nem használunk, tegyük számukra elérhetetlen, elzárt helyre. Ha trágyázunk, műtrágyázunk, akkor ugyanúgy járjunk el, mint permetezéskor, nehogy a kíváncsiságuk a vesztük legyen. 

A kertünk - bár nekünk alig-alig alig tűnik fel - sok hasznos kis állat otthona is egyben. Legyünk rájuk tekintettel és hagyjunk nekik búvóhelyeket, lehetőség szerint ne zavarjuk őket feleslegesen - ezt sokszorosan meghálálják majd, amikor láthatatlanul, de megküzdenek kártevőinkkel! Kertünk hasznos kisállatai mellett egy korábbi cikkünkben kampányoltunk >>

Védjük a vízi élőlényeket is, rájuk különösen veszélyesek a permetszerek 
Ha van kerti tavunk, azt még a permetezés előtt takarjuk le teljes egészében fóliával, nehogy a permetszer egy esetleges megforduló erős szél hatására a vízbe jusson, mert az halaink pusztulását okozhatja. 

Éljünk harmóniában és biztonságban együtt kedvenceinkkel, a szép kert és a család kedvencei kis oda figyeléssel osztozhatnak a gazdi büszkeségén. Sőt, igazi kihívás jó kertésznek és gondos gazdinak lenni egyben! 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL