GASZTRO

Almás pulykasült

Szerző:
Szabó Anna
Miért sütnél pulykát csak ünnepekkor? Igaz, némi előkészületet igényel a dolog. De hétvégi fogásként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

1 darab kb. 1 kg-os sütni való pulykahús
125 g vaj
Almaborecet
2 kg alma
2 citrom
1 fahéjrúd
50 g cukor
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
Fél kávéskanál őrölt gyömbér
Cayenne-bors
1 csokor zsázsa
Só és szemes bors

 

Elkészítése:

1. Sózzuk és borsozzuk a húst: keverjük össze a sót az összetört szemes borssal, terítsük szét ezt a keveréket egy vágódeszkán, és forgassuk meg benne a húst egy kicsit megnyomkodva, hogy a fűszerek ráragadjanak. Süssük a húst aranyszínűre meleg vajban egy fazékban. Öntsünk hozzá egy kis sugár ecetet, amikor már aranybarna. Fedjük le, és főzzük 15 percig alacsony lángon, majd negyedóránként adjunk hozzá egy vékony sugár ecetet.

2. Hámozzuk meg az almák felét, és távolítsuk el magházukat. Forgassuk meg őket rögtön citromlében, hogy ne barnuljanak meg. Ügyeljünk arra is hogy a belső felüket is érje a citrom. Pirítsuk meg őket vajban egy magas falú serpenyőben, forgassuk őket óvatosan. Locsoljuk meg néhány evőkanál vízzel és egy kevés ecettel. Adjunk hozzá egy kis sót, borsot és a fahéjrudat, fedjük le, és főzzük 30 percig alacsony lángon.

3. Hámozzuk meg a többi almát is. Daraboljuk fel, és távolítsuk el magházukat a magokkal együtt. Öntsünk citromlevet egy lábasba, és tegyük bele az almákat, hogy egyenletesen átitatódjanak a folyadékkal. Főzzük meg őket 1 diónyi vajjal, cukorral, fél pohár ecettel, a fahéjjal, az őrölt gyömbérrel, sóval és cayenne-borssal.

4. Tálaljuk a sültet felszeletelve, meleg tányérokon, megöntözve a besűrűsödött szósszal. Helyezzük el körülötte az egész és a feldarabolt almákat zsázsával díszítve. Tegyük mellé a szószt egy külön tálban, és készítsünk hozzá zsázsasalátát.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL